Események betöltése

« Összes Események

Autentikus helyszínek és holokauszt emlékezet Magyarországon

   

A Holokauszt Emlékközpont a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) helyszínek megőrzésén dolgozó projektcsapatával közösen 2021. június 21-én egynapos online konferenciát szervez Autentikus helyszínek és holokauszt emlékezet Magyarországon címmel.

A holokauszt minden tizedik áldozata magyar volt, de döntő többségüket az országtól távol, Auschwitzban és más németországi táborokban, vagy munkaszolgálatosként a keleti fronton gyilkolták le. Magyarország területén alig van olyan holokauszthoz vagy a roma népirtáshoz kapcsolható autentikus helyszín, amely alkalmas arra, hogy a köztudatban is a vészkorszakhoz kapcsolódva segítse az emlékezést. Az emlékezetkultúra szempontjából fontosnak tartjuk, hogy számba vegyük az autentikus helyszíneket és megállapítsuk, közülük melyek alkalmasak arra, hogy az eddiginél nagyobb mértékben hozzájáruljanak a vészkorszak emlékezetének ápolásához.

Ezzel a céllal szervezzük június 21-i konferenciánkat is. Ennek során áttekintjük, hogyan változott a hivatalos emlékezetpolitika és közös emlékezetünk a második világháború óta. Milyen erőfeszítések történnek ma a holokauszt-emlékezet ápolására? Miért sodródtak a romák ellen elkövetett atrocitások az emlékezet perifériájára? És végül, mely helyszínek lennének alkalmasak arra, hogy a köztudatba beemelve őket megkönnyítsék az áldozatok emlékének megőrzését.

Tovább az esemény oldalára »