Naptár

nov
8
sze
2017
It’s Always Tea-Time | illusztrációk 18 országból @ Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
nov 8 @ 17:00 – dec 16 @ 13:00

– nemzetközi illusztrációs kiállítás az “Alice Csodaországban” témájára –

MEGNYITÓ: 2017. november 8., 17:00
A kiállítást megnyitja:
VIIVE NOOR kurátor és KÉRCHY ANNA egyetemi docens (SZTE Angol-Amerikai Intézet)

A kiállítás ötlete 2014-ben született. Az észt kurátornak, aki maga is illusztrátor, szép kerek születésnapja közeledett, de mivel a barátai szanaszét élnek a világban, lehetetlen vállalkozás lett volna egy asztal köré ültetni őket. Ezért úgy döntött, hogy meghívja őket egy csésze teára, ám a teázást egy tárlat formájában valósítja meg. Valamivel később kiderült, hogy Alice-nak szintén szép kerek évfordulója közeleg, bár az ő esetében a szám jóval nagyobb: 150 év telt el a könyv első kiadása óta. Így magától értetődő volt, hogy a közös születésnapi teázást Alice-nak fogják szentelni. Mivel szinte minden illusztrátor álma, hogy képeket alkosson ehhez a világhírű műhöz, senki sem habozott sokat: Alice és az ő fura asztaltársasága lettek a kiállítás díszvendégei.
A tárlatra 18 ország 72 művésze, köztük a magyar Holló Anna, Rofusz Kinga és Szegedi Katalin küldte el a munkáját. Valamennyi illusztráció kifejezetten a felkérésre készült, születésnapi ajándékként Alíznak és a kurátornak. A képeken Alice mellett felbukkan a Kalapos, a Szívkirálynő, Vigyori úr, az elmaradhatatlan nyúl és sokan mások.
A rendkívül sokszínű anyag 2015 szeptemberében az Észt Gyermekirodalmi Központban mutatkozott be. Budapestre Riga, Berlin Gdansk és Varsó után érkezik, innen Oxford felé veszi az irányt.

A kiállítás az Észt Tervezőgrafikusok Szövetsége, az Észt Kulturális Alap és az Észt Gyermekirodalmi Központ támogatásával jött létre, a magyarországi bemutatkozást az Észt Intézet szervezte a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával együttműködésben.

nov
14
ked
2017
Éttermek fesztiválja Jeruzsálemben
nov 14 – nov 18 egész nap


Városi kulináris fesztivál, november 14-18 között Jeruzsálemben. Jó néhány étterem tárja szélesre azokat a kapuit is, melyeket máskor nem szokott. Bepillanthatunk a lábosba, készíthetünk fagylaltot, alkoholt, a profiktól lesve el, amit lehet. Részt vehetünk vezetett túrán a Mahne Yehuda piacon, teázhatunk angol és japán módra, de az indiai csáj sem marad ki. Marokkó, Algéria, Párizs ízei és persze pita, romantikus vacsora, csoki, szusi, minden ami töltött tészta, alkohol keverve és rázva, téli sörök, gallileai borok. Gyerek program, felnőtt élet, menjen, aki tud, még vannak helyek a workshopokon.
Az eseményről bővebben: https://open-restaurants.co.il/?s=

nov
18
szo
2017
Parashat Toldot
nov 18 egész nap
Parashat Toldot @  |  |

Torah: Genesis 25:19 – 28:9
Haftarah: I Samuel 20:18 – 20:42 | Shabbat Machar Chodesh

hebcal.com/s/toldot

Sigd
nov 18 egész nap
Sigd @  |  |

Ethiopian Jewish holiday occurring 50 days after Yom Kippur

hebcal.com/h/sigd

Havdalah (50 min) @ Budapest
nov 18 @ 16:54 – 16:54
Anthony Shaffer: A gyilkos – Premier / Tükörkép Társulat @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
nov 18 @ 19:00 – 20:30

Anthony Shaffer- A gyilkos
krimi-komédia

Norman Bartholomew nem egy hétköznapi ember: szenvedélyei a véres gyilkosságok, múzsái a kegyetlen mészárosok. Mindent megtenne azért, hogy felnőjön a példaképeihez, így szeretőjével, Millievel kitervelik a tökéletes gyilkosságot: elteszik láb alól a házsártos feleséget, Elizabethet. Úgy látszik, még a rendőrséget is sikerül bevonniuk a hátborzongató tervbe, de az események olyan fordulatot vesznek, amire senki sem számított…

Norman Bartholomew: Korcsmáros András
Millie: Nagy Katalin
Stenning őrmester: Darányi Ádám
Elisabeth: Rumán Cintia Zsófia

Rendező: Czeizel Gábor

Jegyár: 2500,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

L’chajim! A Klezmerész Együttes koncertje a WIZO támogatására @ Goldmark hall- Goldmark terem
nov 18 @ 19:00 – 22:00

Mindenkit nagy szeretettel hívunk és várunk. A bevételből anyagilag, fizikailag és mentálisan hátrányos helyzetű rászorultakat támogatunk.

Belépés 2000.- Ft, vagy még amivel hozzájárulnátok támogatottjaink meleg otthonához, téli tüzelőjéhez, napi betevő falatjához. (Erzsébet Utalványt is elfogadunk.)
Kérjük, hogy itt jelezd a részvételi szándékod.

Az immár 13 éves KLEZMERÉSZ Együttes a zsidó folklór tradicionális klezmer zenéjének képviselője. A zenekar a hagyományokat követi mind a hangszerelésben, mind a műsorok változatos összeállításában.. Gazdag repertoárjukban az ismert és népszerű jiddis, héber és ladino dalok és hangszeres muzsika mellett helyet kapnak kevésbé ismert művek is.

Szüreti Operettgála @ Művészetek Háza
nov 18 @ 19:00 – 20:00
Szüreti Operettgála @ Művészetek Háza |  |  |
Szüreti Operettgálán lesz látható az ország leglátványosabb kiállítású operett showja a világhírű Monarchia Operett előadásában, amely a napokban érkezett vissza külföldi turnéjáról, és most egyetlen alkalommal lesz látható a Művészetek Házában.

2017-ben megújulva érkezik vissza az operett show több száz látványos jelmezzel, kitűnő énekhangokkal, élő zenekarral. Vadonatúj műsort, új látványvilágot, és egy igazi legenda operett szerepre való visszatérését ígérik a szervezők az operett kedvelő közönségnek.

Hajmási Péter, Hajmási Pál; Szép város Kolozsvár, Cintányéros cudar világ, Te rongyos élet, Jaj cica eszem azt a csöpp kis szád, Jön e velem nagysád shimmit járni, Délibábos Hortobágyon.

Ki nem ismerné ezeket a világhírű magyar dallamokat? A magyar operett komponisták örökérvényű, csodálatos melódiái meghódították a világot. És ezt teszik most is, az operett világ fiatal sztárjainak előadásában a festői szépségű Csillebérc színpadán.

A társulat látványos, színvonalas előadásához évek óta hozzászokhatott a magyarországi közönség, hisz számtalan nagy városban látható volt az operett csillagok társulata.Fergeteges előadásaik nemzetközi színpadokon is sikert aratnak. Amerikában, Izraelben, Németországban , Erdélyben, Oroszországban és legutóbb Luxemburgban is a közönség kedvence lett.A társulatot utazásaik során hatalmas ovációval, és álló tapsviharral fogadják, amelyben a legtehetségesebb magyar előadók, táncosok, zenészek lettek összeválogatva. A kitűnő szólisták, zenészek, táncosok mellett felejthetetlen látványt nyújtanak gyönyörű jelmezek, és produkció látványvilága. Az előadás így méltán érdemelte ki, a kritikusok szerint ?a leglátványosabb magyar operett gála? címet.

A fiatal társulat céljául tűzte ki a világhírű, hungarikumnak számító magyar operett hagyományainak megőrzését, népszerűsítését.

A hagyományossá vált operett gála sztárja a miskolci előadáson egy igazi legenda, Koós János lesz aki ezen az estén egy különleges szerepben az operettek kultikus alakjává válik, és elvarázsolja a nézőket mindenkit megkacagtató humorával és új repertoárjával. Az idén 80. születésnapját ünneplő sztár, aki évekig játszott az Operett Szinházban is, most hosszú évek után lesz látható újra operett szerepben. A fiatalos, lendületes gálában többek között a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Bajadér, A víg özvegy, a Cigányszerelem, a Mágnás Miska, a Mária főhadnagy a Csókos asszony dallamai is megszólalnak.

