Naptár

ápr
17
hét
100 héber szó Raj Ferenccel @ Bálint Ház
ápr 17 @ 18:00 – ápr 30 @ 19:30


Ismerd meg a héber nyelvet és a legfontosabb zsidó imákat száz szón keresztül.

Hétfőnként: április 17, 24; május: 1, 8, 15, 29; június 5

Most tavasszal április 17-től egy Amerikában bevált módszer szerint fog Raj Ferenc a Bét Orim rabbija egy új héber nyelv és zsidó kultúra tanfolyamot indítani Budapesten. Ez a tanfolyam mind tematikájában, mind felépítésében teljesen innovatív, és valóban 100 héber szón alapszik. A hét hétfői találkozó alkalmat teremt a szorgalmas diák számára, hogy megtanuljon héberül olvasni, és elsajátítsa a zsidó liturgia legfontosabb kulcs szavait, kifejezéseit. Mivel a szefárdi, vagyis a modern héber kiejtést fogjuk használni, tanfolyamunk bevezetőül szolgálhat mindazok számára, akik Izrael Állam hivatalos nyelvét szándékozzák elsajátítani.

Az órák hétfőnként 18:00-19:30 a Bálint Házban, Bp., Révay utca 16-ban lesznek megtartva.

A kurzus a Bét Orim és Szim Sálom tagjai részére ingyenes; másoknak a kurzus 7 alkalma 7000 HUF adomány fejében látogatható.

Jelentkezés: 100heberszo@gmail.com

ápr
18
ked
A zsidóság művelődéstörténete – Raj Ferenc rabbi szemináriuma @ Bálint Ház
ápr 18 @ 18:00 – máj 1 @ 19:30


A ZSIDÓSÁG MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETE A „PIRKÉ ÁVOT” (PA), AZ ATYÁK FEJEZETEI ÉRTELMEZÉSÉNEK TÜKRÉBEN

Ez a minikurzus keddenként a Misna, a szóbeli posztbiblikus zsidó tanítás legnépszerűbb traktátusát, a „Pirké Ávot”, az Atyák Fejezeteit fogja megtárgyalni. A hallgatók megismerkedhetnek a rabbinikus irodalom kiemelkedő alakjaival, és betekintést nyerhetnek a korabeli, a polgári időszámítás első két évszázadának különleges gondolat és eszmevilágába. A történelmi események figyelembevétele mellett a hagyományos írásmagyarázók e könyvhöz fűzött legfontosabb kommentárjait is megbeszéljük és elemezzük.

Misna idézetek és ajánlott témák

Április18
„Ő (Hillél) szokta mondani: Ha én nem vagyok magamért, ki lesz én érettem, de ha csak magamért vagyok, akkor mi vagyok, s ha nem most, akkor mikor?” (PA 1:14)
Az egyén és a közösség egymáshoz való viszonya

Április 25
„Szép, ha a Tóra tanulása valami gyakorlati munkával kötődik össze.” (PA 2:2)
Az ideális ember, ahogy a rabbik elképzelték

Május 2
„Imádkozzál az állam jólétéért, mert ha nem félnének az emberek tőle, akkor az egyik a másikat elevenen elnyelné.” (PA 3:2)
Zsidóság és politika a diaszpóra országaiban

Május 9
„Nincs módunkban megtudni (az okát) sem a gonoszok jólétének, sem az igazak szenvedéseinek.” (PA 4:15)
Teodicea – filozófiai istenigazolás

Május 30
„Minden vita, amely Isten nevében folytatódik, eredményhez vezet, de ami nem; az nem vezethet eredményhez.” (PA 5: 17)
Hillél és Sámmáj az ideális vitapartnerek

Június 6
„Aki társától akár csak egy fejezetet, vagy egy törvényt, vagy egy bibliai mondatot, vagy egy szót, vagy akár csak egy betűt is tanul, köteles iránta tisztelettel viseltetni.” (PA 6:3)
Plágium a zsidó jog megítélésében

Az órák keddenként 18:00-19:30 a Bálint Házban, Bp., Révay utca 16-ban lesznek megtartva.

A tanfolyam ingyenes, de helyszűke miatt regisztrálni kell.

