Események betöltése

« Összes Események

A Passió és ami utána van: Jézus halála és a zsidó bűn • Takáts Márk Dávid előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Takáts Márk Dávid előadássorozata

A Passió és ami utána van: Jézus halála és a zsidó bűn

A történetet mindenki ismeri: Jézus Krisztus a zsidók vérszomja miatt kellett meghaljon. Ez a narratíva a kora-középkortól kezdve számtalan atrocitást eredményez, a zsidóságra pedig egy lemoshatatlan bűnt kent rá. Azonban a történet közepén egy nagyon izgalmas ellentmondás van: ha Jézus nem hal meg, a kereszténység is értelmét veszti.

A zsidók gonoszságát és vérszomját középpontba helyező narratíva Mel Gibson 2004-es Passió című filmjében is jelentős szerepet kap – kasszasikere az egyik legizgalmasabb példája a Jézus-sztori még mindig erősen jelen lévő, inherensen antiszemita töltetének, jövőre pedig második részt is kap (www.imdb.com/title/tt5795232/).

Jézus visszavág? Előadásunkon kiderül!

A sorozatról:

Mi a baj a zsidókkal? – Bevezetés az antiszemitizmusba

Az antiszemitizmus a zsidóságot több ezer éve kíséri. Idősebb, mint az időszámításunk. Az emberiség legsötétebb, legvéresebb atrocitásaiért felelős. Az antiszemitizmus adaptál, történelmi helyzetéhez, kulturális kontextusához folyton igazodik – éppen ezért tudott ilyen hosszú ideig, ennyire sikeresen fent maradni. A zsidók puszta vérszomjból feszítették keresztre Isten egyetlen fiát, gyerekeket rabolnak el, hogy a vérüket maceszba süssék, betegségeket terjesztenek, leuralják a kultúrát, a gazdaságot, elnyomják a kereszténységet, kiírtják a fehér fajt.

Az utóbbi években Európában és Amerikában megdöbbentő mértékben nőtt az antiszemita közbeszéd, és ezzel együtt az antiszemita támadások száma is. De mik a zsidógyűlölet alapvető motívumami? Hogyan tudjuk detektálni, felismerni és védekezni ellene? És miért lett megint ennyire népszerű?

Előadásaink során végigvesszük a legfontosabb mítoszokat, a Jézus-gyilkosságtól egészen a nemzeti-szocialista black metálig.

Az előadásokat Takáts Márk Dávid, az ELTE Esztétika tanszékének mesterszakos hallgatója, Magyarország vezető gólemkutatója, Nick Land magyar hangja, harmadik éve a Bálint Ház állandó előadója tartja. Publikációi elérhetőek a Literán, a Tiszatájban és a Laokóonon.

A kurzus hibrid módon lesz tartva: a Bálint Ház Maceszgombóc termében és Zoomon keresztül is részt lehet venni.

Tovább az esemény oldalára »