Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Apión ellen: Antiszemitizmus Jézus előtt • Takáts Márk Dávid előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Takáts Márk Dávid előadássorozata

Apión ellen: Antiszemitizmus Jézus előtt

Az antiszemitizmus abban a formájában, ahogy most ismerjük, leválaszthatatlan a kereszténységgel való szembenállásról. De a zsidógyűlölet nem Jézussal kezdődött, jelen volt az ógörög, és a kora római társadalomban is. Ennek egy történelmi dokumentuma Josephus Flavius, a zsidó történelemírás egyik legfontosabb alakjának a kötete, az Apión ellen, amiben a korának számtalan antiszemita elképzelését sorra veszi.

Hol találhatjuk az antiszemitizmus kezdetét? Mi lehetett az első oka? Előadásunk során a zsidógyűlölet születéséhez utazunk.

A sorozatról:

Mi a baj a zsidókkal? – Bevezetés az antiszemitizmusba

Az antiszemitizmus a zsidóságot több ezer éve kíséri. Idősebb, mint az időszámításunk. Az emberiség legsötétebb, legvéresebb atrocitásaiért felelős. Az antiszemitizmus adaptál, történelmi helyzetéhez, kulturális kontextusához folyton igazodik – éppen ezért tudott ilyen hosszú ideig, ennyire sikeresen fent maradni. A zsidók puszta vérszomjból feszítették keresztre Isten egyetlen fiát, gyerekeket rabolnak el, hogy a vérüket maceszba süssék, betegségeket terjesztenek, leuralják a kultúrát, a gazdaságot, elnyomják a kereszténységet, kiírtják a fehér fajt.

Az utóbbi években Európában és Amerikában megdöbbentő mértékben nőtt az antiszemita közbeszéd, és ezzel együtt az antiszemita támadások száma is. De mik a zsidógyűlölet alapvető motívumami? Hogyan tudjuk detektálni, felismerni és védekezni ellene? És miért lett megint ennyire népszerű?

Előadásaink során végigvesszük a legfontosabb mítoszokat, a Jézus-gyilkosságtól egészen a nemzeti-szocialista black metálig.

Az előadásokat Takáts Márk Dávid, az ELTE Esztétika tanszékének mesterszakos hallgatója, Magyarország vezető gólemkutatója, Nick Land magyar hangja, harmadik éve a Bálint Ház állandó előadója tartja. Publikációi elérhetőek a Literán, a Tiszatájban és a Laokóonon.

A kurzus hibrid módon lesz tartva: a Bálint Ház Maceszgombóc termében és Zoomon keresztül is részt lehet venni.

Tovább az esemény oldalára »