Jelentkezés: bet.orim@gmail.com

ápr
27
csü
Rosh Chodesh Iyyar
ápr 27 egész nap
Rosh Chodesh Iyyar @  |  |

Beginning of new Hebrew month of Iyyar

hebcal.com/h/rosh-chodesh-iyyar

Önkéntes menedzsment @ Mozaik Zsidó Közösségi Hub
ápr 27 @ 16:00 – 19:00


Szinte minden civil szervezet dolgozik önkéntesekkel, igénybe veszi önkéntesek munkáját, mégis kevés olyan szervezet van, amelyik hosszú távon is sikeres tud lenni az önkéntes menedzsment területén. Mi biztosítja, hogy mind a szervezet, mind pedig az önkéntes pozitívan értékelje ezt a viszonyt és, hogy az önkéntesek hosszú távon hozzá tudjanak járulni szervezetünk tevékenységéhez, stabil működéséhez?

Miért dolgozzunk önkéntesekkel? Mi motiválja az önkénteseket és mi a szervezet vezetőit? Ki felel az önkéntesekkel való munkáért a szervezetben? Milyen feladatokat szükséges ellátnunk ezen a területen a szervezeten belül? Mi az önkéntes menedzsment ciklus? Hogyan tudunk nem csak új önkénteseket toborozni, de a meglévőket megtartani, még jobban bevonni a szervezet munkájába?

Az Önkéntes menedzsment alapok című képzés első számú célja, hogy tudatosítsa és felhívja a figyelmet az önkéntesekkel való munka sarokpontjaira, legfontosabb elemeire. A résztvevők az elméleti ismeretek mellett gyakorlati eszközöket is elsajátíthatnak, mellyel később saját szervezetükben hatékonyabban, biztosabban tudnak majd foglalkozni önkéntes menedzsmenttel.

2 X 3 óra, 16.00-19.00

1. képzési nap: április 27.
2. képzési nap: május 4.

A képzés díjmentes, de regisztrációhoz kötött: mozaikhub.hu//hu/events/onkentes-menedzsment-2017tavasz

A szovjet sztori – vendég: Ungváry Krisztián – TOTÁL filmklub @ Bálint Ház
ápr 27 @ 17:30 – 20:30


‘A szovjet sztori’ című film (háborús, történelmi lett dokumentumfilm, 2008, 88 perc, írta és rendezte: Edvins Snore) vetítését követően Bárdos Csaba filmesztéta beszélget Ungváry Krisztián történésszel a TOTÁL filmklub – nem csak film – Emberi Jogi Filmklub keretében.

//// A filmről ////

„A második világháború. Nácik gyilkolnak civileket. Szardínia-eljárásnak nevezik. Az áldozatokat egymásra fektetik, mint a szardíniákat, így könnyebb sok embert rövid idő alatt elpusztítani. De ez a film nem a nácikról szól…” Ez A szovjet Sztori. Edvin Snore lett rendező dokumentumfilmje egy ördögi hatalom története, a nácikkal kollaboráló kommunistáké, akiknek a bűnei sokáig tabunak számítottak. A több évig forgatott, díjnyertes dokumentumfilm olyan, eddig elhallgatott tényekkel szembesíti a nézőket, mint hogy a németek a Szovjetunióban tanulmányozták a koncentrációs táborok működését, vagy hogy az 1932–33-as, több millió halálos áldozatot követelő ukrajnai éhínséget a birodalom vezetői idézték elő. A szovjet sztoriban neves történészektől és a korszak túlélőitől hallhatjuk a XX. század legnagyobb népirtásának történetét.
‘Az emberiség legszebb álma volt’
… míg valóra nem vált. – A szovjet sztori. Napjainkban már mindenki tisztában van Hitler és a nácik rémtetteivel, a kommunizmus és a Szovjetunió bűneiről azonban hajlamosak vagyunk megfelejtkezni. Edvin Snore, lett rendező filmje közel két évig készült. A ‘Szovjet sztori’ a néző elé tárja azt a kevesek által ismert történelmi tényt, hogy a németek a Szovjetunióban tanulmányozták a már 20 éve működő koncentrációs táborokat és, hogy 1932-33 telén Ukrajnában több millió embert éheztettek halálra.

