Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Az izraeliek többsége igent mond a melegek jogaira

  Mazel Tov Akácfa u. 47
Budapest VII.,
   

Egy friss közvéleménykutatás szerint a legtöbb izraeli támogatja a melegek egyenjogúságát. Magyarországon július 11-én kerül sor a Budapest Pride-ra. A rendezvényt évről évre komoly ellenszenv kíséri, legutóbb Tarlós István Budapest főpolgármestere úgy nyilatkozott, a felvonulás visszataszító és nem méltó az Andrássy út történelmi környezetéhez.

Ma kerül sor Tel Avivban a Pride-ra, azaz a meleg felvonulásra. A Tammuz közvéleménykutató megvizsgálta, mit gondol az izraeli társadalom a melegházasságról, az örökbefogadásról, a béranyaság igénybevételéről.

Doron Mamet a Tammuz ügyvezetője elmondta, hogy még a vallásosok között is meglepően magas a melegekkel szembeni tolerancia. A magukat vallásosnak definiálók 34%-a mondta, hogy támogatja azt, hogy a homoszexuális párok nevelhessenek gyereket.

A tanulmány szerint az izraeli társadalom 82%-a gondolja úgy, hogy a meleg és leszbikus pároknak joguk van gyereket vállalni, 78%-uk szerint az LGBT párokat ugyanolyan jogok kéne, hogy megillessék, mint a heteroszexuálisokat.

A számok a nyugat-európai eredményekkel összevetve is magasak. 2013-ban a YouGov felmérése szerint Svédországban volt Európában a legmagasabb a támogatottsága annak, hogy melegek is nevelhessenek gyereket, de ez is csak 65% volt.

Más európai társadalmak, például a britek, csak kis számban támogatták ugyanezt, a franciák kifejezetten ellenzik.

Ugyanakkor Mamet elismerte, hogy az izraeli kutatásban csak a zsidó populációt vizsgálták, amely az ország lakosságának 75%-át teszi ki. Tehát a sokkal konzervatívabbnak tartott arab lakosság nincs benne az eredményben.

Később az is kiderült, hogy az ultra-ortodoxokat sem vették be a kutatásba, bár a szintén jobboldali szimpatizáns nemzeti-vallási csoport nézeteit felmérték a teszt során.

Magyarországon július 11-én kerül sor a Budapest Pride-ra. A rendezvényt évről évre komoly ellenszenv kíséri, legutóbb Tarlós István Budapest főpolgármestere úgy nyilatkozott, a felvonulás visszataszító és nem méltó az Andrássy út történelmi környezetéhez.

Ma este a Mazel tov egy gasztronómai felvezetéssel indított hajnalig tartó szimpátiabulit rendez az izraeli fővárosban megrendeztett egész napos felvonulás támogatóiként.

A részletek itt olvashatók.

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS