Naptár

jan
18
csü
2018
73 éve szabadult fel a budapesti gettó – Meghívó megemlékezésre @ MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
jan 18 @ 10:00 – 11:30

73 éve szabadult fel a budapesti gettó – Meghívó megemlékezésre

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a budapesti gettó felszabadításának 73. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2018. január 18-án (csütörtökön) 10:00 órakor a Dohány utcai zsinagógában. A kegyeletes megemlékezésre tisztelettel meghívjuk.

Megemlékező beszédet mondanak:
Tarlós István, Budapest főpolgármestere;
Heisler András, a MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke;
dr. Frölich Róbert országos főrabbi.

Az emlékezőket Ács Tamás, a BZSH – Budapesti Zsidó Hitközség elnöke köszönti.

Az emlékező zsoltárokat Fekete László főkántor énekli.

A megemlékezés a Wesselényi utcában található felszabadítási emléktábla megkoszorúzásával zárul.

Tisztelettel kérjük férfi résztvevőinket, hogy a megemlékezésen fejfedőt viseljenek.

Az emlékezés sétája @ Csányi5
jan 18 @ 14:30 – 16:00

AZ EMLÉKEZÉS SÉTÁJA A BUDAPESTI GETTÓ FELSZABADULÁSÁNAK 73. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL.
A SÉTÁT VEZETI – DEÁK GÁBOR.
Az emléksétán részt vesz:
Csepregi Róbert, a Terézvárosi Szent Teréz Plébániatemplom káplánja,
Fabiny Tamás evangélikus püspök,
Fekete László főkántor,
Fináli Gábor rabbi

Találkozás az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár épülete előtt. Csányi utca 5.
Időpont: január 18. csütörtök, 14.30

A megemlékezést követően, a Csányi utca 5. épületében megtekinthető a Budapesti gettó történetét bemutató, “A PESTI GETTÓ EMLÉKEZETE” című kiállítás.

AZ ERZSÉBETVÁROSI ZSIDÓ TÖRTÉNETI TÁR ÉS A MAGYAR ZSIDÓ KULTURÁLIS EGYESÜLET KÖZÖS RENDEZVÉNYE

Ismerjük meg az anglikán egyházat @ Bálint Ház
jan 18 @ 18:00 – 19:00

A vallásokról közérthetően előadássorozat része

Vendégünk Frank Hegedüs esperes
VII. Kelemen pápa 1530. március 7-én visszautasította VIII. Henrik angol király azon kérését, amely az uralkodó házasságának felbontására irányult. A kérdést a Medici családból származó pápa már hosszú ideje halogatta, döntése végül olyan következményekkel járt, amely a római katolikus egyház számára a lutheri reformáció után egy újabb csapással ért fel. Anglia elszakadt Rómától, az angol király megszüntette a pápai fennhatóságot országában, saját magát pedig az angol – anglikán – egyház fejévé tette. Az ellentét érdekessége, hogy a két fél akaratának hátterében nem a vallási meggyőződések voltak a lényegesek. Mindkét ember személyes és hatalmi érdekek mentén gondolkodott és hozott olyan döntést, amelynek következményeként egy olyan új vallási irányzat alakult ki, amelyben találunk katolicizmusra és protestantizmusra jellemző sajátosságokat is.
Beszélgetünk – az alapítókról, az alapításról, a kezdetekrőla hitelvekről, dogmákról a legfontosabb és legjelentősebb vallási ünnepekről, azokról, amelyeket a társadalomnak illik ismernie a rítusokról, szertartásokról, szentségekről (eseményekhez vagy/és az életfordulókhoz kötöttek) a vallás, egyház szimbólumairól, jelképekről és jellegzetes tárgyaikról a szerzetességről, a szerzetesrendekről, a kontemplációról és mindazokról az egyéb szokásokról és kérdésekről, amelyről hallottunk, vagy tévesen tudunk.

A beszélgetéseket Nagy Erzsébet közgazdász, teológus, a Bálint Ház külső munkatársa vezeti, aki egyúttal a sorozat szerkesztője is.

Mi a vallás?
A vallás olyan egyetemes és átfogó fogalom, amelyre nehezen adható egyetlen, átfogó meghatározás: „élményszerű találkozás a szenttel és a szenttől meghatározott ember válasz-cselekménye.” (Gustav Mensching, 1959) vagy másképpen: „szellemi lényekbe vetett hit” (Edward Burnett Tylor, 1871). A két fogalomleírás eltérése a megközelítésből ered, az első a vallás megnyilvánulásait foglalja össze, a második lényegét próbálja megragadni. Az első funkcionális, a második szubsztanciális szemléleten alapuló meghatározás.
Helmuth von Glasenapp (1891–1963) valláskutató, általános megfogalmazásban a következőképpen határozza meg a vallás fogalmát Az öt világvallás c. könyvében:
„Vallásnak azt a – megismerésben, gondolkodásban, érzésben, akaratban és cselekvésben kifejeződő – meggyőződést nevezzük, amely szerint személyes vagy személytelen transzcendens erők vannak működésben.”