Rendező: Edvins Snore
IMDb – www.imdb.com/title/tt1305871/
Trailer – www.youtube.com/watch?v=EYuRKy0HKK8

//// A Filmklubról ////

A 2015-ban a Bálint Házban indult TOTÁL filmklub – nem csak film jellemzően olyan filmeket tűz műsorára, amely az egyetemes emberi jogokról toleranciáról szól. Rajtunk múlik, milyen választ adunk ezekre a kihívásokra. De egy biztos. A jó megoldások lehetőségéhez a másik megismerésén keresztül vezet az út.

//// Mottó ////

A jó megoldások lehetőségéhez a másik megismerésén keresztül vezet az út.
Alapvető értéknek tekintjük a szabadságjogokat, a hátrányos helyzetben lévők és a jövő nemzedékek védelmét, a szolidaritást, valamint a nyitottságot a különböző világnézetű emberek és csoportok között.
A sorozat célja az, hogy néhány filmen bemutassuk, hogy hogyan dokumentálja a film a történelmi, társadalmi, politikai, művészeti és közösségi eseményeket és történéseket.
Mire is szolgál a dokumentumfilm?
Van-e funkciója a tájékoztatásban, az eligazításban és az információk átadásában?
Tud-e manipulálni, véleményt torzítani vagy a társadalmi hangulatot, véleményt befolyásolni a dokumentumfilm?
A valótlan állításoknak van-e következménye?
Mik a dokumentumfilm elkészítésének etikai elvárásai? Vannak-e ilyen elvárások?

A tanév filmjei és előadásai erre szolgálnak. Kevéssé- vagy félreismert közösségeket, hagyományokat, politikai helyzeteket, együttélési konfliktusokat mutatnak be, s a művészet eszközeivel önmagunkkal szembesítenek. Alkalmat adnak rá, hogy mindenki feltehesse a kérdést: vajon én hogyan döntenék, miként viselkednék ebben vagy abban a helyzetben? A filmek, a problémák értelmezésében meghívott előadóink segítenek, az adott tárgykör hazai szakértői. A vetítések után módunk lesz véleményünket, érzéseinket, tapasztalatainkat megosztani, azokkal a meghívott vendégekkel, akikkel a közös filmnézés élményében is osztoztunk.

//// Jegy ////

Belépő: 900 Ft
Bálint Ház tagságival: 700 Ft;
Nyugdíjas igazolvánnyal: 700 Ft
Salom Klub tagságival: 500 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával vagy diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a sajto@balinthaz.hu címen.

//// Előzetes ////

2017. május 18.
Szeretet történet (Liebe Geschichte)
osztrák, feliratos dokumentumfilm, 2010. 98 min, rendezők: Simone Bader és Jo Schmeiser
Moderátor: Pikó András újságíró, műsorvezető
Beszélgetőpartner: Vajda Júlia pszichológus

Frankel Baráti Kör @ Budai Micve Klub
ápr 27 @ 18:00

Frankel Baráti Kör A Frankel Baráti több mint tíz éve találkozik a Micve Klubban minden csütörtök este. Házi készítésű finom vacsora, kártya és traccs party a fő program.

Geszti Péter – Sándor Zsuzsa a Spinozában @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
ápr 27 @ 19:00 – 20:30


Geszti Péter zenész, gegman, reklámszakember és Sándor Zsuzsa nyugalmazott bíró lesz a vendégünk a Spinózában. Más-más területen működnek, mindketten sikeresek a saját műfajukban – ráadásul határozott véleményük van a világról. Jót fogunk velük beszélgetni. Regisztráció a liberalisok@liberalisok.hu oldalon lehetséges.

Héber Nyelvi Központ Filmklub – Boreg @ Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute
ápr 27 @ 19:30 – 22:00


A Boreg című alkotás főszereplői Michal, egy izraeli művész, és Nadine, egy palesztin bolti eladó, akik egy izraeli határellenőrzésen történő hiba miatt váratlanul a másik életében találják magukat.

ápr
28
pén
Szevasz Tavaszi Tábor 2017
ápr 28 @ 15:00 – máj 1 @ 18:00


Itt van újra! A legjobb bemelegítés a nyárra – nyári programok, (leendő) nyári haverokkal. A Szarvasi Tábor, a BBYO Hungary , a Hanoar Hatzioni Hungary és a Hasomer Hacair Magyarország közös, négy napos nagy durranása.

Jelentkezés (online): reg.szarvas.camp

A Szarvas: Szevasz Tavaszi Tábor részvételi díját a Bálint Házban történő készpénzes, bankkártyás, illetve online bankkártyás (PayPal) lehetőséggel lehet befizetni. *A SZÉP–kártyás fizetési opció nem használható a Szarvas: Szevasz Tavaszi Tábor befizetésére! A részvételi díj befizetéséig a jelentkezés feltételes. Kérjük, hogy a befizetést igazoló szelvényt, igazolást hozzák magukkal az induláshoz!

További információkkal és személyes segítséggel szolgálnak munkatársaink a Bálint Ház (Budapest, VI. kerület, Révay u. 16.) Szarvas irodájában, napközben, irodai órákban, valamint a Bálint Ház információs pultjában (vallási és állami ünnepnapok kivételével).

A Szarvas: Szevasz Tavaszi Tábor részvétel lemondásának feltételei: a táborozás lemondása az Tavaszi Tábor megkezdése előtti 7. napig díjmentes. Amennyiben a táborozás 6-0. nappal az indulás előtt mondod le, azt nem áll módunkban megtéríteni.

Kabalat Sabat – Szombatfogadó istentisztelet
ápr 28 @ 18:00 – 19:00
Szombatköszöntő foglalkozás, Talmud Tóra gyerekeknek @ Frankel Zsinagóga
ápr 28 @ 18:00 – 19:15

Minden péntek este, az Istentisztelet ideje alatt Szombatköszöntő foglalkozást tartunk a gyerekeknek.

A foglalkozáson megismerkednek a zsidó hagyományokkal, ünnepekkel, kézműveskednek, énekelnek.

A gyerekek elmesélik, milyen jó dolgok történtek velük a héten, meggyújtják a szombati gyertyákat, elmondják

az áldást a kalácsra. Ezzel a kis ünnepségel zárják le a hetet és köszöntik a Szombatot.

Ezután csatlakoznak a zsinagógai Istentisztelethez, résztvesznek a Kiduson.

IMG_3299

 

Tazria és Mecora
ápr 28 @ 18:30 – 19:30
Tazria és Mecora

Gy. gy.: 19.33.

Havdala: 20.44.

Caveman Party VII. ● DürerKert – 041 @ Dürer Kert
ápr 28 @ 19:00 – ápr 29 @ 04:00


Idén tavasszal ismét támad a Caveman Party!
Fellépők:
Leecher
Lies Of The Machine
STETL
Eravistae – Eluveitie tribute from Hungary

Budapest, Dürer Kert Room 041
Beugró: 1000 HUF
További fellépők, infók hamarosan!

Szombatfogadás // Kabbalat Shabbat @ Auróra
ápr 28 @ 19:00 – 22:00


Jön a szombat, és mi a magunk szokásos kötetlen módján fogadjuk is a Dor Hadassal. Ima, zene, hejehuja, beszélgetés, tanulás, tanítás. Lesz minden! Témánk: a kóserság – miért ehetünk meg bizonyos állatokat, míg másokat nem?

Enter the Shabbat with Dor Chadash freely, with friends, family and fun. There will be prayer, music, amusement and bemusement. We will talk about why is it ok to eat some animals, when others it is not.

Gyertyagyújtás @ Budapest
ápr 28 @ 19:33 – 19:33
ápr
29
szo
Parashat Tazria-Metzora
ápr 29 egész nap
Parashat Tazria-Metzora @  |  |

Torah: Leviticus 12:1 – 15:33
Haftarah: II Kings 7:3 – 7:20

hebcal.com/s/tazriametzora

Ima
ápr 29 @ 10:00
Szombati Istentisztelet @ Frankel Zsinagóga
ápr 29 @ 10:00 – 12:30

Szombati Istentiszteleteken várunk szeretettel minden érdeklődőt.

Reggeli ima, Tóra olvasás, ima után Kidus.