Felhőtlen hangulat, pezsgő, kacagás, humor, vidámság, romantika, gyönyörű dallamok, látványos, pompás jelmezek. Mindez az operettek csodálatos szórakoztató világával, és világhírű melódiáival egy igazi ?ungarishe vircsaft? kíséretében a miskolci színpadon.

Az élet mint olyan @ Vígszínház
nov 18 @ 19:30 – 20:30


Békésen alvó házaspár egy széles, nagy, hitvesi duplaágyban. És akkor, az éjszaka közepén a férfi hirtelen felriad: roppant nyomást érez a mellén. Ez infarktus – gondolja – és akkor itt a vég. S itt a számvetés ideje. Úgy érzi elfecsérelte, elrontotta az egész életét, s szerinte mindennek fő oka a mellette alvó, szuszogó asszony, aki – most is!- ahelyett, hogy vele törődne, édesdeden mosolyog, és feltehetően nagyon kellemes dolgokról álmodik. A férfi ekkor tehetetlen dühében, elfelejtkezve előbbi halálfélelméről leborítja asszonyát az ágyról, majd bejelenti: elköltözik és új életet, új asszonyt keres, mielőtt még nem késő. Az elhatározás azonban mindig könnyebb, mint a végrehajtás…
A házaspár éjszakai, több menetes, sírni – és nevetnivaló élet halál harcáról szól Hanoch Levin izraeli szerző íróilag és színpadilag bravúros színdarabja. Az emberi párkapcsolatok olyan mély és igaz alaphelyzetéről beszél, amellyel legalább is egyszer nagyon sok férfi és nő szembesült, szembesül, vagy szembesülni fog élete folyamán.
Levin az izreali drámairodalom és színház legnagyobb alakja rövidre szabott életében roppant intenzíven alkotott: 57 évig élt, 56 színdarabot írt, ezen kívül dalok, prózai művek, versek és jelentős színpadi rendezések őrzik meg nevét az utókornak.
Két nemzetközileg is ismert alkotása közül az egyik a Csehov novellákból komponált színpadi szöveg, a Rekviem, az ő saját rendezésében a Tel Aviv-i Cameri Színház előadásában itt Budapesten is vendégszerepelt visszhangos sikerrel. (Ilan Eldad szerint Levin igazi nemzetközi elismertsége itt, Budapesten, ezzel a vendégjátékkal kezdődött.) S a második nagy siker Az élet mint olyan című tragikomédiája, amelyet manapság a világon egyre több helyen játszanak. A magyar szöveg Parti Nagy Lajos bravúros átiratában az ellenállhatatlan humor és megrendítő tragikum végletei között egyensúlyoz. A rendező pedig Ilan Eldad, aki már két kiemelkedően nagysikerű előadást is rendezett Budapesten.(Rose, Hat hét hat tánc)

A VÍGSZÍNHÁZ előadása.

Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánlják!

Vodku @ BMC - Opus Jazz Club
nov 18 @ 21:00 – 22:00


A Vodku zenekar 1992-ben alakult Budapesten, Magyarországon. Az együttes célja, hogy Közép- és Kelet-Európa népeinek zenéjét saját zenei elképzeléseivel ötvözve mutassa be a színpadon. Az együttes zenéjében meghatározó elemet játszanak a magyar, zsidó, orosz, ukrán, bolgár, délszláv és más közép-kelet-európai és balkáni népzenei motívumok.

Az elmúlt évtizedekben a Vodku zenekar bejárta Magyarországot, felléptek Ukrajnában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, Ausztriában, Németországban és Portugáliában, valamint három alkalommal Mexikóban turnéztak. A zenekar rendszeres közreműködője a Radnóti Miklós Színház előadásainak.

nov
19
vas
2017
Rosh Chodesh Kislev
nov 19 egész nap
Rosh Chodesh Kislev @  |  |

Beginning of new Hebrew month of Kislev

hebcal.com/h/rosh-chodesh-kislev

40 Nő, 1 Mitzva @ Alef Kids
nov 19 @ 10:00 – 13:00

FONÓDJUNK!
Fonódjunk össze a mitzvák által!
Tarts velünk 2017. November 19-én, 10- 13 óráig az AlefKids vadonat új programjára.
40 nő, 1 mitzva!

40 nő, Hurwitz Devorah segítségével, megalkotja a saját barcheszét. A barcesz készítés mitzvája már nem ismeretlen Számotokra. De amikor ennyien készítjük,akkor a mitzva ereje sokkalta erősebb, és csodás dolgokat válthat valóra. A barhesz készítésre természetesen szeretettel várjuk a család férfi tagjait is!

Minden hónapban újabb, és újabb Családi Challenge eseményt rendezünk az AlefKids szervezésében. További programunkról időben tájékoztatunk!

De addig is FONÓDJUNK!

Vasárnapi családi napok a Zsidó Múzeumban! @ Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár - Hungarian Jewish Museum and Archives
nov 19 @ 10:00 – 12:00

Novembertől havonta egy közös családi napra várunk kicsiket és nagyokat a Zsidó Múzeum és Levéltár új közösségi terébe, a Síp12 Galériába! A programokon új ismereteket szerezhettek a zsidó tárgyak történetéről, amit egy kötetlen, kreatív kézműves-foglalkozás követ!

Az első alkalom november 19-én, 10-től 12 óráig lesz, ahol nemcsak az derül ki, hogy kerül a kiskanál a hanukkai gyertyatartóra, de mindenki meg is alkothatja személyes hanukkiáját! Az eseményre 3-13 éves gyerekeket várunk.A program ingyenes.

Betelt – Séta a Csörsz utcai zsidó temetőben @ Csörsz utca 18, Budapest 1124, Magyarország
nov 19 @ 14:00 – 15:00

Előzetes regisztráció: [email protected]

A séta a 14.00-kor indul a MOM Kulturális Központ elől.
A séta időtartama: kb. 1óra.

A Csörsz utcai a budai oldal egyik legrégebbi temetője, mely egyben az első fővárosi orthodox sírkert is. A város ma már körbenőtte a lezárt orthodox temetőt, mely kapuit csak kivételes alkalmakkor tárja ki a publikumnak. Ezen alkalmak egyike múltidéző sétánk is.
Meglátogatjuk a híres Reich Jákov Koppel, orthodox főrabbi és felsőházi tag kősátorral takart sírját, akit 1929-ben több ezres tömeg kísért a Kazinczy utcai zsinagógából utolsó útjára. Megnézzük a Freudiger-család címeres síremlékeit, mely címert Freudiger Mózes az 1910-es nemesi rangra emelése után készíttetett. Megemlékezünk a Városmajor utcai Bíró Dániel kórházban és az Alma utcai Orthodox Szeretetházban történt vérengzések áldozatairól is a közös emlékműnél.
Megismerkedünk a kohaniták ösvényével is, mely azt az ősi hagyományt őrzi, mely a kohanitáknak külön bejáratot biztosított a temetőbe, hogy ne érje őket rituális tisztátalanság. De beszélünk a zsidóság egyik legősibb intézményéről, a Hevra Kadisáról (Szentegylet) is.

Megkérjük férfi vendégeinket, hogy fejfedőt hozzanak magukkal.

Sétavezető: Cseh Viktor
Időpont: 2017. november 19. , vasárnap, 14:00
Találkozó helye: XII. kerület, Csörsz utca 18., a MOM Kulturális Központ előtt.
Részvételi díj: 1500,- Ft, érvényes Mazsike-kártyával 500,- Ft.