További előadások

Az előző tanévben nagy érdeklődés mellett bemutattunk tizenegy Magyarországon jelenlévő egyházat és működésüket. Az idei tanévben folytatjuk sorozatunkat, melynek keretében további tizenegy vallás, illetve vallási irányzat, közösség autentikus képviselői beszélnek saját meggyőződéseikről illetve a vallásuk legfontosabb kérdéseiről.
2018. február 08. csütörtök 18:00 – Erdélyi Gyülekezet – dr Zalatnay István vezető lelkész
2018. február 22. csütörtök 18:00 – Adventisták – dr Szilvási József rektor
2018. március 22. csütörtök 18:00 – Koptok – dr Khalil Youssef esperes, plébános és Shenouda Mamdouh egyházi elöljáró
2018. április 12. csütörtök 18:00 – Üdvhadsereg – Bernhard Wittwer őrnagy
2018. április 19. csütörtök 18:00 – Metodisták – dr Iványi Gábor lelkész

Jegy

Belépő: A teljes sorozatra szóló bérlet ára 5000 Ft (HŰSÉG BÁLINT KÁRTYA – www.balinthaz.hu/tagsagi), persze ha te csak egy előadásra jönnél akkor 900 Ft-ért tudsz belépőt vásárolni.
Ha diák vagy van egy jó hírünk, ha nem fér bele a belépő vagy a bérletvásárlás, akkor a vendégünk vagy, persze hozd magaddal érvényes nappali tagozatos diákigazolványodat. Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a [email protected] címen.
Helyszín

1077 Budapest, Csányi utca 5., megközelítés a Király utca és Nagymező utca találkozása felöl, vagy a Klauzál tér felől.
A helyszín teljesen akadálymentesített!

Szervező

Az előadás főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (JDC-MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A JDC-MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő JDC-MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.

Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 9 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI), Mozaik Zsidó Közösségi Hub, Narancsliget Adományközpont, Női Egészségmegőrző Program és Szarvasi Tábor.

Belépő: 900 Ft,
Hűség Kártyával ingyenes

Ismerjük meg az anglikán egyházat – vallásokról közérthetően @ Csányi utca 5, Budapest 1077, Magyarország
jan 18 @ 18:00 – 20:30

A vallásokról közérthetően előadássorozat keretében január 18. csütörtökön 18:00-tól az ANGLIKÁN EGYHÁZAT ismerhetjük meg közelebbről.

Vendégünk Frank Hegedüs esperes

Vetítéses előadás lesz az alapítókról, az alapításról, a kezdetekről a hitelvekről, dogmákról a legfontosabb és legjelentősebb vallási ünnepekről, azokról, amelyeket a társadalomnak illik ismernie a rítusokról, szertartásokról, szentségekről (eseményekhez vagy/és az életfordulókhoz kötöttek) a vallás, egyház szimbólumairól, jelképekről és jellegzetes tárgyaikról a szerzetességről, a szerzetesrendekről, a kontemplációról és mindazokról az egyéb szokásokról és kérdésekről, amelyről hallottunk, vagy tévesen tudunk.

Az estet Nagy Erzsébet közgazdász, teológus, a Bálint Ház külső munkatársa vezeti, aki egyúttal a sorozat szerkesztője is.

/// Belépő ///
A teljes sorozatra szóló bérlet ára 5000 Ft (HŰSÉG BÁLINT KÁRTYA – www.balinthaz.hu/tagsagi), persze ha te csak egy előadásra jönnél akkor 900 Ft-ért tudsz belépőt vásárolni.
Ha diák vagy van egy jó hírünk, ha nem fér bele a belépő vagy a bérletvásárlás, akkor a vendégünk vagy, persze hozd magaddal érvényes nappali tagozatos diákigazolványodat. Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a [email protected] címen.

Foglalás: web.balinthaz.hu/Event/ismerjuk_meg_az_anglikan_egyhazat_-_vallasokrol_kozerthetoen_eloadassorozat_2018-01-18

/// Helyszín ///
1077 Budapest, Csányi utca 5., megközelítés a Király utca és Nagymező utca találkozása felöl, vagy a Klauzál tér felől.
A helyszín teljesen akadálymentesített!

/// Előzetes ///
2018. február 08. csütörtök 18:00 – Erdélyi Gyülekezet – dr Zalatnay István vezető lelkész
2018. február 22. csütörtök 18:00 – Adventisták – dr Szilvási József rektor
2018. március 22. csütörtök 18:00 – Koptok – dr Khalil Youssef esperes, plébános és Shenouda Mamdouh egyházi elöljáró
2018. április 12. csütörtök 18:00 – Üdvhadsereg – Bernhard Wittwer őrnagy
2018. április 19. csütörtök 18:00 – Metodisták – dr Iványi Gábor lelkész