Kinevetsz a végén! – nyilvános felvétel @ Bálint Ház
ápr 29 @ 15:00 – 18:00
Moishe Tries Yoga @ Mózes Ház - Moishe House Budapest
ápr 29 @ 18:00 – 20:00


Sziasztok,

Elnézést kérünk mindenkitől, kicsit késve ugyan, de hónap végén megtartjuk az első jóga óránkat. Mivel csak korlátozott hely áll rendelkezésre, ezért az első 7 jelentkezőnek tudunk szőnyeget biztositani.

Várunk titeket sok szeretettel,
BTR
————————————————————————————-
Hey guys,

Sorry for the technical issues, but don`t worry much, we will have our yoga session by the end of the month. We will have enough space for 7 guests and us, which means that the fastest catch the worm (or something).

More info soon, can`t wait to have you,
BTR

Mrozek: Strip-Tease / Premier @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
ápr 29 @ 19:00 – 20:00


2 férfi, 1 szoba, 2 ajtó…

Havdalah (50 min) @ Budapest
ápr 29 @ 20:43 – 20:43
ápr
30
vas
BBYO
ápr 30 @ 10:00 – 12:00

Várunk minden 12-16 közötti tinédzsert, aki szeretne részt venni egy most induló, fantasztikus fiatal zsidó közösség építésében! Info: info@hillel.hu

A BBYO a Bnei Brit Youth Organization rövidítése, de ma már függetlenül működik a nevében szereplő Bnei Brit szervezettől. A BBYO egy pluralista zsidó ifjúsági világszervezet, melynek célja, hogy a 12-16 éves tinédzserek számára a következőket nyújtsa:
zsidó közösségi élmény (heti rendszeres tallkozók)
közösség iránti felelősségre tanítás (minden tag betölt egy feladatkört a szervezetben, amiért felelőséget vállal)
zsidó hagyományok, értékek őrzése (zsidó ünnepek közös megünneplése, tanulás, micve programok)
zsidó identitás építése
Junior vezetőképzés ( szakemberek bevonásával alapszintű vezetői képességek elsajátítása, pl. program és rendezvény felépítése és lebonyolítása, közönség előtti beszéd gyakorlása, angol nyelv gyakorlása más országbeli BBYO tagokkal).
nemzetközi szintű kapcsolat építés a BBYO tagjai között.

 

14183736_1192148870806254_8935608483892837366_n

Talmud Tóra @ Frankel Zsinagóga
ápr 30 @ 10:00

TALMUD TÓRA

 

Óvodás korosztályt várunk szeretettel! Szilágyi Judit tartja a foglalkozásokat!

Középkori zsidó emlékek nyomában a Várban és a Vár alatt @ Budai Vár
ápr 30 @ 11:00 – 13:30


Tudod, hogy a mai Budai vár területén már csaknem 800 évvel ezelőtt is éltek zsidók, akiknek a Mátyás templom ‘elődjével’ kb. egyidős zsinagógájuk állt a stratégiai fontosságú királyi város kapujában?
És hogy erről alig egy évtizede vannak pontosabb adatok?
Szeretnéd te is megismerni az avatatlan szem számára láthatatlan világot?

Gyere velünk!
Fedezd fel sétánkon a középkori Budavár soknemzetiségű, sokszínű világát, benne a zsidó városnegyedeket! Less be a kockakövek alá, hogy feltáruljanak előtted is a középkor nemrég még a kutatók előtt is ismeretlen titkai!

Sétánkat a Budapesti Történelmi Múzeum és a Szembenézés Alapítvány közös képzésén részt vett szakemberek vezetik, akik a múlt minden hozzáférhető részét a legújabb kutatások tükrében, élőben mutatják meg! A régi zsidó utcától az új zsidó utcáig tartó utunkon elővarázsolják a láthatatlant is – köztük lakhelyeket, rituális helyeket. És kiállításon is bemutatják a zsidó negyedek feltárásának történetét, az ásatások legújabb eredményeit, az előkerült tárgyi és építészeti örökséget.

Jelentkezés a varseta@szembenezes.hu címen
Részletes sétainformációk a válaszlevélben!

