Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Az ismeretlen Tízparancsolat – Dr. Balázs Gábor előadása

 
   

Az ismeretlen Tízparancsolat. Csütörtök 18:00-tól ezzel a témával vár titeket Balázs Gábor.

Noha sokan azt hiszik, hogy a Tízparancsolatot nagyon jól ismerik, valójában általában inkább fél-ismeretről, vagy félreismeretről lehet beszélni, hiszen a Tízparancsolatból nem egy, hanem több van a Tórában, nem tíz parancsolatot tartalmaz, és nem mind parancsolat, ami benne foglaltatik. Az előadás a nyugati kultúra e fontos szövegeinek (hiszen nem egy szöveg!) alapos vizsgálatát kínálja.

Csatlakozz te is az online előadáshoz, kérdezz, szólj hozzá itt: us02web.zoom.us/webinar/register/WN_7GjuRVU_Q4iWZ4mZB-As8g

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára.

•● MI EZ? ●•

Ha Hérodotosz volt a történetírás atyja, akkor a zsidók a történelem értelmének atyái voltak.” – írta Josef Hayim Yerushalmi a zsidó közösségi emlékezetről írt és klasszikussá vált könyvében, a Zákhorban. Az előadássorozat a zsidó történelem fontos fejezetein halad át a Bibliától napjainkig. Nem puszta eseménytörténeti áttekintésre kerül sor, ahogy ez a bevezető kurzusoknál megszokott, hanem állandóan visszatérő központi kérdés lesz, hogy az egyes történelmi eseményeknek milyen értelmet tulajdoníthatunk a zsidó történelem egésze szempontjából.

•● KI AZ ELŐADÓ? ●•

Az előadásokat Balázs Gábor, Izraelben végzett eszmetörténész tartja, aki jelenleg az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rabbi szakának szakfelelőse.
Az izraeli Ilan Bar egyetemen doktorált és ott kezdte egyetemi oktatói pályáját. Fő érdeklődési területe vallás és erkölcs kapcsolata, valamint a 21. század kihívásai a zsidó hagyomány számára. Korábban a Lauder Javne Iskola judaisztikai tanácsadója, az Izraeli Kulturális Intézet és a Maszoret Avot iskola igazgatója volt. Társadalmi munkában a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség alelnöke.

•● SZERVEZŐ ●•
A JCC Budapest – Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hub közös szervezésében.
—-

🌎 Religious philosopher Gábor Balázs is inviting us to explore Biblical stories, now online, via a Zoom meeting! Our topic for this week: The Unknown Ten Commandments.

Although many people think that they know Ten Commandments very well, in reality we can usually speak with half-knowledge or a misunderstanding, since there are more than one version of the Ten Commandments in the Torah and it doesn’t contain exactly ten commandments. The lecture offers an examination of these important texts of Western culture.

The program is in Hungarian.

Tovább az esemény oldalára »

JEvents Android JEvents IOS