A médium // The Medium @ Zeneakadémia
jan 18 @ 19:00 – 22:00

Madame Flora komoly alkoholproblémákkal küzd, kihasználja lányát, és bántalmazza a szolgálatában álló néma fiút. Hamis szeánszokból tartja el magát: a vendégek előtt lánya játssza el a megidézett halottakat. Gyász, vágy, szerelem, düh, szorongás és gyilkosság – mint egy verista operában. Gian Carlo Menotti 1946-ban bemutatott, több filmváltozatban is feldolgozott kétfelvonásos operáját a Jeruzsálemi Zene- és Táncművészeti Akadémia (Jerusalem Academy of Music and Dance) mutatja be. Az intézmény 2013 óta szoros szakmai kapcsolatot ápol a budapesti Zeneakadémiával, most lépnek azonban fel először a kísérletező szellemű előadásokat és fiatal énekeseket felvonultató Operavizsga-fesztiválon. A produkció koordinátorai befutott művészek, így most is igényes „vizsgára” számíthat a közönség. A karmesterként bemutatkozó Yuval Zorn már dirigált a londoni Covent Garden operaházban, valamint négy évig a Frankfurti Opera karmestereként dolgozott. Mellette Shirit Lee Weiss zenés színházra szakosodott rendező jegyzi az előadást.

Műsor:
Gian Carlo Menotti: A médium

Monica: Ayelet Kagan
Baba: Noa Hope
Mrs. Gobineau: Ellinor Grinberg
Mrs. Nolan: Khen Rodnizky
Mr. Gobineau: Netanel Silverman
Toby: Ohad Letko
Karmester és zeneigazgató: Yuval Zorn
Rendező: Shirit Lee-Weiss
Díszlet- és jelmeztervező, világítás: Eli Wildmann-Kaplan
Zongorán közreműködik: Uri Brenner

//

Madame Flora struggles with serious alcohol dependency, she exploits her daughter and abuses her mute servant boy. She supports herself by holding bogus seances: her daughter is forced to play out the role of the deceased to gullible guests. Grief, desire, love, anger, anxiety and murder – just like in a verisimo opera. The Jerusalem Academy of Music and Dance present this two-act opera by Gian Carlo Menotti, which debuted in 1946 and has appeared in several film versions. The institution has maintained close professional relations with the Budapest academy since 2013, although this is the first time it is making an appearance at the Opera Exam Festival showcasing experimental productions and young singers. Production coordinators are experienced artists so the audience can once again expect a high standard ‘exam’. Conductor Yuval Zorn has appeared at London’s Covent Garden Opera and worked as conductor with the Frankfurt Opera for four years. The production is directed by the distinguished Shirit Lee-Weiss who specializes in pieces for musical theatres.

Repertoire:
Gian Carlo Menotti:The Medium

Featuring:
Monica: Ayelet Kagan
Baba: Noa Hope
Mrs. Gobineau: Ellinor Grinberg
Mrs. Nolan: Khen Rodnizky
Mr. Gobineau: Netanel Silverman
Toby: Ohad Letko
Conductor and music director: Yuval Zorn
Director: Shirit Lee-Weiss
Decorator and costume designer, lightening: Eli Wildmann-Kaplan
Piano accompaniment: Uri Brenner

A mi osztályunk @ Jászai Mari Színház, Népház
jan 18 @ 19:00 – 20:00
A mi osztályunk @ Jászai Mari Színház, Népház |  |  |

A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi, tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul. Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, hanem egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés ? és megértés szándékának ? hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, midőn az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulnak át.
A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, az igazságról, melyre úgy tűnik, senkinek nincs szüksége.

A(z) Jászai Mari Színház, Népház előadása

Caligula helytartója @ Hevesi Sándor Színház
jan 18 @ 19:00 – 20:00
Caligula helytartója @ Hevesi Sándor Színház |  |  |

A történet Kr. u. 39-41. között játszódik Júdeában. Petroniusnak, Caligula császár helytartójának parancsot kell végrehajtania: be kell vinnie a császár szobrát a jeruzsálemi templomba. A zsidó nép számára elképzelhetetlen, hogy a szobor bekerüljön a templomba. És nemcsak elképzelhetetlen, hanem lehetetlen, mert, ha mégis megteszik, a templom megszűnik számukra templomnak lenni, hiszen az Úr akkor onnét kiköltözik, eltávozik, mihelyt belépnek a szoborral. „És nem marad más, csak egy üres csarnok, amely talán jó Caligulának, de nem az Úrnak.” Hogy tud Petronius egyszerre hűséges lenni császárához és lojális az alattvalókhoz?

Székely János erdélyi költő, író e lehetetlen helyzetbe helyezi a főhősét. Drámájában azt vizsgálja, hogyan működik az ember embersége, akár a hatalmat gyakorolja, akár ki van szolgáltatva a hatalomnak. Azt kérdezi, hogy meddig terjed a szabadságunk? Egyáltalán létezik-e szabadság? Áruló-e az, aki az emberséget választva szembeszáll a hatalommal?
(Sztarenki Pál)

A(z) Hevesi Sándor Színház előadása

Heller Ágnes est @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
jan 18 @ 19:00 – 20:00

Beszélgetés-sorozat

Beszélgetőpartner: Kardos András

Jegyár: 2000,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

Vannak-e embermentők a náci hadsereg katonái közt? @ MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
jan 18 @ 19:00 – 20:30

Vannak-e embermentők a náci hadsereg katonái közt?

Emlékezzünk és beszélgessünk közösen a budapesti gettó felszabadításának 73. évfordulóján, 2018. január 18-án (csütörtök), 19:00 órakor a Kazimír Bisztróban (Pontos cím: Budapest VII. ker., Kazinczy u. 34.)

Gerhard Schmidhuber tábornok, a gettómentő? – címmel Ungváry Krisztián történész beszélget Pető Péter újságíróval.

Gerhard Schmidhuber neve jószerével ismeretlen, holott többen – köztük Ungváry- részben neki tulajdonítják, hogy 1945-ben megmenekült az erzsébetvárosi gettó, míg mások hevesen vitatják ezt az álláspontot. Kinek van igaza és mi következne abból, ha volna Schmidhubernek szerepe a gettó megmentésében?

Az eseményen a részvétel ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Ben-Gurion, Epilogue @ Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute
jan 18 @ 19:30 – 20:45

English version below
——————————————————————————-
Néhány évvel ezelőtt hat órányi, eddig ismeretlen interjúanyag került elő, mely a modern kor egyik legismertebb politikusával, David Ben Gurionnal készült. 1968-ban járunk, öt évvel a halála előtt. Ekkoriban egy mindentől távoli helyen élt, messze a napi politika eseményeitől. Az interjúból készült dokumentumfilm Ben Gurion belső utazását mutatja be, egy olyan ember visszaemlékezését, aki a mai Izraellel és annak jövőjével kapcsolatban is meghökkentően tisztán látónak bizonyul.

A film 2017-ben az Izraeli Filmakadémia “Legjobb dokumentumfilm” díját nyerte el.

Angol nyelven, magyar felirattal | izraeli-francia dokumentumfilm, 70 perc, 2016
Rendező: Yariv Mozer

A belépés ingyenes, a helyek száma limitált.
——————————————————————————

Based on archive material, the film reveals the final years of Israel’s founder, David Ben-Gurion. Excluded from leadership, he allowed himself a hindsight perspective on the Zionist enterprise.

Language: English, subtitles: Hungarian
Israeli-french Documentary, 70 mins, 2016
Directed by Yariv Mozer

Entrance is free of charge, the number of seats are limited.

jan
19
pén
2018
Gyertyagyújtás @ Budapest
jan 19 @ 16:07 – 16:07
SOMER TÉLI TÁBOR @ Hasomer Hacair Magyarország
jan 19 @ 17:00 – jan 21 @ 15:00

WE NEED SPACE!
Mióta a Föld nevű bolygó megsemmisült, űrhajónkkal elindultunk a Somer különleges csapatával, amely szigorúan kiképzett Madrichokból és Chanikokból áll. Gyere velünk és segíts felépíteni újra a társadalmat egy nagyon kalandos űrutazás során!
Bizonyítsuk be együtt, hogy a someresekre igaz a mondás: “Chazak Ve’ematz” (Erősek és Bátrak)
GYERE, MERT RÁD IS SZÜKSÉGÜNK VAN!
FONTOS: hálózsákot vagy ágyneműt hozzatok!
Jelentkezési lap –› docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe7YFmzzLAwKgXWE5Mq-0BNzLDxzv2kBl8BFF4XKEcy5-TFpg/viewform?c=0&w=1
Helyszín: Csobánka

Bo
jan 19 @ 18:30 – 19:30
Bo @  |  |

Gy.gy. : 16.07.

H. : 17.17.

Terminál @ Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Színházterem
jan 19 @ 19:00 – 20:00

Szépen megtervezett utazásunkat egyik pillanatról a másikra felboríthatja egy nem várt esemény – sztrájk, havazás vagy vulkánkitörés – hosszabb időre, földön marasztalva a repülőgépeket, kényelmetlen várócsarnokokban összezárva az utazókat. Az idő múlásával együtt növekvő unalom, bosszúság helyett akár jól is érezhetné magát a hasonló sorsra jutott nemzetközi társaság. Ez az élet adta ötlet inspirálta Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos-koreográfust műsorának színpadra állításában.
A Terminál című darabban egymást tanítják meg saját nemzeti táncukra az utazók, így mutatják meg a világnak, hogy a mindennapos bosszúságok, kényszerpihenők közös szórakozássá varázsolhatók. A táncosok egymás után fűzik sorba a tranzitban várakozó nemzetközi társaság táncait, zenéit, s bár a gép nem száll fel, az idő repül. A kezdeti japán taiko ritmusok, és a vad afro táncok után gondolán érkezik a velencei karneválba a szívtipró hajós, tanúi lehetünk egy tradicionális zsidó esküvői ceremóniának, lakodalomnak. A spanyol flamencot, a csinos ír stewardess hölgyek sztepptáncát a jóképű takarító személyzettel, a görög szirtaki sodró lendületét időnként lírai, romantikus, játékos jelenetek ellenpontozzák, hogy a végén vérpezsdítő, mulatós cigánytáncban érje el csúcspontját a hangulat. Az est mindenki számára – kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül – igazi kulturális csemege és úgy repít körbe a nagyvilágban , hogy közben el sem hagyjuk a székünket.