Minden érdeklődőt várnak a szervezők!
A Szembenézés Alapítvány és a Budapesti Történeti Múzeum

„Újlipótváros régi és új történetei”
ápr 30 @ 15:00 – 17:00


ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ: mazsikesetak@gmail.com

Részvételi díj: 2500 Ft, érvényes Mazsike kártyával 2000,- Ft
Találkozó: Radnóti Miklós emléktábla (1137 Budapest, Pozsonyi út 1.)

Előzetes regisztráció: mazsikesetak@gmail.com
Férőhelyek száma: maximum 25 fő.
A séta időtartama: 2 óra

A sétát vezeti: Deák Gábor

Ha kíváncsi újlipótvárosi történetekre; ha szeretné megtudni, hogy kik éltek és alkottak ebben az épülésekor különlegesen modern városrészben, amely malmok és munkáslakások helyére épült; ha szeretné tudni, honnan származik a Palatinus-házak neve, vagy mi köze egymáshoz Pozsonynak és a Pozsonyi útnak, továbbá, hogy mi történt a nemzetközi gettó idején, amikor Szép Ernő, Konrád György és sokan mások találtak itt menedékre, akkor tartson velünk!

Újlipótváros felfedezését a Sommer Cukrászdánál fejezzük be, ahol flódni-kóstolással és frissítő limonádéval zárjuk útunkat.

BéBiYO
ápr 30 @ 16:30 – 18:00

BéBiYO-ban várjuk a 9-11 éves gyerekeket minden vasárnap 16:30-18:00 között a Frankelben.

Family Kabalat shabat

Az álmok realitása: Csitáry-Hock Tamás a Drory Könyvtár vendége @ Drory Izraeli-Magyar Könyvtár
ápr 30 @ 18:00 – 20:00


Csitáry-Hock Tamás író-költő és könyveinek bemutatója a Drory Izraeli Magyar Könyvtárban, 2017. április 30. vasárnap, 19 óra
Az est háziasszonya: Prókay Szilvia

A minap egy cikket olvastam az egyik izraeli magyar újságban arról, hogy itt is tapasztalható a magyar átok; a negatív rivalizálás – a jó kezdeményezések ahelyett, hogy egymást segítenék, egymással szemben működnek, lehúzzák egymás teljesítményét, s így a szép álmok legtöbbje hamvába hull.
Nos, éppen ennek a mentalitásnak az ellenkezőjéről lesz szó következő rendezvényünk alkalmával, amikor a Magyarországról érkező Csitáry-Hock Tamást én fogom bemutatni.
Szeretettel várunk mindenkit, akit – függetlenül attól, hogy melyik izraeli magyar kulturális terméket fogyasztja szívesen – érdekel egy újfajta pozitív látás- és irodalmi kifejezésmód és az az ember, aki pillanatok alatt vált világszerte rendkívül népszerűvé, és aki elmondja, hogyan lehet az álom realitás!

Csitáry-Hock Tamás író, újságíró, kommunikációs szakember. 2010-15 között hat könyve jelent meg Mosolyhíd, Mosolyszárnyak, Mosolyvarázs, Szívérintés, Lélekkönyv valamint Lélektükör címmel. Gondolatai a legtöbbször idézettek közé tartoznak; a citatum.hu oldalon a tízezer szerzős rangsorban ma a 8. helyen szerepel, Paulo Coelho, Müller Péter, Márai Sándor után.

2016-ban két kötettel is jelentkezett: Élet-Érzés, Kicsikincsem – ezeket lehetőség lesz az este folyamán megvásárolni.
A kötetlen beszélgetés után a szokásos svédasztalos eszegetésen látjuk szívesen a résztvevőket!

Prókay Szilvia

Részvételi díj: 20NIS

A Pulitzer- ügy: Fodor Tamás, Szinetár Dóra, Makranczi Zalán @ Páholy Lakásszínház - Debrecen
ápr 30 @ 19:00 – 20:30


Jövőre lesz 100 éves a Pulitzer-díj. Ez alkalomból tűzte műsorára a Budapesti Spinóza Színház Sándor Anna: A Pulitzer-ügy című darabját Czeizel Gábor rendezésében.
A darab érdekessége, hogy Szinetár Dóra ezúttal prózai szerepben látható, és talán sokan emlékeztek Czeizel Gáborra, aki évekig volt a Csokonai Színház rendezője Lengyel György igazgatása alatt.

