Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A világ zsidó aviátorai – kiállítás

  Izraeli Kulturális Intézet Paulay Ede utca 1
Budapest, 1061 Magyarország
 

A világ zsidó aviátorairól nyílik kiállítás a Mensch Nemzetközi Alapítvány szervezésében augusztus 26-án, kedden, 18 órakor az Izraeli Kulturális Intézetben.

A nagyközönség, sőt a zsidó emberek részére is olyan sikeres, dicsőséges életpályákat, hihetetlen sorsokat kívánnak feltárni a szervezők, amelyekre még csak nem is gondoltak korábban. A zsidó nép múlt századbeli végzete, amelynek története nagyon is közismert, nem egy esetben utolérte aviator hőseiket is. Elég, ha az első világháború német-zsidó pilóta ászaira gondolunk, akik koncentrációs táborban végezték. Napjainkban, itt Budapesten, amikor a zsidó múlt és a társadalom történelmi valóságképe távolodik egymástól, ez a kiállítás jó alkalmat kínál sikeres, híres és halálmegvető bátorságú zsidó emberek megismerésére.

Az aviatorok nem csak a pilóták, hanem azok is, akik aktívan elősegítik a repülések, – legyen az a levegőnél könnyebb, vagy nehezebb, motoros, vagy motor nélküli, az atmoszférában, vagy a világűrben haladó – megvalósítását. Angolul, oroszul, franciául vagy németül pillanatra sem hagyott kételyt az emberekben, hogy a mindenkori repülő embert, a pilótát, a navigátort, a fedélzeti rádióst, a repülőgép-szerelőt, az ejtőernyőst, a ballonpilótát jelenti, de ide tartoznak a repülőgép tervezők, ejtőernyősök, repülésirányítók, mindazok, akik munkájukkal, elkötelezettségükkel részesei az emberi repülés megvalósításának.