Koreográfus: Vári Bertalan

Piros rózsák beszélgetnek @ Asbóth utca 22. (volt Shure Stúdió)
jan 19 @ 19:30 – 20:30
Piros rózsák beszélgetnek @ Asbóth utca 22. (volt Shure Stúdió) |  |  |
Nádasdy Ádám és Nádasdy Vilma magyarnóta-estje
kísér Hegyi Dávid és Lázár Zsigmond

A magyarnóta pontos meghatározása: “népies műdal”. Nem népdalok lesznek tehát a műsorban, hanem szerzemények, az 1850 és 1930 közötti korszak szórakoztató-iparának jellegzetes termékei. A magyarnóta a városi ember nosztalgiáját fejezi ki a falusi élet iránt, olyan szerepű tehát, mint az amerikai vadnyugat ábrázolása a hollywoodi filmekben. Az urbanizálódó érzületet mutatja ugyanakkor, hogy a nóták felvillantják a párkapcsolat házasságon kívüli formáit, a partnercsere lehetőségét is.

A magyarnótát hagyományosan cigánybanda kíséri, ezért néha ?cigányzenének? hívják, ám ez nem cigány folklór: inkább a bécsi szalonzene, a zsidó klezmer és a magyar népzene elegye. Kétféle szám van: “hallgató” (lassú, amikor az asztalra borulva kell sírni) és “csárdás” (lassabb vagy gyorsabb, amikor mulatni kell). Némelyik szöveg ügyes dramaturgiája ?”Mindenkiről írjon, anyám!” ? pedig már a sanzon világával rokonítja a nótákat.

A magyarnóta “hazug nosztalgiája, magyartalan hibridsége” ellen keményen fellépett Kodály Zoltán és köre, ám népszerűségét csak a rock tudta megingatni a 60-as évektől kezdve. Mégsem tűnt el: ma is jelentős tömegek napi (és ünnepnapi) kulturális tápláléka.

Nádasdy Ádám és Nádasdy Vilma, a lendületes apa-lánya duó a magyarnóta-irodalom legjavát adja ezen az estén, némi kommentárral, a történeti háttér felidézésével, zongora és hegedű-kísérettel. A műsort két részben, egy szünettel adjuk.

Létezik az a színpadi jelenség, amire azt mondjuk, ?ezt látni kell?. Amikor Nádasdy Ádám hetvenedik születésnapján személyesen hallottam ennek az akkorra már elhíresült előadóestnek? tanórának? paródiának? koncertnek? vallomásnak? egy részletét, azonnal arra gondoltam, hogyan lenne lehetséges, hogy mindazok lássák, akik fontosak nekem. Mert már az a kis részlet sok kényelmesen belakott előítéletemet kérdőjelezte meg: előítéleteimet dalról, dalszövegről, ízlésről, és igen, magyarságról.
Sikerült rábeszélnem őket, hogy újra összeálljanak és fellépjenek az Örkényben.
Mácsai Pál

A(z) Asbóth utca 22. (volt Shure Stúdió) előadása

Újra Szombatfogadás – Kabbalat Shabbat @ Auróra
jan 19 @ 19:30 – 22:30

Újra szombatfogadást tartunk az Aurórában, rég nem találkoztunk, már nagyon várunk titeket! Bernáth Lackó és Lamm Dávid zenés vezetésével indítunk, aztán pedig a szokásos kidus! Fél 8-kor kezdünk!

Come for Kabalat Shabbat to Auróra, we haven’t seen each other for such a long time! Lackó Bernáth, will guide us with the kabbalat Shabbat, while David Lamm will provide the amazing musical background, and of course kiddush at the end! We start at 7:30!

Tomi’s 500 party @ Mózes Ház - Moishe House Budapest
jan 19 @ 21:00 – jan 20 @ 02:00

Sziasztok!

Ezt is megértük, Tomi már 500 napja a Mózes Ház lakója. Leírni könyebb, mint belegondolni milyen sok éléményen vagyunk túl közösen. Volt itt minden az elmúlt 14 hónapban; egész estés beszélgetések, kiélezett viták, kacajok, könyek, sóhajok, dráma és sok-sok reggeli fejfájás. Csodás szunyókálások a nappaliban, rengeteg jól és néhány balul elsült kisérlet a konyhában, rengeteget változott a lakás, ahogy a lakói is.

Akárogyan is Tomi szerint ez volt élete 500 legelfoglatabb és egyútal a legszebb napja. Ennek örömére szeretnénk meghívni Titeket hogy együtt tekintsünk vissza erre az időszakra.

Gyertek el, és ünnepeljük meg ezt az 500 napot! Lesz, bor, polaroid képek és kitaláltunk nektek néhány játékot, hogy együtt tudjuk feleleveníteni a közös emlékeket! Szokás szerint, mindenkit arra kérünk, hogy hozzon egy üveg valami és rágcsálnivalót!

BTR

————

Hi All!

Let’s celebrate Tomi’s 500 days in Moishe House as a resident. We will play some fun games….

