Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Pulitzer- ügy: Fodor Tamás, Szinetár Dóra, Makranczi Zalán

  Páholy Lakásszínház – Debrecen Arany János utca 2., Debrecen, Hungary
   


Jövőre lesz 100 éves a Pulitzer-díj. Ez alkalomból tűzte műsorára a Budapesti Spinóza Színház Sándor Anna: A Pulitzer-ügy című darabját Czeizel Gábor rendezésében.
A darab érdekessége, hogy Szinetár Dóra ezúttal prózai szerepben látható, és talán sokan emlékeztek Czeizel Gáborra, aki évekig volt a Csokonai Színház rendezője Lengyel György igazgatása alatt.

Erre az előadásra invitálunk most sok szeretettel benneteket.
Bemutató: Április 30. 19:00 óra

Szereposztás:

József Pulitzer: Fodor Tamás
Theodor Roosevelt: Makranczi Zalán
Albert Pulitzer: Makranczi Zalán
Bírónő: Szinetár Dóra

„De nem csak a történelem iránt fogékony nézők számára igazi csemege ez a két óra. Személyesen élhetjük át újra, hogyan nyeri meg az első pert az amerikai elnök ellen, milyen családi drámán megy keresztül testvérével, és mennyire szereti és ragaszkodik az igazsághoz és a magyarságához mindvégig ez a makói ember, Pulitzer József, a zsidó származású amerikai demokrata.”

A színdarabról röviden:
A makói magyar fiatalember, József Pulitzer 17 éves korában, egy szó angoltudás és egy fillér nélkül kivándorol Amerikába (1864) és részt vesz az amerikai polgárháborúban. Mire 22 éves, már szenátor, Amerika első magyar származású szenátora. Pulitzer teremti meg Amerikában a modern újságírást, Amerika legnagyobb lapja az övé lesz és hamar a leggazdagabb amerikaiak közé küzdi fel magát. Ő építi meg New York első felhőkarcolóját, neki köszönhető, hogy a New York-i szabadságszobor, a Lady Liberty áll.
Pulitzer egész életén keresztül a korrupció-mentes Amerikáért, a civil szerveztek megerősödéséért és a sajtószabadságért küzd. Olyannyira, hogy ezekért az értékekért még az akkor elnökkel Theodor Roosevelt- tel is perre megy, és a pert meg is nyeri. (Ez a Theodor Roosevelt lesz azután az első amerikai elnök, aki Magyarországra látogat, hogy találkozhasson Mikszáth Kálmánnal, kedvenc könyvének írójával.) A sajtószabadság érdekében Pulitzer teremti meg az első újságíró-iskolát (Columbia Egyetem) és száz évvel ezelőtt létrehozza a nevéről elnevezett Pulitzer-díjat.
E bravúros élet mögött egy tragikus- beteg ember áll. Sok haláleset övezi életét, ezer testi-lelki baj gyötri (álmatlanság, reuma, depresszió, idegösszeroppanás, zaj-érzékenység) és 40 éves korára megvakul. De végig ambiciózus. Vakon is az utolsó percig kezében tartja a sajtót, nyomorék sorsát bátran viseli és élete végéig küzd a demokráciáért és a korrupció-mentes, átlátható Amerikáért.
Megjelent kritikák:

www.potszekfoglalo.hu/2016/04/06/elo-tortenelem-ora-a-bulinegyedben/

Kormányfő a bíró előtt | Sándor Anna: A Pulitzer-ügy / Spinoza

A jegy ára:
5000 Ft.- (az 1. és a dobogóval kiemelt 3. sor)
3900 Ft.- (a többi hely)

A jegy ára tartalmazza a pezsgős köszöntést.

Mivel nézőszámunk korlátozott (80 fő), a jelentkezés sorrendjében tudjuk a jegyigényeket regisztrálni.
Tovább az esemény oldalára »