Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Arc-Kép-Más – Zsidó identitás és önarcképek

   

Létezik-e zsidó képzőművészet? Hogyan árulkodik egy önarckép a művészek zsidó identitásáról?

A pár éve a Síp utca 12. szám alatt nyílt Síp12 Galéria egy rövid ideig a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kortárs kiállítóhelyeként működött. A galéria és közösségi tér 2017-ben nyílt azzal a céllal, hogy szélesebb körben ismertesse meg a kortárs zsidó művészetet és kultúrát, valamint találkozóhelyül szolgáljon az érdeklődők számára. A galéria emeletén lévő kiállítótérben a Magyar Zsidó Múzeum gyűjteményének egy-egy művét mutattuk be – a kortárs művészethez való lehetséges kapcsolódási pontjaikkal.

Az itt megvalósuló kiállítások közül most az Arc-Kép-Más — Hagyomány, asszimiláció és trauma a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár portréin című tárlat képei közé kalauzoljuk Önöket.
A 2018-ban nyílt tárlat a zsidó vallás ismert tilalmát – „Ne csinálj magadnak faragott képet, sem bármely alakját annak, mi az égben van, fenn, és ami a földön van, alant, és ami a vízben van, a föld alatt. Ne borulj le előttük és ne szolgáld őket…” (2Mózes 20:4-5., 5Mózes 5:8-9.) – a huszadik század képzőművészeti és társadalomtörténeti szemszögéből közelítette meg.
Az emberalak vagy arc ábrázolását a tárlat tehát olyan szempontból vizsgálta, hogy az ott bemutatott arcképek hogyan jelenítik meg a zsidó identitás hagyományait, feszültségeit, sokrétűségét vagy éppen azidentitás hiányát. Hogyan ábrázolják önmagukat a huszadik századi zsidó származású művészek, önábrázolásuk milyen módon vall zsidóságukról?
Hogyan függ össze a portré, az emberalak-ábrázolás és az önarckép a zsidó identitás vállalásával (vagy elrejtésével) és tragikumával a huszadik században?

Előadó: Farkas Zsófia, a kiállítás kurátora

A jelentkezéshez kérjük regisztráljon az alábbi linken:
docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZ1k2Y4seB2JPFoiRiGs6dEAb6a5AZ6UgFrcfZqQ7JXU8fww/viewform?usp=sf_link

Maximum létszám: 50 fő

A regisztrált résztvevőknek e-mailen küldjük ki az eseményhez tartozó zoom linket.

Tovább az esemény oldalára »