Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A beteg zsidó: Mengele és az operált zsidó • Takáts Márk Dávid előadása

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
   

Takáts Márk Dávid népszerű és újszerű vallásmagyarázó előadásai.

Mengele és az operált zsidó

Az előadássorozatunk során eddig egy-két kitekintéssel főleg a fin-de-siecle időszakáról beszéltünk, azonban utolsó alkalmunkon ennek a letűnt kornak a közeli jövőjébe tekintünk. Látni fogjuk, hogy a félév során tárgyalt folyamat, a hermeneutikai, vagyis tudományos zsidó létrejötte hogyan vezetett egyenesen az antiszemitizmus erősödéséhez és a II. világháború, valamint a holokauszt borzalmaihoz.

Lezáró előadásunk során arra keresünk választ, hogy mi vezethette Josef Mengelét, a hírhedt náci orvost kísérleteinek elvégzései során. Összegezve továbbá a félévet, megkísérlünk felállítani egy hátborzongató listát: mik azok a feltételek, amik teljesülésével bárki képessé vállhat meggyilkolni egy embert?

A sorozatról:

A századfordulón frissen virágzó új tudományok, mint a pszichológia és az eugenetika, lesújtó képet festenek arról, hogy milyen egy zsidó. A maguk tudományának a sztenderdjei szerint képesek bebizonyítani, hogy a zsidó testileg-lelkileg beteges, szexuálisan deviáns, bűnözésre hajlamos. De miért mondhatják ezt és milyen hatással van ez a zsidó közösségre? Milyen hatalom rendelkezhet valakinek a teste felett?

Az előadások során a fin-de-siècle zsidó képét vizsgáljuk művészeti alkotások, akadémiai szövegek mentén. Közelebb kerülhetünk a kérdéshez: Mit jelent egy társadalomban betegnek, beteg zsidónak lenni?

A kurzus kéthetente, hibrid módon van tartva: a Bálint Ház Maceszgombóc termében és Zoomon keresztül is részt lehet venni.

Az előadások hibrid módon, élőben a Bálint Ház Maceszgombóc termében, online pedig Zoomon keresztül lesznek megtartva.

Info és jegyvásárlás: balinthaz.hu/shop/events/a-torarol-kommentarral-es-mashogy-167

Tovább az esemény oldalára »