Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A létezés eufóriája -The Euphoria of Being

  Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház Jurányi utca 1
Budapest, 1027 Magyarország
   

RÁADÁS FILMVETÍTÉS A NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE VALÓ TEKINTETTEL! JEGYEK KAPHATÓAK!

A létezés eufóriája /The Euphoria of Being/ – dokumentumfilm
A film angol felirattal lesz látható/With English subtitle!

NEWs: GRAND PRIX SSR SRG/SEMAINE DE LA CRITIQUE, Locarno Film Festival, and Human Rights Award, Sarajevo Film Festival

Please scroll down for English version!

EXKLUZÍV mozipremier előtti vetítés és közönségtalálkozó a film alkotóival és szereplőivel, valamint másnap színházi előadás!

Különleges, két estés program, amelynek keretében 2019. szeptember 6-án Szabó Réka egész estés dokumentumfilmje lesz látható, 2019. szeptember 7-én pedig a film alapját képező Sóvirág című előadása lesz a színpadon.

!!Jegyek korlátozott számban kaphatóak!!

Rendező: Szabó Réka
Szereplők: Fahidi Éva, Cuhorka Emese, Szabó Réka
Produkció: Tünet Együttes, Campfilm
Producer: Szabó Réka (Tünet Együttes), László Sára, Gerő Marcell (Campfilm)
Koproducer: Jancsó László (4Cut Post Digital), Philippe Fontenoy (Pom’Zed)
Operatőr: Kovács Claudia
Kiegészítő képfelvételek: Lovasi Zoltán
Sound design: Várhegyi Rudolf
Vágó: Sylvie Gadmer, Sass Péter
Zeneszerző: Barna Balázs

A Sóvirág című színházi előadás alkotói:
Rendező: Szabó Réka
Előadók: Cuhorka Emese, Fahidi Éva
Jelmeztervező: Szűcs Edit
Dramaturg: Zsigó Anna, Peer Krisztián

A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág c. előadást a Vígszínház Házi Színpadán, a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével, az előadás azóta repertoáron van.
A premier óta 85 alkalommal játszották Budapesten, vidéken, és külföldön – többek között Bécsben a Volkstheaterben, Szabadkán, Berlinben és szerte Németországban. A film az előadás próbafolyamatát követi végig.

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát.
90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni.
Éva gondolkodás nélkül igent mond.
Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

„Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszt túlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy tánc-színházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Párbeszédbe akartam hozni Éva traumáit egy mai fiatallal. Hol vannak a megértés, a kapcsolódás határai? Bele lehet-e bújni egymás bőrébe? Lehet-e tanulni a múltból? Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt – ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről.”
Szabó Réka

Rendező életrajza:
Szabó Réka – miközben a kortárs tánc határozta meg az életét – az ELTE matematika és informatika szakán diplomázott. Az egyetem elvégzése után táncosként több magyar és külföldi koreográfussal dolgozott együtt, miközben a Műszaki Egyetemen matematikát tanított. 2002-ben alapította saját társulatát, a Tünet Együttest – amely azóta töretlenül meghatározó szereplője Magyarországon a kortárs, független tánc- és színházi életnek. A társulat nem ismer műfaji határokat, egyenrangú elemként kezeli a szöveget, a mozgást, zenét, vizualitást és a különleges technikai megoldásokat. Előadásaik egyszerre elgondolkodtatóak, drámaiak, gyermekien felszabadultak és felszabadítóak. Közös bennük a humor, az önirónia, a személyesség, valamint a témák mély, több szempontú feldolgozása.

Készült a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány, és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism támogatásával.
Magántámogatók: Almási Gábor, Aron Fischer, az Indiegogo kampány támogatói

Országos mozibemutató: 2019. szeptember 12.
Korhatár: besorolás alatt!
Forgalmazó: ELF Pictures

English version:

CAST AND CREW

Director: Réka Szabó
Cast: Éva Fahidi, Emese Cuhorka, Réka Szabó
Producer: The Symptoms, Campfilm
Production Co-porducer: László Jancsó (4Cut Post Digital), Szabolcs Győrffy (4Cut Post Digital), Philippe Fontenoy (Pom’Zed)
Executive producer: Flóra Kovács (The Symptoms), Jonathan Halperyn (Hero Squared)
Line producer: Melinda Erdős
DoP: Claudia Kovács
Editor: Sylvie Gadmer, Péter Sass
Composer: Balázs Barna
Sound designer: Rudolf Várhegyi
Editing Studio: Pom’Zed
Sound Studio: 4Cut Post Digital
Individual Supporters: Gábor Almási, Aron Fischer, Indiegogo donationst
Supported by: Media Council, Hungary in the framework
of the Hungarian Media Patronage Programme, The March of the Living Foundation,National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism, Hungarian Film Incentive, Mazsihisz

SYNOPSIS
Éva Fahidi was 20 years old when she returned to Hungary from Auschwitz Birkenau. She was all alone, 49 members of her family were murdered, including her mother, her father and her little sister. 70 years later, aged 90, Éva is asked to participate in a dance-theatre performance about her life.

Réka, the director imagines a duet between Éva and the young, internationally acclaimed dancer, Emese. Réka wants to see these two women, young and old, interact on stage, to see how their bodies and their stories can intertwine.
Éva agrees immediately.

Three women – three months – a story of crossing boundaries. Whilst key moments of Éva’s life are distilled into theater scenes, a powerful relationship forms between the three women.

DIRECTOR’S STATEMENT

Throwing all caution to the wind, I asked a 90-year-old Holocaust survivor to create a dance theatre piece with me. I wanted everyone to see Éva Fahidi and to provide a space for her traumas in a dialogue with a young dancer, Emese. Where would the boundaries of understanding, of finding common ground lie? Would they be able to slip into each other’s skin? Can we ever learn from the past? This rehearsal period was one of the most profound periods of my life. The film takes us on a journey through the history of the 20th century, through loss, the power of dance, the ageing body, love, a relationship across a 60 year age gap, and life’s hidden strengths.

Tovább az esemény oldalára »