Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Akut – Antiszemitizmus-kártya // Seres, Erőss & Panyi

   

Vendégek:
Seres László – a Neokohn volt főszerkesztője,
Erőss Gábor – szociológus, Józsefváros alpolgármestere,
Panyi Szabolcs – a Direkt36 újságírója.

Az antiszemitizmust az idők során majd minden politikai és világnézeti irányzat használta ki és fel, élt és visszaélt vele.

Az elmúlt évtizedben Magyarország kormánya látványosan tűzte zászlajára az antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciát, ám ez a lépés sokak szemében egyfajta fügefalevélként szolgált arra, hogy elfedje az Orbán-kormányok egyéb kirekesztő, xenofób intézkedéseit és kommunikációs kampányait.

A hazai zsidóság jelentős része és szimbolikus képviselői távolságtartóak, vagy legalábbis tartózkodóak a hatalom ezen újsütettű filoszemitizmusával kapcsolatosan. Sőt, néhányan közülük zsidóellenességet látnak a kormányzat egyes lépései mögött, mindenek előtt az évek óta folyó Soros György elleni hadjáratban.

Mivel Magyarországon a külpolitikai orientáció jellemzően belpolitikai preferenciák függvénye, az Izraelhez, Oroszországhoz, illetve az Egyesült Államokhoz, annak leköszönő és megválasztott elnökéhez fűzött viszony is inkább a belföldi pártszimpátia indikátora és viszont: a pártpreferencia dönti el, hogyan gondolkodunk Netanyahuról, Trumpról, Putyinról.

Ebből a szempontból különösen érdekes helyzetben vannak a hazai zsidóság konzervatív ágának képviselői, hiszen a névlegesen jobboldali, de sokak szerint inkább populista államfőkkel, vezetőkkel való azonosulás szembe megy más fontos attitűdökkel, amik a zsidóság számára hagyományosan fontos vallási és kulturális toleranciát, sokszínűséget helyezik előtérbe.

//📢 AKUT EGYTÉVEL?
Az AKUT egy olyan politikai vitaműsor, hogy a fal adja a másikat! Célunk a különböző aktuális politikai – társadalmi kérdések megvitatása, újragondolása, tematizálása, valamint eltérő vélemények ütköztetése.

//📺 MAROM TV? AZ MI?
A Marom Online Csatorna minden hétköznap közéleti, kulturális, irodalmi, zenei, mulatási, és karanténtúlési alapanyagot szolgáltat.

📺 Kövess minket!
Youtube: www.youtube.com/user/marombudapest/
Mixcloud: www.mixcloud.com/marombudapest/
Instagram: www.instagram.com/marombudapest/

Tovább az esemény oldalára »