Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A szerelem dalai

  Ortodox zsinagóga, Pásti utca Pásti u. 4
Debrecen, Magyarország
   

A SZERELEM DALAI

Műsor:
Szerenád három korszak legszebb zongorakíséretes kórusdalaival és verseivel. Műsoron Brahms, Fauré és Whitacre művei.

Közreműködik:
Anducska Katalin, Kozma Dávid – zongora
Kodály Kórus Debrecen
Vezényel: Szabó Sipos Máté

Bérletpótlás! – MOZAIK bérlet

Három különböző korszakból, három különböző nyelven, három páratlanul szép kórusciklust hallhatunk a Kodály Kórus Debrecen előadásában.

Johannes Brahms Szerelmi dalkeringői a vokális kamarazene-irodalom egyik legszeretetreméltóbb, legnépszerűbb alkotásai. A szólistákra, kórusra és négykezes zongorakíséretre komponált Op. 52. sorozat 18 tétele színekben gazdag, finom humorral, érzékeny bájjal átszőtt muzsika, melyet a szerző egyfajta tiszteletadásnak szánt a két bécsi mester, Franz Schubert dalköltészete és Johann Strauss magas igénnyel megkomponált keringői előtt. Külön érdekesség, hogy a ciklus darabjaihoz Brahms Georg Friedrich Daumer Polydora című versgyűjteményéből választott orosz, lengyel és magyar eredetű szövegeket. Így a 16. és 18. dal szövege nem más, mint két Petőfi-vers („A szerelem, a szerelem, / A szerelem sötét verem”, illetve a „Reszket a bokor, mert / Madárka szállott rá” kezdetűek) szabad fordítása.

Gabriel Fauré, a francia későromantika talán leglíraibb hangú szerzőjének „Vénusz születése” című kantátája igazi ritkaságnak számít. Hajnalban, a habokból születő Vénuszt üdvözli a kórus, és maga Jupiter is megjelenik, aki felsorolja az istennő minden áldását, mellyel a Földet megajándékozza. Vénusz megköszöni az alázatos fogadtatást és szárnyaló hangján énekli: „A legalázatosabb szomorú élet is lehet irigylésre méltó.” A négy szólóhangra, kórusra és zongorára komponált műnyitó-jelenet Fauré egyik legszebb zongoramuzsikája.

Az estet Erik Whitacre, a népszerű amerikai komponista személyes hangú, „Öt héber szerelmes dala” zárja, melyben az énekhangok és a zongora mellé egy szólóhegedű is csatlakozik. A művet a koncertjeinknek évek óta otthont adó Pásti utcai zsinagóga tiszteletére szólaltatjuk meg.
                                                                                                                                                           (szöveg: Szabó Sipos Máté)

ANDUCSKA KATALIN

Zongoraművész, a Kodály Kórus Debrecen korrepetitora. Zongoraművész, zongoratanár végzettségét a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerezte Duffek Mihály tanítványaként. Tanított a Berettyóújfalui Városi Zeneiskolában, majd a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában. 2002 óta oktat a Debreceni Egyetemen zongora kötelező tárgyat, valamint zongorakísérőként tevékenykedik. 2002-ben az Országos Schumann-Dohnányi Zongoraversenyen 3. helyezést ért el. Zongorakísérőként több hazai versenyen és mesterkurzuson vett részt. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának állandó korrepetitora. Az elmúlt években számos koncertet adott szólistaként és zongorakísérőként Debrecenben és más városokban is. 2016 szeptembere óta a Kodály Kórus Debrecen korrepetitora, az énekkar koncertjeinek gyakori közreműködője, több alkalommal szólistája.

Tovább az esemény oldalára »