Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

75 éve szabadult fel a budapesti gettó – emlékezzünk közösen!

  Dohány utcai Zsinagóga Dohány utca 2
Budapest, 1074 Magyarország
   

75 éve szabadult fel a budapesti gettó – emlékezzünk közösen!

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a budapesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2020. január 19-én (vasárnap) délelőtt 10.00 órakor a Dohány utcai zsinagógában. Az eseményre tisztelettel várjuk az emlékezőket.

A gyászmegemlékezésen beszédet mond Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, dr. Frölich Róbert főrabbi, az emlékező zsoltárokat Fekete László főkántor énekli.
A megemlékezésen közreműködik az MH 5. Bocskai István lövészdandár helyőrségi zenekar, valamint a Dohány utcai zsinagóga kórusa és Ferenczi Eszter orgonaművész.

A megemlékezés a Wesselényi utcában található felszabadítási emléktábla megkoszorúzásával zárul. Felhívjuk résztvevőink figyelmét, hogy a megemlékezésen a férfiak számára fejfedő viselése szükséges.

Az eseményt 9:50 órától a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) facebook oldalán élőben közvetítjük.

A megemlékezésre a BZSH elnöke Mester Tamás, és ügyvezető igazgatója dr. Kunos Péter nevében mindenkit tisztelettel meghívunk!

//

Hetvenöt éve, 1945. január 18-án szabadult fel a pesti gettó. A gettóban az egészségügyi viszonyok minősíthetetlenek voltak, az emberek tömegesen haltak meg, decemberben naponta 80-120 halottat vittek ki. 1945. január 18-án a Vörös Hadsereg közeledtére a nyilas őrség eltűnt, a kerítés deszkapalánkjait az emberek eltüzelték. A gettó felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak.

Tovább az esemény oldalára »