Cirkuszlátogatás @ Bálint Ház
nov 19 @ 15:00 – 16:00

CSODAGÖMB

Klasszikus cirkuszi műsorral várják a közönséget, a Fővárosi Nagycirkuszban, amelyben orosz és kínai rúd-, valamint akrobatamutatványok, gurtni-, diabolo- és zsonglőrprodukciók teremtik meg a pezsgő hangulatot. Porondra lép a Maik Gärtner Family és bájos indiai elefántjuk, Rani, s a sztyeppék végtelen világát idézi meg a minszki csoport dzsigit számával. A varázslat és mágia birodalma lengi át a Csodagömb bűvös világát, a rejtélyes varázsló buborékjai lenyűgöző produkciókat rejtenek, ám vigyázat, kicsit csalnak is! A lengyel bűvész trükkjeire érdemes odafigyelni!
A légies könnyedséggel, súlytalan fesztelenséggel átszőtt produkciót Vincze Tünde, a Magyar Légtornász Egyesület alapítója, légtornatanár, a Baross Imre Artistaképző munkatársa rendezésében láthatja a közönség.
Kedvezményes csoportos nyugdíjas jegy ára:
2.475.-Ft/fő (melyet 2017. november 16-ig lehetett elővételben megrendelni, és kifizetni)
A Bálint Ház Salom Klubja a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat.
Információ: Repper Rita – [email protected]
Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub
Belépő: 2475 Ft,

Évzáró rendezvény – Kézdy György díjak átadása @ RaM Colosseum-A főváros első Élményszínháza
nov 19 @ 17:00 – 19:00

Az Élet Menete Alapítvány idén is megrendezi évzáró eseményét, melyen a 2013-ban elhunyt alapítójukról, Kézdy Györgyről elnevezett díjakat is átadják az arra érdemeseknek. Az ünnepségre egy színdarabbal is készülnek a szervezők. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, kérjük, részvételi szándékát jelezze az [email protected] e-mail címen.

ERBSTEIN ERNŐ Az elfelejtett futballhős Tündöklés és tragédia Torinóban
nov 19 @ 18:00 – 19:00

Könyvbemutató

ERBSTEIN ERNŐ Az elfelejtett futballhős Tündöklés és tragédia Torinóban

A könyv tisztelgés egy nagyszerű ember előtt.

SISÁK GÁBORRAL, a könyv szerkesztőjével SÓLYOM GÁBOR beszélget.

Malek Andrea koncert @ Debreceni Zsidó Hitközség - Orthodox zsinagóga - Db. Pásti u. 4 sz.
nov 19 @ 18:00 – 21:00
2. Salaam-Shalom mesedélután @ Kelet Kávézó és Galéria
nov 19 @ 19:00 – 20:30

A „Salaam-Shalom Budapest” egy informális kezdeményezés, melynek célja a zsidók és muszlimok (és más érdeklődők) közötti párbeszéd elindítása. Havi találkozóinkkal egy közösséget szeretnénk kiépíteni különféle programok keretében (kirándulás, közös főzés, filmnézés, stb.). Mottónk: ne egymásról, hanem egymással beszélgessünk.

Felbuzdulva a tavalyi nagyon jól sikerült „mesélős délutánon”, ahol zsidó és muszlim tanmeséket gyűjtöttünk és osztottunk meg egymással, a novemberi programunk is hasonló lesz. Ehhez mindenkit arra kérünk, hozza el kedvenc történetét / részletét a Tórából, a Koránból vagy a Bibliából, amit szívesen megosztana a többiekkel.

A mi osztályunk @ Katona - Kamra
nov 19 @ 19:00 – 20:00


A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.

Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, ám egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés – és megértés szándékának – hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, midőn az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulnak át. A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról, melyre úgy tűnik, hogy senkinek nincs szüksége.

A darab ősbemutatójára a londoni Royal National Theatre-ben került sor 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is műsorra tűzték.

A szerzőről

Tadeusz Słobodzianek napjaink egyik legjelentősebb lengyel drámaírója, rendező, dramaturg, színházkritikus, a varsói Dráma Laboratórium magalapítója. 1955-ben lengyel katolikus-pravoszláv családban született Jenyiszejszkben, Szibériában, ahová szüleit az NKVD deportálta. Gyermekkorát a kelet-lengyelországi Białystokban töltötte, “Európa és Ázsia határán”, ahol több vallás és kultúra létezett egymás mellett, s e kölcsönhatásból nemegyszer paradox helyzetek és groteszk történetek születtek.

Słobodzianek nem csupán geográfiai értelemben a határvidék írója, hanem egy átmeneti időszak, a XX. század végének és ezredforduló korának krónikása. A szárnyaszegett értékek időszakában egyre erősebbé válik a transzcendencia és a világ újbóli megváltása utáni vágy. Słobodzianek legtöbb drámája e zűrzavaros kornak, összekeveredett értékeknek és megzavarodott világnézeteknek görbe tükrét tárja elénk.

A KAMRA előadása.

