Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Polgár lányok – dokumentumfilm

  Uránia Nemzeti Filmszínház Rákóczi út 21
Budapest, 1088 Magyarország
 

Három magyar testvér, akik egészen korai gyerekkoruktól kezdve arra készültek, hogy sakkvilágbajnokok legyenek. Az izraeli-magyar dokumentumfilm egy család története, amely 40 évet és három kontinenst ölel át a három nővért követve – az ő sikereiket, kudarcaikat, a szívfájdító elválásokat és a szeretet jótékony közbenjárását.

Polgár Judit, Zsuzsa és Zsófia a sakktörténet és talán az emberiség különleges fejezetének hősei. Három magyar testvér, akik az édesapjuk révén egy egyesek szerint „ellentmondásos kísérlet” részeseiként egészen korai gyerekkoruktól kezdve arra készültek, hogy sakkvilágbajnokok legyenek. Édesapjuk, Polgár László úgy döntött, hogy bebizonyítja, hogy a „zsenialitást” meg lehet szerezni, hogy a megfelelő neveléssel bármely egészséges gyermek zsenivé fejleszthető. Lányai nem jártak iskolába. Nem játszottak bújócskát a többi kislánnyal, csak egymással. Keményen dolgoztak.

A Polgár lányok

Filmünket idősíkokat és helyszíneket átfogóan készítettük el. Ez egy család története, amely 40 évet és három kontinenst ölel át a három nővért követve – az ő sikereiket, kudarcaikat, a szívfájdító elválásokat és a szeretet jótékony közbenjárását.

Egymásra fényt derítve szövődik össze múlt és jövő. A múlt a sokat támadott gyermekkorral, a rendszerváltás előtti Magyarországon, a nemzetközi sakk sikerekkel, és a megszállott apával elevenedik meg, aki társadalmi kivetettséget és börtönt kockáztatva hajtja végre tervét. A jelenben a család nagy távolságokon átnyúló kapcsolatrendszerét ismerhetjük meg, elvándorlással és személyes elszigetelődéssel – mint a világbajnokság, vagy a texasi és izraeli élet. A jelen három virágzó nőt mutat be, három nővért, három fiatal anyát, akik keresik saját útjukat és helyüket a világban.

„Ami igazán izgat az nem annyira a sakkjáték mint a család és az egyének története. A sakk hátteret szolgáltat, ürügy egy megragadó családregény elmesélésére.
Ez a film a sakkról szól de nem sakk-film. Először és legfontosabban egy család bámulatos emberi története amely a sakk körül forog, de ami egyetemes egzisztenciális problémákat vet fel: a gyermeknevelést, a nemek különbözőségét, a szeretet erejét, valamint az „élhető létezés” és a „folyamatos teljesítés” közötti ellentmondást.” ( Yossi Aviram)

A film magyar, héber, angol, német, spanyol nyelven beszél felirattal, de a magyar közönség számára Yossi Aviram rendező narrációja Vörös Szabolcs magyar hangján szólal meg.

Formátum: 2K HD
Hossz: 70 perc,
Gyártó ország: Izrael, Magyarország
Forgalmazó: Sarieli Films LTD Berger László
Rendező: Yossi Aviram
Producer: Amir Harel, Ayelet Kait, Berger László
Gyártó cégek: Lama Films, Sarieli Films, MTVA