Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

20. SAVUOT – A Bálint Ház Éjszakája

  Bálint Ház Révay utca 16
Budapest, 1065 Magyarország
 

Szabadság?! – Szabadságértelmezések szabadon egy éjszakán át! Hallgassunk izgalmas előadásokat, vitatkozzunk, legyünk együtt, bulizzunk kicsit másképp! Velünk lesznek az elmúlt időszak fontos témáinak képviselői, irodalmárok, egyetemi oktatók és civil aktivisták vitatják meg velünk gondolataikat.

A Május nemcsak a tavasz hónapja, de a szabadságé is. 70 éve májusban véget ért az európai rémálom. Felszabadultunk, megszabadultunk: megannyi fájdalom emlékével, kérdésekkel és dilemmákkal. 70 éve májusban is Pészah és Savuot között lebegtünk. Számoltuk az ómert a fizikai rabszolgaság megszűnte és a rend parancsai mentén termetett, önként vállalt lelki szabadság között. Idén a felszabadulás és megszabadulás 70. évfordulója alkalmából savuotkor, a Bálint Ház Éjszakáján szabadságról tanulunk beszélünk és vitatkozunk. Fizikai és lelki szabadságról, történelmi, vallási, filozófiai, oktatási szemszögből.

Egész éjjel. A Tóra éjszakája ez. Szabadon. Ünnepeld velünk a Bálint Ház 20. Savuotját. Kóser finomság a testnek és a léleknek: az előadások mellett ezen az estén látható a Menedék Egyesület „önarckép” fotókiállítása a nagyteremben, 22:00 és 02:00 között Zöld savuot – Recycling kézműves workshop Pálinkás Mariannal, kalligráfia Magyar Sárával és Fitnesz termünkben tánctanulás Ország Józseffel. Gyere és „tanuld” át velünk az éjszakát!

Aki végig velünk tölti az estét, azok között kisorsoljuk A magyarországi zsidóság képes története című kötet egy példányát.

Akik biztosan itt lesznek: Balázs Gábor, Bárány Tibor, Becker András (Átlátszó), Benkó Bence (k2), Bezsenyi Tamás, Darvas István, Fábián Péter (k2), György Péter, Horányi Gábor, Kelemen Katalin, Miklósi László, Németh György, Pető Andrea, Raj Ferenc, Réz Anna, Schweitzer Gábor, Szabó Máté (TASZ), Tompa Andrea, Toronyi Zsuzsa, Vári György

Ízelitő a tavalyi hagulatból:

RÉSZLETES PROGRAM

Részletes PDF program: goo.gl/WH6kwR

20:00 – 21:00
A Janus Egyetemi Színház előadása Elszakadóban – tudósítás egy MOZGÓ VILÁG-ról
Az előadás előtt 18:30-tól Németh György – a Mozgó Világ története 1971-1983 c. kötet szerzője – beszélget a „régi” Mozgó Világ szerkesztőivel.

A színházi előadás regisztráció-köteles.

20:00 – 21:00
Raj Ferenc a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség alapító rabbija
Tanítás szóban, dalban és zenében
Közreműködik: Diána Samu-Pandzarisz énekesnő és Lamm Dávid gitárművész

21:00 – 21:15
Fritz Zsuzsa A Bálint Ház igazgatójának tanéjnyítója

21:15 – 22:00
György Péter A szabadság reménytelen fantomja

22:15 és 03:00 között párhuzamos sávokban futó, 45 perces előadások.

Minden előadást 15 perc frissítő szünet követ, amikor kóser finomságokról is gondoskodunk.

22:15 – 23:00
Kelemen Katalin rabbi Szabadság és Tóra
Benkó Bence és Fábián Péter színházrendezők, k2 Színház Együttgondolkodás a színpadi véleménynyilvánításról az Elszakadóban című előadás próbaidőszaka kapcsán, avagy a közvetlenség dramaturgiája.
Pető Andrea történész, CEU A kémnők szabadsága? Az információszerzés neme

23:15 – 24:00
Tompa Andrea író, színikritikus Emlékezetpolitika és múltalkotás – a „zsidó” Janovics Jenő, a Kolozsvári Nemzeti Színház igazgatójának emlékezetének felszámolása
Miklósi László a Történelemtanárok Egyletének elnöke Szabad-e? Szabadság és a történelemtanítás
Darvas István rabbi Oldalvonalon innen és túl, avagy a (bele)szólás szabadsága

00:15 – 01:00
Bárány Tibor filozófus & Réz Anna filozófus Mit veszítünk a szabadsággal?
Becker András (Átlátszó) Oknyomozó újságírás vs. aktivizmus – mi az Átlátszó feladata?
Schweitzer Gábor Forradalom – szabadságharc – emancipáció

01:15 – 2:00
Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója Az interpretáció szabadsága, avagy zsidó múzeumi értelmezések és zsidó identitás
Szabó Máté, TASZ A szabadság jogi védelme
Gerő Marcell filmrendező „Így készült” – Káin gyermekei

02:15 – 3:00
Bezsenyi Tamás kriminológus Lót története és a szervezetelmélet
Vári György kritikus, újságíró Micsoda a „szép szabadság” Ottliknál, Esterházynál és Borbély Szilárdnál

03:15 – 4:00
Horányi Gábor fizikus, a Lauder Javne Iskola igazgatója & Balázs Gábor vallásfilozófus A gondolat szabadsága – befolyásolhatják-e a tudomány eredményei a vallásos meggyőződést?

A MŰSORVÁLTOZÁS JOGÁT FENNTARTJUK.

MIÉRT PONT ÉJJEL?

Savuot a TÓRA ÁTADÁSÁNAK ÜNNEPE. Ilyenkor végigtanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem vártuk ébren a Tórát. Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk.

A rendezvény főtámogatója a Joint Magyarország / MAZS Alapítvány, amely 1991-ben jött létre, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához. A rendezvényt a Corvina Kiadó is támogatja és a tárgynyereményt biztosítja.

Ingyenes program.

Savuot