Királyhegyi: Első kétszáz évem @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
nov 19 @ 19:00 – 20:00

monodráma

,,Közeledett a karácsony, és mindannyian izgatottan vártuk a szentestét, mert olyan hírek jártak, hogy ezen a napon dupla kenyéradagot és állítólag húst is kapunk. Az volt a rögeszmém, hogy ha még egyszer kiszabadulok, egyszerre megeszem hat liter libacombot. A sok leves után, más mértékegységet, mint literben, már elgondolni sem tudtam. A vonat állt. Két SS-fiú őrzött bennünket, az egyik kitűnően beszélt magyarul, minthogy magyar volt. Udvariasságból megszólítottam. Hová visznek bennünket, Uram? – A megsemmisítő táborba. – Végre egy jó hír. – És meddig tart az út? – Bizonytalan. Kértem, adjon legalább feketekávét a kulacsából,……”

Előadja: Áron László
Rendezte: Czeizel Gábor

Jegyár: 2500,-

Info
Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

Lefitymálva – 79. előadás / Gólem Színház @ Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
nov 19 @ 19:00 – 20:40

Vinnai András: Lefitymálva

A darab kritikus hangvételű, és a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról szól. A zsidó kultúrával foglalkozó, független színház szerint társadalmunkban a „zsidó vs. nem-zsidó” hivatkozású diskurzus ördögi köröket fut. Ezért fontos, hogy próbáljunk nyitni egymás felé mégpedig úgy, hogy saját közösségünkhöz is kritikai szemmel közelítünk. A darab előkészületeként a színház felhívást intézett a nyilvánosság irányába: mindenki beküldhetett zsidósággal kapcsolatos közhelyeket, majd vegyes kulturális hátterű fiatalokból álló csapatot verbuvált a darab megvalósítására. A cél, hogy a különböző látószögből közelítő, sokszor öröklött előítéleteit hordozó felek mindegyikét szembesíteni lehessen abszurd berögződöttségeivel. Mindezt rengeteg humorral!

A Lefitymálva című darabban mindenkit kinevethetünk, önmagunkat is. Nevethetünk a két baráton, akik nem tudnak beszélgetni, mert az egyikük mindig attól fél, hogy antiszemitának, rasszistának bélyegzik majd: „Vigyázz, hogy mit mondasz, nagyon vigyázz!” – ismételgeti. Nevethetünk azokon, akiknek rögeszméje a „zsidó konspiráció”. Kinevethetjük a sok zsákutcába torkolló, békítő kezdeményezést: „Kuss legyen már! Itt a lehetőség, hogy végre közelebb hozzuk egymáshoz a kurva kultúrákat! Kuss legyen! Koncentráljunk!” – kiabálja a darabban a fiatal riporter miközben zsidókat és antiszemitákat próbál kibékíteni. A darab igen kritikus a zsidó közösséggel szemben is, nagy adag (ön)iróniával láttatja a zsidóságon belüli mániákat, amelyeket részben két karakter – Rosenzweigberger, holokauszt-szakértő és Horovitzné, számos zsidó szervezet vezetőségi tagja – közvetítenek.

„Kedves Emberek!
A LEFITYMÁLVA az utóbbi 5000 év második legizgalmasabb zsidó produkciója! Olyan vicces, hogy akkor is megnézném, ha nem én rendeztem volna!
Üdv: Jóisten!”
BORGULA ANDRÁS

Színészek: Bánki Gergely, Kiss Eszter, Nagy Mari, Schmied Zoltán, Tamási Zoltán

Dramaturg: Németh Virág
Díszlet, jelmez: Juristovszky Sosa
Zene, film: Szabó Simon
Fény: Szilágyi Yvette
Rendező: Borgula András

A Dohány utcai seriff @ Asbóth utca 22.
nov 19 @ 19:30 – 20:30


Na és akkor tömegesen szaladtak neki a magasfeszültségű drótnak ott a lányok. És azt mondja nekem az egyik jászapáti barátnőm, hogy “Gyere, szaladjunk neki a drótnak!” Mondom: “Hülye vagy te? Dehogy szaladok!” Asszondja: “Mér nem?” Mondom: “Ide figyelj! Ha én most neki szaladok a drótnak, és ezek másnap elveszítik a háborút, engem a másvilágon megüt a guta!” Aki ezt hallotta körülöttem, mindegyik elkezdett röhögni. Aznap egyetlen öngyilkos nem volt. Egyetlen röhögésért. (Moller Ágnes)