BTR

Hillel Party Night – Vizsgaidőszak After @ Fröccsterasz
jan 19 @ 22:00 – jan 20 @ 02:00

Már eleged van az otthon tanulással töltött napokból? Hiányoznak a barátok, a társaság, esetleg megismernél újakat? [english below]

Gyere el velünk egy exkluzív buliba, hozd el magaddal barátaidat és érezzük jól magunkat a város szívében! Az első 30 érkezőt Welcome Drinkkel várjuk! 🙂

A HELYEK SZÁMA LIMITÁLT, NE FELEJTS EL REGISZTRÁLNI:
goo.gl/forms/LfbDNshnxwnxpISc2

Are you tired of sitting in the library? Do you miss your friends, or would you maybe meet new people?

Join us at an exclusive party, bring your friends and have fun with us in the heart of the city. The first 30 gets a Welcome Drink 🙂

Registration: goo.gl/forms/LfbDNshnxwnxpISc2

jan
20
szo
2018
Gajdolunk?
jan 20 – Már 24 egész nap


Azt hiszem a bolgár népzenét nem lehet kicsit szeretni. Az első percekben eldől a viszonyulás, mikor megszólal a bolgár duda (gajda), vagy mikor négy szólamban felcsendül a nők dala. Pontosan ezek fognak történni Tel-Avivban január 20-án és 23-án. A négy tagból álló Denitsa formáció énekel majd és Kostadin Atanasovo fog játszani dudán. Aki dudás akar lenni, annak most nem kell a pokolig mennie.
Részleteket itt olvashatsz: haezor.com/en/events/denitsa-quartet-eng/

Parashat Bo
jan 20 egész nap
Parashat Bo @  |  |

Torah: Exodus 10:1 – 13:16
Haftarah: Jeremiah 46:13 – 46:28

hebcal.com/s/bo

Spinoza film-klub: Fogadj Zuckerre @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
jan 20 @ 15:00 – 16:30

német vígjáték, 90 perc, 2004

A dörzsölt szerencsejátékos, Jackie Zucker nyakig pácban van: a felesége válással, a végrehajtó börtönnel fenyegeti. A volt NDK-s sportriporter utolsó esélye az anyai örökség. A végrendelet azonban azt szabja feltételül, hogy Jackie-nek ki kell békülnie a bátyjával, Sámuellel, egy ortodox zsidóval. Két világ ütközik össze egymással…

Rendező: Dani Levy

Jegyár: 1500,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

❆ 3 in 1 ❆ @ Hanoar Hatzioni Hungary
jan 20 @ 16:45 – 21:00

Készen álltok az év egyik legkülönlegesebb szombatjára? 🙂

Ezen a hétvégén nem a megszokott módon fogunk találkozni. 3 különböző program közül választhattok, amelyekről részletesebben lejjebb találtok információkat. A külön programok után az IKI-ben egyesülünk egy közös Havdalara és utána egy társasjáték est fog benneteket várni, illetve, ha szeretnétek, akkor hóra! 🙂

A részvétel regisztrációhoz kötött, hogy tudjuk kikre várjunk az egyes helyszíneken. Jelentkezni ezen a linken tudtok: goo.gl/forms/tAzwQRdXYrigmt4H3

A lehetőségek:

~ Kiállítás a Robert Capa Központban
– Téma: Kamaszkor a kortárs fotográfiában
– A kiállítás megtekintése után egy dokumentumfilmet is meg fogunk nézni
– A nagyobb korosztályoknak ajánljuk
– Ha ezt a programot választod, mindenképp legyen nálad a diákod
– A jegy ára 800 Ft, így ezt se felejtsd otthon 🙂
– Találkozó időpontja és helyszíne: 16:45, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.

~ Filmezés az IKI-ben
– Téma: Több film közül választhatjátok majd ki, melyiket nézzük meg
– Ha ezt választjátok, hozzatok magatokkal párnát, takarót …, mindent, amire a teljes kényelemhez szükségetek van 🙂
– Bármelyik korosztálynak ajánljuk
– Találkozó időpontja és helyszíne: 17:15, IKI

~ Korizás a Bálnánál
– Ha van korcsolyátok, akkor hozzátok magatokkal, mert úgy ingyenes a program számotokra
– Ha nincs korcsolyátok, akkor se aggódjatok, a helyszínen van lehetőség a bérlésre. Ára: 1000 Ft / 3 óra
– Bármelyik korosztálynak ajánljuk
– Találkozó időpontja és helyszíne: 17:00, 1093 Budapest, Fővám tér 11-12 (Bálna jégkori pálya előtt)

Ha bármi kérdésetek van, írjatok nyugodtan nekünk, vagy hívjátok Nikit a +36307888282-es / Sárit a +36203748813-as számon!

Szombaton találkozunk!

Madrichjaitok ♥

Havdalah (50 min) @ Budapest
jan 20 @ 17:17 – 17:17
A nyíló combok erdein túl @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
jan 20 @ 19:00 – 20:00

verses zenés est

Nagy Dániel Viktor Junior Príma díjas színművész önálló estje
Közreműködik: Győrei Zsolt

A Nyíló combok erdein túl Győrei Zsolt irodalomtörténész A Velemi Névtelen versei és levelesládája című kötetéből született verses-zenés est. Az előadásban a 16. századi magyar nyelvhasználatnak megfelelően csendülnek fel hol olvasva, hol énekelve, hol pedig szavalva pimaszabb, erotikusabb, néhol szomorkás, de indenféleképp mosolygásra okot adó írások. Maga az iró is részt vesz a darabban, Nagy Dániel Viktor énekes, gitáros és szavaló előadása mellett.

