Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

20. Izraeli Filmhét

  Restro Puskin Semmelweis u. 2
Budapest, 1052 Magyarország
   

A 20. Izraeli Filmhéten a 2016-os premierek mellett az elmúlt 20 év legnépszerűbb filmjei kerülnek vetítésre december 1-7. között.

További részletek és program:
puskinmozi.hu/programok/20-izraeli-filmhet,
israelinbudapest.wixsite.com/filmweek2016

 

NAGYKÖVETI KÖSZÖNTŐ

Tisztelt Vendégek!

Az Izraeli Filmhét megrendezése az évek során hagyománnyá vált. 1996-ban, nem sokkal a két ország diplomáciai kapcsolatainak helyreállítása után született meg ez az izraeli életet, kultúrát és társadalmat bemutató sorozat, amely az eltelt húsz év alatt büszkeségünkké, önálló eseménnyé nőtte ki magát.

A filmművészet eszközével igyekszünk közelebb hozni Izraelt a magyar társadalomhoz és a magyar emberekhez. Bízunk abban, hogy a hamarosan bemutatásra kerülő filmek ablakot nyitnak az izraeli életre, valamint azokra az általános érvényű és egyedi kihívásokra, amelyekkel fiatal nemzetünknek szembe kell néznie a jövő építése közben.

Az idei programot az Izraeli Filmhét sokéves múltra visszatekintő hagyományának tiszteletére állítottuk össze. A filmhét 1996-os születése óta eltelt évek filmfelhozatalából reprezentál alkotásokat, a 2016-os évet pedig új bemutatók képviselik.

Az idén programra tűzött művek között külön örömmel mutatjuk be Meni Yaish „Apánk” (Our Father), valamint Asaph Polonsky „Egy hét és egy nap” (One Week and a Day) című filmjeit. Mindkét alkotó a Nouveau Israeli Cinema tagja. Ez a merész izraeli új hullám gyakran boncolgat kényelmetlen igazságokat, a következményeket pedig kendőzetlen stílusban tárja elénk.  Az érett korba lépett izraeli filmipar ezen ifjú örököseire sokszínű nézőközönség kíváncsi a világ minden táján. Ezt gyakran annak köszönhetik, hogy az életet a maga összetettségében ábrázolják, színpompás és változatos, kihívásokkal és optimizmussal teli nézőpontból, miközben átadják az élet- és csodás tájaink iránt érzett szenvedélyüket.

Az idei év válogatásának célja, hogy tisztelegjen az izraeli modern filmművészet két nagyasszonya, a nemrég elhunyt rendező és színésznő, Ronit Elkabetz, valamint díszvendégünk, Evgenia Dodina előtt.

Ez a különleges filmhét szeretetteli ajándékként készült. E rendezvény nem jöhetett volna létre az Izraeli Nagykövetség munkatársai, Ohad N. Kaynar misszióvezető-helyettes, valamint az izraeli művészet és kultúra, valamint az országaink közötti barátság jegyében csatlakozó barátaink és partnereink támogatása nélkül. Örömmel üdvözölhetem partnereink soraiban az Izraeli Kulturális Intézetet és a Puskin Mozit, valamint új együttműködő partnereink között külön köszöntöm a Francia Intézetet, a Mazel Tov éttermet, a Masa-t és az EL-AL, UP-ot.

Végül, de nem utolsósorban, szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy az idei filmhét a Mazel Tov és a Francia Intézet révén két új helyszínnel, valamint néhány ingyenes, nyílt vetítéssel is várja a látogatókat.

Üdvözlettel,

Yossi Amrani – nagykövet

Tovább az esemény oldalára »