Erre az előadásra invitálunk most sok szeretettel benneteket.
Bemutató: Április 30. 19:00 óra

Szereposztás:

József Pulitzer: Fodor Tamás
Theodor Roosevelt: Makranczi Zalán
Albert Pulitzer: Makranczi Zalán
Bírónő: Szinetár Dóra

„De nem csak a történelem iránt fogékony nézők számára igazi csemege ez a két óra. Személyesen élhetjük át újra, hogyan nyeri meg az első pert az amerikai elnök ellen, milyen családi drámán megy keresztül testvérével, és mennyire szereti és ragaszkodik az igazsághoz és a magyarságához mindvégig ez a makói ember, Pulitzer József, a zsidó származású amerikai demokrata.”

A színdarabról röviden:
A makói magyar fiatalember, József Pulitzer 17 éves korában, egy szó angoltudás és egy fillér nélkül kivándorol Amerikába (1864) és részt vesz az amerikai polgárháborúban. Mire 22 éves, már szenátor, Amerika első magyar származású szenátora. Pulitzer teremti meg Amerikában a modern újságírást, Amerika legnagyobb lapja az övé lesz és hamar a leggazdagabb amerikaiak közé küzdi fel magát. Ő építi meg New York első felhőkarcolóját, neki köszönhető, hogy a New York-i szabadságszobor, a Lady Liberty áll.
Pulitzer egész életén keresztül a korrupció-mentes Amerikáért, a civil szerveztek megerősödéséért és a sajtószabadságért küzd. Olyannyira, hogy ezekért az értékekért még az akkor elnökkel Theodor Roosevelt- tel is perre megy, és a pert meg is nyeri. (Ez a Theodor Roosevelt lesz azután az első amerikai elnök, aki Magyarországra látogat, hogy találkozhasson Mikszáth Kálmánnal, kedvenc könyvének írójával.) A sajtószabadság érdekében Pulitzer teremti meg az első újságíró-iskolát (Columbia Egyetem) és száz évvel ezelőtt létrehozza a nevéről elnevezett Pulitzer-díjat.
E bravúros élet mögött egy tragikus- beteg ember áll. Sok haláleset övezi életét, ezer testi-lelki baj gyötri (álmatlanság, reuma, depresszió, idegösszeroppanás, zaj-érzékenység) és 40 éves korára megvakul. De végig ambiciózus. Vakon is az utolsó percig kezében tartja a sajtót, nyomorék sorsát bátran viseli és élete végéig küzd a demokráciáért és a korrupció-mentes, átlátható Amerikáért.
Megjelent kritikák:

Élő történelem óra a bulinegyedben

Kormányfő a bíró előtt | Sándor Anna: A Pulitzer-ügy / Spinoza

A jegy ára:
5000 Ft.- (az 1. és a dobogóval kiemelt 3. sor)
3900 Ft.- (a többi hely)

A jegy ára tartalmazza a pezsgős köszöntést.

Mivel nézőszámunk korlátozott (80 fő), a jelentkezés sorrendjében tudjuk a jegyigényeket regisztrálni.

Nemzetközi Jazz Nap – Kárpáti Dódi Priváti Projekt @ Spinoza Színház
ápr 30 @ 20:00 – 21:20


Kárpáti Dódi Priváti Projekt

A Quimby rockzenekar trombitásaként és trollhangú énekeseként ismert Kárpáti Dódi és gyerekkori barátja, a nemzetközi hírű basszusgitáros Vasvári Pál 2015-ben alapították meg kortárs-dzsessz zenekarukat, melynek sajátos programzenéjében Kárpáti Dódi szimbolikus monológjai is megjelennek.
Vasvári Pál halála után fia, Vasvári Márton vette át a basszusgitárt, miközben az elektronikát és a hangszerelést továbbra is folytatja.
A formáció illusztris tagja a jazz legendás alakja, Kőszegi Imre dobos is.
A zene atmoszférájába Szaniszló Richard – aki közel húsz éve van jelen a hazai jazzéletben – egy pszichedelikus hangszeren, a MalletKat-on és vibrafonon fest hangszíneket.

A koncert ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.