“Ez a Velemi Névtelen különös, titokzatos figura. Egyesek még a létezését is vitatják, mások az első nyugatos költőnket ünneplik a még Balassi előtt élt fenegyerekben. De talán nem is az számít, létezett-e csakugyan, vagy csak kellett volna léteznie. A mű a fontos: a sokszor pimasz, sokszor pajzán, sokszor panaszkodó versek, amelyek nemcsak a mohácsi csatától Kőszeg ostromáig, de a kéjsóvár kocsmatündérektől a fehérmájú grófnékig, a virgonc örömtől a lankadt mélabúig vezetnek. A nemrégen fellelt és kiadott vékonyka, helyenként mégis vaskosnak bizonyuló verseskönyv elevenedik meg előttünk ezen az estén.”

Jegyár: 2000,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

jan
21
vas
2018
A Dohány Kulturális Páholy vendége: Haumann Péter @ Goldmark hall- Goldmark terem
jan 21 @ 15:00 – 17:00

A nagy sikerű rendezvénysorozat vendége ezúttal Haumann Péter, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet színésze lesz, akivel Galkó Balázs beszélget a Goldmark teremben.

A beszélgetésre ingyenes a belépés.

SANZ BRIZ A SPANYOL ZSIDÓ MENTŐ c. spanyol dokumentumfilm bemutatása.
jan 21 @ 18:00 – 19:00

SANZ BRIZ A SPANYOL ZSIDÓ MENTŐ c. spanyol dokumentumfilm bemutatása. Tevékenységéért elhunyta után Izrael Állam a Világ Igaza címmel tüntette ki. A Spanyol Állami TV Sanz Briz tevékenységéről dokumentumfilmet forgatott, melyet a jelenlevők magyar felirattal nézhetnek meg. A vetítés után Dobos Erzsébet és Sólyom Gábor, akik a film elkészítését tanácsadóként segítették, beszélgetnek a filmről és válaszolnak a felmerülő kérdésekre. A jelenlegi spanyol nagykövet szívügyének tekinti Sanz Briz emlékének megőrzését és kezdeményezésére a közelmúltban Óbudán utcát neveztek el róla, valamint felavatták emlékművét.

Vasárnapi mozi, Bét Salom: A zenekar látogatása @ ‎Bét Sálom Zsinagóga - קהילת בית שלום‎
jan 21 @ 18:30 – 20:30

“Egy egyiptomi fúvószenekar vendégségbe érkezik Izraelbe, ám hamar kiderül, hogy senki nem várja őket. Útnak indulnak hát az ismeretlenbe, de hamarosan teljesen eltévednek. Egy fiatal zsidó vendéglősnő és családja fogadja be őket éjszakára. Az arab kultúrát terjeszteni érkezett zenészek mind saját vérmérsékltűk szerint dolgozzák fel a történteket, ki szórakozni indul az éjszakába, ki inkább bezárkózna a külvilág elől.”

A film egy kicsit olyan, mintha csehek írták volna. Nem Hasek, de mondjuk a haverjai. Kedves, vicces, néha fanyar. Ezt kínáljuk nektek Budán, érdemes felkelni a fotelből. Semmi dráma, semmi mély elemzés. Csak hátradőlünk 87 percig és a héber filmet magyar felirattal nézzük. A konyhából zsíroskenyerek szaladnak elő, meleg van, mi kell még egy remek, ejtőzős vasárnap estéhez?

jan
22
hét
2018
Ferenczi és Freud @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
jan 22 @ 19:00 – 20:00

Bonyodalmak a dívány körül

Ferenczi Sándor, Freud munkatársa, később kiszemelt utódja lett a
pszichoanalízis első professzora. Ferenczi hozta ki Freud tudományát a bécsi magányosságból és szórta szét a nagyvilágban. Freud és Ferenczi kapcsolatát azonban egy végzetes négyszög felborította. E négyszögből fakadó dráma bemutatja a pszichoanalízis születését és a gyerekcipőből adódó buktatókat is.

Freud – Székhelyi József
Ferenczi – Gémes Antos
Gizella – Takács Kati

Írta: Sándor Anna
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Szakértő: Mészáros Judit
Jelmez: Veréb Dia
Rendező: Czeizel Gábor

Jegyár: 3000,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

Mikve @ Pesti Színház
jan 22 @ 19:00 – 20:00


Hadar Galron sok humorral fűszerezett, megrendítően szép története egy női fürdőben játszódik, egy mikvében. A mikve rituális fürdő, ahol havonta egyszer az asszonyok megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel. A dráma szereplői különböző életkorú nők, akiket vallási szabályok kötnek, és különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfiuralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell lázadnak is. Hadar Galron kortárs izraeli drámaíró 2004-ben írta a Mikvét, melyet azóta a világ számos pontján bemutattak. A magyarországi ősbemutatót Michal Docekal a prágai Nemzeti Színház igazgatója rendezi.

