Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Amit az EMKE cigánya zenélt – Az öröm és bánat legszebb dalai

  Rumbach Zsinagóga Rumbach Sebestyén utca 11-13
Budapest, 1075 Magyarország
   

A műsor az egykori budapesti zenés kávéházak világába repíti vissza a közönséget olyan népszerű művészek előadásában, mint Babindák István, Cséki Kálmán, Duka László, Duka Tibor, Kamarás Iván, Lakatos Pecek András, Micheller Myrtill és Pintér Tibor. Moderátor és mesélő: Bősze Ádám. Zenei vezető: Cséki Kálmán és Móser Ádám.

•● JEGYVÁSÁRLÁS ●•
www.jegy.hu/program/156231

•● JEGYÁR ●•
8900 forint

•● RÉSZLETES LEÍRÁS ●•
mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/kultura/amit-az-emke-ciganya-zenelt-az-orom-es-banat-legszebb-dalai-a-rumbacban

Hangszerelés és zenei szerkesztő: Cséki Kálmán.
Zenészek: Cséki Kálmán – zongora, Duka László – hegedű, Duka Tibor – nagybőgő, Babindák István – klarinét, Pintér Tibor – gitár, Lakatos Pecek András – dob.
Ének: Micheller Myrtill, Kamarás Iván.
A zsidó zenei blokk összeállítója: Móser Ádám.
Az est moderátora és mesélője: Bősze Ádám.

Az előadás támogatója az Erzsébetvárosi Önkormányzat.
Helyfoglalás érkezési sorrendben.
Az előadás időtartama 100 perc (egy szünettel)

•● ●•

A kávéházak egykorvolt varázslatos zenei világa elevenedik meg a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában 2024. január 4-én, csütörtökön este 7 órakor. A műsor – amelynek zenei vezetője Cséki Kálmán és Móser Ádám, moderátora és mesélője pedig Bősze Ádám lesz – az egykori budapesti zenés kávéházak világába repíti vissza a közönséget olyan népszerű művészek tolmácsolásában, mint Micheller Myrtill, Kamarás Iván, Cséki Kálmán, Duka László, Duka Tibor, Babindák István, Lakatos Pecek András és Pintér Tibor.

Nagyszüleink még pontosan tudták, hogyan kell húzatni a cigánnyal. A szomorúság, öröm, szerelem dalai csendültek fel ilyenkor, amit egymásnak énekeltek lakodalmakon, családi ünnepen, kávéházban vagy a kedves ablakánál reménykedve. Roma és zsidó muzsikusok együtt játszottak és tanulták egymás népdalait, majd a kávéházi közönség kérésre népszerű dallamokat az operettekből, filmekből. Ezt a sajátos világot idézzük meg a művészekkel úgy, hogy az egykor és a most, a hagyomány és a változás, a dédszülők és az unokák találkozzanak a dalokon a keresztül. Mulattatni és mulatni fogunk, ahogy csak egy úr tudott, és szeretni, ahogy csak egy jidise máme.

•● ●•

A magyar fővárosban több mint száz évvel ezelőtt némi túlzással szinte minden sarkon működött egy-egy kávéház, s számos helyen élőzene szórakoztatta a közönséget. A Rumbach zsinagógában megvalósuló különleges produkció az egykori zenés kávéházak cigány muzsikusainak a világába repít vissza minket családi emlékeken keresztül.

A fellépők mintegy negyven év – az 1910-es évek és az 1950-es évek közötti évtizedek – legnépszerűbb dalait adják elő, igaz, nem az eredeti formájukban; az előadás érdekessége az lesz, hogy a produkció azoknak a fiatal zenészeknek a zenei ízlésvilágát tükrözi, akik világszerte foglalkoztatott művészek a komolyzenei és a jazz műfajban. Mivel annak idején a cigány és zsidó muzsikusok mind vidéken, mind a nagyvárosokban együtt dolgoztak, az ő zenei párbeszédüket is felvillantja az előadás.

Tovább az esemény oldalára »