Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

100 éve született Fischer Annie – koncertsorozat a Zeneakadémián

  Zeneakadémia Liszt Ferenc tér 8
Budapest, 1061 Magyarország
 

Koncertsorozattal emlékeznek a Zeneakadémián a 100 éve született zongoraművészre, Fischer Annie-ra október 3. és 5. között.

A hangversenysorozat október 3-án, jövő pénteken veszi kezdetét A fiatalok mottójú koncerttel, amelyen Fischer Annie-ösztöndíjas művészek lépnek fel a Zeneakadémia Solti-termében.

A koncertre érkezők a szünetben megtekinthetik az eddig nem látható fotográfiákat és dokumentumokat is tartalmazó, Fischer Annie 100 című kiállítást a Solti-terem melletti átriumban.

Fischer Annie

Október 4-én A pályatársak címmel Fischer Annie kollégái, barátai, növendékei tisztelegnek a 20. század egyik legjelentősebb zongoristája előtt. A Solti-teremben a „pótunoka” Szutrély Katalin, az utolsó évek egyik legfontosabb barátja, Prunyi Ilona, az ugyancsak barátként kezelt két magánnövendék, Csoba Tünde és Varga Csilla, valamint kamarapartnereik válogatnak Fischer Annie hatalmas repertoárjából.

A háromnapos koncertsorozatot október 5-én két olyan pályatárs zenekari estje zárja, akikkel Fischer Annie különösen szoros viszonyt ápolt. Frankl Péter és Vásáry Tamás a művésznőt is számos alkalommal – köztük utolsó, szolnoki koncertjén is – kísérő Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével idézik meg Fischer Annie alakját a Zeneakadémia nagytermében. A hangversenyen Mozart G-dúr (K.453) és Chopin f-moll zongoraversenye hangzik el.

Mivel az estre már minden jegy elkelt, a nagy érdeklődésre való tekintettel a művészek nyilvános főpróbát is tartanak október 5-én 14.30-kor, amelynek bevételét a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztálya alapítványának ajánlják fel.

Székely György, az osztályt vezető főorvos elmondta, ifjú medikusként, az orvosi egyetem zenei klubjának vezetőjeként kereste meg a világhírű művészt, hogy lépjen fel az orvostanhallgatók előtt, amit Fischer Annie, eleinte kissé csodálkozva, de végül megtett. A felkérésből végül húszéves ismeretség született, amelynek nyomán Székely György máig aktív részese a Fischer Annie-megemlékezések szervezésének.