Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

  Belvárosi Mozi Vaszy Viktor tér 3
Szeged, 6724 Magyarország
 
   


A kulisszák mögött a szokásos lendülettel folyik a 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál előkészítése. Az operatőri munkára fókuszáló, minősítéssel rendelkező fesztivált idén a mozi 100. születésnapjára, szeptember 8.-ra halasztották a szervezők.

Az idei szegedi fesztiválra rekord mennyiségű – 538 – nevezés érkezett, a világ legkülönbözőbb országaiból, a legtöbb – Magyarországon kívül – Spanyolországból, Franciaországból, Izraelből illetve Mexikóból. Feltűnően sok nagyjátékfilmet neveztek, 67 alkotást, ami a fesztivál presztízsének nagyarányú növekedését jelzi. A kisjátékfilmek mezőnye is erős, a neves hazai rendezőkből, operatőrökből álló válogató zsűri több száz kisfilm (430 film) közül választotta ki a legjobbakat.

A tavaly bemutatott játékfilmek szinte teljes skáláját nevezték. A nevezettek közül az Oscar tízes listájáig jutott az „Akik maradtak” c. film (Tóth Barnabás filmje, operatőre Marosi Gábor) és az Erdélyben játszódó krimi „Valan – Az angyalok völgye” (rendező Bagota Béla, operatőr Garas Dániel) jutott a versenyfilmek közé. A versenyző külföldi filmek között van olyan, ami a közelmúltban futott a hazai mozikban, de európai premier is akad.

 

Tovább az esemény oldalára »