A színdarab szövegét Mohácsi János és a szereplők közösen válogatták. Gerincét személyes visszaemlékezések adják, Claude Lanzmann Shoah című filmjének textusán kívül – mint az Mohácsi János előadásaiban megszokott – számos vendégszöveg is található benne. Az esettanulmányok, túlélők visszaemlékezései, szépirodalmi művek, naplórészletek, történelmi források, jegyzőkönyvek és személyes gyűjtések segítenek a korabeli atmoszféra és a történelmi kor bemutatásában. A vallomások és írott anyagok közé ismétlődően önirónikus és karakteres zsidó viccek ékelődnek, amelyekben ugyanez a sors fogalmazódik meg, a humor érthetőbbé teszi a tragikus történelmi hátteret is – mint minden igazi színházban: a tragikum a nevetésen sejlik át.

A felhasznált visszaemlékezések egyes darabjai a USC Soá Alapítvány – A Vizuális Történelmi és Oktatási Intézet (sfi.usc.edu/hungarian) archívumából származó interjúk részleteinek szó szerinti átirata, illetve a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért (www.emlekezem.hu) visszaemlékezéseiből származó részletek.

A FÜGE PRODUKCIÓ előadása.

nov
20
hét
2017
A zsidóság esszenciája – Raj Ferenc rabbi szemináriuma @ Mozaik Zsidó Közösségi Hub
nov 20 @ 18:00 – 18:00

Ez a rövid, háromszor 90 perces tanfolyam három egymást követő hétfő este megismerteti a résztvevőket a zsidóság legfontosabb tanításaival Istenről, a Tóráról és Izraelről, avagy más, modernebb frazeológiát használva a zsidó szellemiségről, etikáról és közösségről.

Ezt a kurzusunkat azoknak az érdeklődő, kutató és intellektuálisan nyitott személyeknek ajánljuk, akik formálisan még nem tanultak a zsidóságról, de ugyanakkor a téma érdekli őket. Ők többek között lehetnek azok, akik nemrég döbbentek rá zsidó származásukra, avagy keresztények, akiknek családtagjai között zsidó vallásúak is vannak.

Ez a rövid, csupán ízelítőt adó tanfolyam egy jó kezdet mindazoknak, akik a zsidóságban vélik felfedezni az élő Istenhez vezető spiritualitást, a mindennapi életre választ adó etikát és a szimpatikus és támogató közösséget.

Az órák hétfőnként 18:00-19:30 a Mozaik Hub-ban, Bp. V., Ferenciek tere 7-ben lesznek megtartva:

november 6, 13, 20.

A tanfolyam ingyenes, de helyszűke miatt regisztrálni kell.

Jelentkezés: [email protected]

A Védőbeszéd / Makranczi Zalán @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
nov 20 @ 19:00 – 20:15

Monodráma

’Ejnye, te athéni polgár, nem szégyelled magad, hogy mindig csak a vagyonod gyarapítására van gondod, meg a hírnevedre, de az igazságról és arról, hogy lelkedet a lehető legjobbá tedd,arról nem is gondolkodol?”

Szókratész: Makranczi Zalán

Rendező: Czeizel Gábor

Jegyár: 2500,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

Jön a Gólem! HALPERN/Székhelyi József és JOHNSON/Trokán Péter! @ Babits Mihály Kulturális Központ
nov 20 @ 19:00 – 20:40

www.szekszardagora.hu/program/golem-szinhaz-bemutatja-halpern-es-johnson
www.szekszardagora.hu/jegyvasarlas
Közkívánatra! A GÓLEM SZÍNHÁZ bemutatja; Lionel Goldstein: HALPERN és JOHNSON című színdarabját. Szereplők: SZÉKHELYI JÓZSEF, TROKÁN PÉTER. Rendezte: Borgula András.
Szeretettel várnak mindenkit a szervezők: a Magyar Vállalkozói Szalon és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság!
Jegyvásárláshoz még egyszer a nézőtér képre kell, kattintani!

