Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Bálint Ház Éjszakája

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
 

Idén témánk a nő és a férfi, minden, ami ennek szűkebb és tágabb értelmezésében jelen van. Sok minden egyéb mellett arra keressük a választ, hogy mit jelent férfinak, illetve nőnek lenni ma, és mit jelentett őseink idejében?

Ebben segítenek nekünk a különböző zsidó vallási irányzatok képviselői, Zev Paskesz ortodox-, Deutsch Péter neológ- és Raj Ferenc reformrabbi. Darvas István rabbi és Iványi Gábor lelkész Ádámról és Éváról beszélgetnek egymással és a közönséggel. Oltai Kata a festészet férfi- és nőábrázolásáról tart előadást. A Talmud nem csak nőknek beszélgetésben Wéber Edina arra keresi a választ, hogy vajon Isten valóban számolja-e a nők könnyeit? György Pétertől megtudhatjuk, hogyan jelenik meg a nő és a férfi a reklámokban? Tóth Katinka etológushallgatót kérdezzük, mit jelent a két nem a legközelebbi rokonainknál és miben különbözik ez az emberi nemek jelentésétől? Sőt, Nádasdy Ádámmal még nyelvészeti szempontból is beszélgetünk a nemekről. Réz Anna a nemi sztereotípiákról, Herczog Noémi a nő és férfi színpadi megjelenéseiről, Büchler Tamás a modern kor genderváltozásairól beszél majd. Fritz Zsuzsa Rut könyvét tárja elénk és Rubin Eszter Bagel című regénye alapján felolvasószínházat is láthatunk majd. Az eseményt Toronyi Zsuzsa muzeológus Balázs Gábor eszmetörténész és Horányi Gábor fizikus vitája zárja a férfi és nő különbségéről. Az est Bácskai Júlia pszichoszínházával indul.

Részletes program:

20:20 – 20:30 Fritz Zsuzsa

Tanéjnyitó

20:30 – 21:45

Bácskai Juli PSZICHOSZÍNHÁZA
Nőkről és férfiakról című előadás

Improvizáció csipetnyi pszichoterápiával. A főszerepekben: Kakasy Dóra és Tamási Zoltán. Közbehegedül: Bóna János. „Nem a te életedet boncolgatjuk, de beletrafálhatunk. Nem a miénket teregetjük, de nagyon ott leszünk!”

Regisztrációhoz kötött: www.balinthaz.hu/pszichoszinhaz

22:00 – 22:45

Darvas István rabbi és Iványi Gábor lelkész
Ádám és Éva
Az első emberpár kapcsán beszélgetünk Iványi Gáborral a két (?) teremtéstörténetről, a bűnről (?), melynek következtében el kellett hagyniuk az Édenkertet, a Lilit-legendáról, és arról, hogy mindez miért lehet érdekes napjainkban.

György Péter esztéta, médiakutató, egyetemi tanár
Nem megy lélek nélkül
Előadás a lélek és a test problémájának vitathatatlan jelenlététről a kortárs médiakultúrában, a férfi, női szerepekben.

Oltai Kata művészettörténész, kurátor
A női szempont a családportrék tükrében
A társadalmi rend érdekében a nők kulturálisan felépített és évszázadok óta életben tartott identitását a család és a házimunka primátusában hangsúlyozzák, melyhez a belépőjegyet feleségként kapják meg. A nő, mint anya, feleség, hátország; a nőiesség (és férfiasság) szerepmodelljei átalakulásának vizsgálata kortárs fotográfiai példákon keresztül.


23:00 – 23:45

Raj Ferenc rabbi, Bét Orim Reform Zsidó Hitközség, Berkeley Beth El Közösség
Nő és férfi – zsidó módon az egyenlőtlenségek ellen. Mit tanulhatunk az amerikai zsidóságtól?
1972-ben avatták fel Sally J. Priesandot, az első női rabbit az Egyesült Államokban. Az azóta eltelt 45 évben az amerikai zsidóság minden irányzatában pozitív változások történtek és a nemek közötti egyenlőtlenségek elhomályosultak.
Közreműködik Polnauer Flóra kántor.

Deutsch Péter rabbi
Férfi és nő a neológia értelmezésében
A zsidó vallás irányzatai sem vélekednek egységesen a női és férfi szerepekről. Vajon a neológia mit gondol a nemekről, a családról, a kapcsolatokról?

Zev Paskesz rabbi
Férfi és nő az ortodoxia tükrében
A teremtés művének befejezése. A teremtés koronájának megkoronázása. Avagy ki a teremtés koronája és, hogy is fejeződött be a Nagy Mű?


00:00 – 00:45

Wéber Edina judaista (Talmud nem csak nőknek)
Isten számolja a nők könnyeit?!
Hol a nők helye? A konyhában vagy a zsinagógában? A családban a férfi támogatása a feladata? De mit ér egy nő férj nélkül?

Réz Anna filozófus
Mi a baj a nemi sztereotípiákkal?
Számtalan tudatos és tudattalan előítélet munkál bennünk azzal kapcsolatban, hogy milyenek a nők és milyenek a férfiak. Előadás a férfiasról és nőiesről, genderről és társadalmi hierarchiákról.

Herczog Noémi kritikus
A kiválasztottak színházától a lúzerekig
A 90-es évek elején fordulat következik be a színházban: a Színész-Isten és a Színész-Istennő mellett megjelenik a színpadon a kicsi és tökéletlen ember. Vele pedig a pech, a kudarc, az amatőrök és a dilettánsok. Mindez magával hozta a demokratikus fordulatot a kortárs színház férfi és nőábrázolásában.


01:00 – 01:45

A fuvolista – Felolvasószínházi előadás Rubin Eszter Bagel című regénye alapján
A gasztronómia és a színház, a zene és a narratív történetmesélés szinkópáit ötvöző előadás. Léna: Kálóczi Orsolya, Fuvolista: Nagy Judit, Dramaturg: Tóth Réka Ágnes, Rendező: Géczi Zoltán

Borgula András művészeti vezető, Gólem Színház
Nem azt akarom, hogy elmosogass, hanem hogy el akarjál mosogatni, avagy párkapcsolatok a mozivásznon
Amióta ember van a földön, azt próbálja elhitetni magával, hogy az együttélés a fajfenntartás záloga. Vajon ezt kommunikálja a filmművészet is?

Nádasdy Ádám egyetemi tanár, ELTE
A nyelv = di shprakh = dos loshn: miért vannak nyelvtani nemek?
A három kifejezés ugyanazt jelenti: „a nyelv”. Az első a magyar, ebben nem léteznek nemek; a második a jiddis, itt nőnemű a „sprakh” (ahogy a német die Sprache), a harmadik is jiddis, de itt egy héber szó vált jiddissé („lashón” nyelv), és – ki tudja, miért – a jiddisben semleges nemű. Mire jók a nyelvtani nemek; mi a különbség „sex” és „gender”, azaz biológiai nem és nyelvtani nem között. Miért egészen más a francia és az angol (pedig látszatra mindkettőben vannak nemek)? Vajon a magyar anyanyelvűek kevésbé érzik a férfi-nő különbséget, mint a jiddis, héber, német anyanyelvűek?


02:00 – 02:45 

Fritz Zsuzsa, igazgató, Bálint Ház

A rút, a keserű, a férfi és a király, azaz Rút könyve
Bibliodráma foglalkozás. Rút könyve egy igazi „happy end”-es történet. Sávuoti bibliaolvasás a dráma eszközével. Kinn maradni nem lehet és nem is érdemes.

Büchler Tamás Minyanim programigazgató, Szochnut
„A Talmud ötven árnyalata”
A beszélgetés során arról lesz szó, hogy a talmudi időkben miről is vitatkoztak a rabbik a nemek kapcsán a legintimebb viszonyok szabályainak meghatározása során. Nemek és nemiség a Talmudban, ahogy talán még soha nem hallották.

Tóth Katinka kutatási asszisztens, biológus hallgató, MTA TTK
Szex és agresszió a Kongó partjainál?
A Kongó egyik partján csimpánzok, másik partján bonobók élnek – genetikailag legközelebbi rokonaink. Szexuális viselkedésük – akárcsak a folyó jobb és bal partja –, igen különbözik egymástól. És az embertől?


03:00 – 03:45

Toronyi
Zsuzsa muzeológus, igazgató, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Horányi Gábor fizikus, igazgató, Lauder Javne Iskola és Balázs Gábor eszmetörténész
Van különbség? És ha nem, miért igen?!
A férfi és nő különbségéről szóló vita zárja az estet.
Összevont Tanéjzáró előadás.

22:00 és 02:00 között héber kalligráfia Magyar Sárával.

+Akik végig velünk töltik az éjszakát, azok között a Láng Téka könyvcsomagját sorosoljuk.

Az eseményen a részvétel díjtalan.

Részletes program: www.balinthaz.hu/savuot

JEvents Android JEvents IOS