Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Binder Quartet lemezbemutatója

   


Májustánc / May Dance
Hajnali ringató / Rocking at down
Óvó szárnyaidon / Guarding your Wings
Az idő virágai / Flowers of The Time
Sehol sem vagyok / I am nowhere to be found
Blumenseele

A Blumenseele Binder Károly erősen lírai, ugyanakkor optimizmussal, izgalmas ritmusokkal és hangulatokkal, érzelmekkel telített, kitűnő hangszerelésben megszólaló lemeze. A darabok mélyen ihletett, kitűnő kompozíciók, melyek a szerző zenei és alkotói sokoldalúságáról és jártasságáról szólnak. A művekben – úgy a darabokban, mint előadásukban is – a klasszikus zene, a jazz és a népzene is megjelenik izgalmas és virtuóz formákban. A Májustánc páratlan ritmusokkal tűzdelt, népzenei forrásra épülő, sodró erejű darab. A Hajnali ringató csupa finomság: 5/4 es lüktetésű gyönyörű témáját átölelő bőgő hangokkal és szárnyaló szólókkal. Az Óvó szárnyaidon című darab csúcsán izgalmas 7/4 es ritmusban basszusklarinét és kitűnő dobszóló kergeti egymást, hogy utána valóban szárnyra keljünk. Az idő virágai a legösszetetteb kompozíció melyben a klasszikus zongorajáték felvillanásai mellett kitűnő jazz szólókat hallhatunk. A Sehol sem vagyok elementáris mű, maga a szabadság. S végül a címadó Blumenseele kompozíció méltó összefoglalása mindannak a színes, hangulatokban és érzelmekben gazdag zenei játéknak, melyek előtte felcsendülnek, és magunkkal vihetünk odabentre…

Binder Károly – a képen jobbról második – zongoramûvész, zeneszerzô, a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem tanszékvezetô tanára. Nagyformátumú muzsikus, aki tehetségét az új irányzatok, eltérô zenekultúrák, kompozíciós technikák és improvizatív rendszerek szintézisének szolgálatába állítja, nem megfeledkezve saját zenei gyökereirôl. Öntörvényû alkotó, akinek zongorajátéka és kompozíciói egyetlen stiláris vagy mûfaji kategóriába sem sorolhatók. A sokoldalú mûvész a 70-es évek vége óta kérlelhetetlen következetességgel halad azon az úton, amelyet magának kijelölt, s amelyen egyáltalán nem voltak hazai elôképei. Zeneszerzôi fejlôdésében Bartók Béla grandiózus életmûve mellett tisztán nyomon követhetô a kárpát-medencei folklórkincs, a magyar ôshaza, a Volga-Káma vidék dallamvilága, de még a Steve Reich nevével fémjelzett amerikai repetitív iskola hatása is. Binder sajátos gondolkodású, öntörvényû mûvész.

Borbély Mihály – balról második – a Bartók Béla Zenemûvészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fôiskolán képezte magát klasszikus klarinét, ill. jazz szaxofon szakon. A Vujicsics együttes alapító tagja, aki emellett a nép- és a világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Balkán Jazz Project,. Borbély Mûhely, Borbély – Dresch Quartet, Quartet B zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal, ill. a cimbalmos Lukács Miklóssal duóban. Zeneszerzôként is aktív, számos jazz és népzenei inspirációjú kortárs kamaradarabot és zenekari mûvet írt.

A Junior Príma díjas Fonay Tibor – jobb szélen – 2013-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem Jazz Tanszakán. 2013 tavaszán az Orszáczky Jackie basszusgitár tehetségkutató verseny 1. helyezettje lett. Fellépett már Párizsban, Jeruzsálemben, Tallinban, Bayreuthban, Szabadkán, Kassán, Csíkszeredában, Zürichben és Görögországban is. Itthon szerepelt többször a Mûvészetek Palotájában és gyakori vendége a Budapest Jazz Clubnak, illetve a Budapest Music Centernek. Olyan zenekarok állandó tagja, mint a Sárik Péter Trió, Révész Richárd Latin trió, Subtones, Micheller Myrtill Swingbook, Birta Trio, Lantos Zoltán Open Source vagy a Syrius Legacy.

Hidász Tamás – bal szélen – 2017-ben szerzett mesterdiplomát a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem Jazz Tanszakán, 2019-ben Lakatos Ablakos Dezsô Ösztöndíjat nyert. Több nemzetközi és magyar jazz, valamint könnyûzenei produkcióval, és neves mûvészekkel dolgozott és dolgozik együtt. Egyik a Zeneakadémián alakult formációjával, a Balogh Tamás Quintettel számos magyar és nemzetközi jazz-verseny díjazottja.

Ha játékuk elnyeri a hallgatóság tetszését, a ráadásszámok az előző lemezről érkeznek: Mesélek neked, Riverside és Legénybúcsú.

 

Tovább az esemény oldalára »