A(z) Pesti Színház előadása

Pintér Béla és Társulata: Gyévuska @ Trafó House
jan 22 @ 20:00 – jan 23 @ 21:00

Időpont:
2018.01.22: 20:00
2018.01.23 21:00

Mikor? A második világháború idején. Hol? Laktanyában, bálteremben, távoli orosz rónán. Kik? Főtisztek, tisztek, honvédek és hozzátartozóik, munkaszolgálatosok. Hogyan? Pucciniba oltott slágerekkel, magyar nótákkal és katonaindulókkal.

„Pintér Béla együttese nem humorizál. Nekik humoruk van. Ez azt jelenti, hogy a világot másként szemlélik, mint az átlag többsége. Nem keresik a viccet: a szent dolgokban is megtalálják a nevetséges ellentmondást. Fontos hangsúlyozni ezt. Kényes kegyeleti tájakon kalandoznak.” (Molnár Gál Péter)

„Különleges, egyedi színpadi nyelv kimunkálása folyik Pintér Béláék műhelyében. Beszélni szeretnének kínzó, nehezen vagy álságosan verbalizálható jelenségekről, ugyanakkor nem mondanak le arról a speciális magyar zenei, táncos, anekdota-, sőt, ha szabad így összevonnom, giccs-hagyományról sem, amelyet zsigeri mélységig ismernek: muri, pia, szekta, virtus, családon belüli titkolódzás.” (Budai Katalin)

A társulat 1998-ban alakult: az alkotók célja, hogy a társadalom és saját személyük kritikus-ironikus megfigyelései alapján nemzeti ihletettségű, kortárs színpadi műveket hozzanak létre. A valóság és az álom, az autentikus és a giccs elegyéből, valamint a magyar népi kultúra egyes elemeiből épül fel az a szürreális világ, mely összes korábbi darabjukat jellemzi.

SPOILER „A jelenetek önmagukban is hatásosan vegyítik a megrendítő és komikus tartományt, a katonák sanyarú sorsa és a nemzet sanyarú sorsa eredményesen kopírozódik egymásra, a magánéleti betétek aláhúzzák, amit alá kell nekik húzni, a töredezettséget bízvást lehet mozaikos szerkesztésnek becézni, a ritmus egyenetlenségét pedig ellensúlyozza, hogy a lassúbb tartományban van mit nézni. Mire elérkezünk a felszabaduláshoz, ki-ki meg van halva, vagy tönkre van menve. Szép, hogy a halott katona odafönt biciklizik tovább; szép, hogy az alkalmi tolmácsnak szegődött zsidó rezzenetlen arccal, tisztelettudóan fordítja felettesének, amint a német főfelettes őt pocskondiázza; szép, hogy az otthon maradt feleség növekvő hasát simogatva halott férjének ír levelet. Szép, pedig mind banális – vagy épp azért. Lövésből egyetlenegy dörren csak – ez a kis pucér zsidót találja el -, a többiek stilizáltan halnak, ha mégoly valószerűen is, akár morfiumtól, akár a háborúban. A stilizáció jórészt be van építve a mozgásba: a katonák hatalmas koturnust viselnek, ettől aztán egy sima ballépés is szinte díszlépés.” (Csáki Judit, Magyar Narancs)

Szereplők: Thuróczy Szabolcs, Szalontay Tünde, Bencze Sándor “Qpa”, Herczeg Tamás, Quitt László, Friedenthal Zoltán, Csatári Éva, Enyedi Éva, Nagy-Abonyi Sarolta, Tóth József, Pintér Béla

Zenészek:
Kéménczy Antal – zongora
Veér Bertalan – hegedű
Pelva Gábor – hegedű, gitár, ütőhangszerek
Nyíri László – hegedű, ütőhangszerek
Kerti István – klarinét
Román Géza – trombita
Kelemen Lajos / Pálinkás Péter – harsona
Póta György – bőgő
Vezényel: Bencsik Pál

Zeneszerző: Darvas Benedek
Hangszerelés: Darvas Ferenc
Jelmez: Benedek Mari
Díszlet: Horgas Péter
Énektanár: Berecz Bea
Fény: Tamás Gábor
Hang: Rembeczki János
Technikai munkatársak: Sánta Sándor, Varga László
Gazdasági munkatárs: Inhaizer Gyula
Produkciós munkatárs: Uri Eszter
Írta és rendezte: Pintér Béla

//Dievouchka is a monochromatic musical theatre piece concerning Hungary’s participation in World War II, blending late Romantic opera with Hungarian film songs from the 1940’s.

Béla Pintér and Company have worked together since 1998, establishing themselves as one of the most significant and innovative independent theatre companies in Hungary, winning the Hungarian Critics’ Award many times, three years in a row. They are equally at ease with authentic Hungarian folk art and postmodern forms of theatrical expression. Béla Pintér was trained as an actor working with some of the leading experimental theatre groups of the 80’s and 90’s.//

Jegyár:
3000 Ft / diák: 2400Ft