A Müncheni Bach Kórus és a Liszt Ferenc Kamarazenekar @ Müpa - BBNH
nov 20 @ 19:30 – 20:30


Bach: Ein feste Burg ist unser Gott, BWV 80
Bach: III. (D-dúr) zenekari szvit, BWV 1068
Händel: Sába királynőjének érkezése
Händel: Dettingeni Te Deum, HWV 283

Ünnepélyesség és szellemi elmélyültség, egyházi és világi zene, slágerek és különlegességek, Bach és Händel – ez mind belefér egy hangversenybe. Négy mű, négy lendület, de ugyanaz az élmény: régi zene nem vén zene. Az ötszáz éves reformáció apropóján a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Müncheni Bach Kórus ad közös koncertet.

Az est első felében Bach, a másodikban Händel előtt tiszteleg a két együttes. S bár egyetlen opera részlete sem csendül fel, mégis úgy érezhetjük, hogy a műfajra oly jellemző komplexitást kapjuk a darabok által. Hiszen Bach olyan magas művészi szintre fejlesztette a passió és a kantáta műfaját, hogy alkotásait nem túlzás koncertszerű operáknak nevezni. Erős vár a mi Istenünk – köszöntik egymást az evangélikusok, s melyik Bach-mű lenne alkalmasabb a reformáció jubileumának megünneplésére, mint a lutheri korált feldolgozó és szebbnél szebb áriákat tartalmazó Ein feste Burg ist unser Gott című kantáta? A koncert első felét a III. zenekari szvit zárja, melynek nem csak Air tételét érdemes sűrűn hallgatni.

Händel egyik utolsó oratóriuma, a Salamon, mely derűs hangvétellel mutatja be a zsidó király udvarát, ugyancsak lehetne opera. Mégis, leghíresebb, önállósult tétele tisztán hangszeres közjáték, Sába királynőjének érkezése. A két oboára és vonóskarra írt sinfonia után egy tulajdonképpeni dicshimnusz, a Dettingeni Te Deum zárja a hangversenyt. A szóló és kórustételeket egyaránt tartalmazó mű II. Györgynek a dettingeni csatában aratott győzelme tiszteletére készült, bemutatóján maga a király is részt vett.

nov
21
ked
2017
Nyílt nap a Scheiber Iskolában @ Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium
nov 21 @ 08:00 – 12:00

www.scheiber.hu
Nyílt napunkon megismerkedhet minden érdeklődő szülő iskolánk színes életével.

Capa in Israel @ Capa Központ
nov 21 @ 15:00 – 16:30

CAPA IN ISRAEL

Robert Capa a világhírű magyar fotóriporter mindenütt ott volt a világban, ahol történt valami. Híres mondása volt: “Ha nem jó a felvétel, akkor nem voltál elég közel.”, ennek szellemében élt és dolgozott. Ott volt a spanyol polgárháborúban, a japán-kínai háborúban, a szicíliai és a normandiai partraszállás első vonalában, a lebombázott és felszabadult Budapest, Sztálingrádban, a számára végzetes vietnami háborúban. És végül, de nem utolsósorban: Izrael állam születésekor.

Válogatás Robert Capa Izraelben készült képeiből. Egyesületünk tagjai és az érdeklődők számára közös tárlatlátogatást szervezünk.

A kiállítás megtekintése után a Capa Központ szalonjában beszélgetünk a látottakról Fényes Tamás Kossuth-díjas fotóművésszel és Gábor György vallásfilozófussal.

A kiállításra a belépődíj 1.000 Ft. Kérjük, hogy részvételi szándékát a [email protected] címen november 20-ig jelezze.

Cím: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.
Időpont: 2017. november 21-én, kedd 15 óra

90 perc ismeretlen ismerősökkel a Spinozában @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
nov 21 @ 19:00 – 20:30

A Magyar Liberális Párt alapítványa, az ALMA novemberi pódiumbeszélgetésén Bíró Kriszta „színésznő, aki ír is” és Parti Nagy Lajos költő, író, szerkesztő, kritikus a vendég.
A művészpár egy évtizede váltott jegyet egymáshoz, az Ibusár című dráma Örkény Színház-beli bemutatásakor.

Beszélgetőtárs ez alkalommal is Dési János újságíró.

Regisztráció: [email protected]

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával