Naptár

Már
25
vas
2018
Conference: Women in a Multicultural Society @ Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute
Már 25 @ 10:00 – Már 26 @ 20:00

The conference `Women in Multicultural Society: Dilemmas of Gender and Culture’ addresses intersecting issues of gender and multiculturalism. It will offer a unique opportunity to examine women’s position and challenges in both traditionally multicultural societies, such as the Hungarian society, in which different ethnic groups have lived side by side for centuries; and in societies that attempted, with greater or lesser success, to be a melting-pot primarily of immigrants arriving from a variety of cultures, such as the American and Israeli societies.

Among the conference topics are: Ethnic groups and Gender, Education and Gender in a multicultural environment, Perceptions of Gender in a multicultural society.

The conference talks will be delivered by speakers from Israel, USA and Hungary.

For the final agenda click here:
bit.ly/2GonedV

March 25th 10 am – 6 pm: Day Conference, Kossuth Klub
(the whole day program will be held in English):
The Day Conference talks will be delivered by Ildikó Barna (ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem), Janan Faraj Falah (Arab College For Education- Haifa), Dorit Geva (Central European University), Lee Kahaner (Oranim Academic College and IDI – Israel Democracy Institute), Angéla Kóczé (CEU), Monika Kovacs (ELTE), Erzsébet Anita Német (Polgár Foundation), Marcy L. Paul (The University of Texas at Austin), Szilvia Rézműves (Partners Hungary), Julia Schwartzman (האקדמית גליל מערבי), Haim Sperber (האקדמית גליל מערבי)

March 26th 5 pm – 8 pm: Afternoon workshops and film screening, Israeli Cultural Institute (the program will be held in Hungarian):
Will be delivered by Anikó Félix (ELTE, Tom Lantos Institute), Mária Baranyi (freelancer journalist, mediator-coach)

Organisers:
The conference is initiated by the Western Galilee & Central Area Consortium Partnership of the Partnership2gether, and organised by the Israeli Cultural Institute in Budapest in collaboration with the Western Galilee College.

Partners:
Western Galilee College
Mozaik Zsidó Közösségi Hub
Tom Lantos Institute

Free entrance

Peszach Köszöntő Karnevál @ Alef Kids
Már 25 @ 10:00 – 12:00

Peszach Köszöntő Karnevál az MKZ szervezésében! Tarts velünk egy valódi AlefKids Bulira, és Széder estén TE leszel a legokosabb!
Belépő 1000Ft/gyermek.

Vonalgubanc – múzeumpedagógia gyerekeknek Fábián Noémivel @ síp 12 Galéria és Közösségi Tér
Már 25 @ 10:00 – 13:00

FIGYELEM! A helyszín NEM a múzeum, hanem a Síp12 Galéria és Közösségi Tér (1075 Síp u. 12).

A síp12 Galériában nemrég nyílt kiállításhoz kapcsolódóan, a kiállító művész Fábián Noémi tart foglalkozást két alkalommal. Noémi 1994 óta tanít a Budai Rajz- és Szakközépiskolában, 1998 óta pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME).
Játék a vonallal, folttal, felülettel. Tapintunk, érzékelünk, irkálunk-firkálunk, nyomot hagyunk.
A foglalkozáson a képek felületének labirintusában kalandozunk — különböző rajzeszközökkel a papíron hagyott nyomok jelentése után eredünk.

A foglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet a [email protected]-ra várunk március 20-ig. A foglalkozásra 6-16 éves korig várunk gyerekeket.

1848 és a Dávid csillag – Elmarad! @ Dohány utcai zsinagóga előtt
Már 25 @ 11:00 – 12:30

1848 és a Dávid csillag

Időpont: 2018. március 25., 11.00
Jegyár: 1500 Ft, Mazsike kártyával 500 Ft
Találkozási hely: Dohány utcai zsinagóga előtt
Előzetes regisztráció: [email protected]

Sétánk során az 1848-as forradalomra és annak zsidó vonatkozásaira fókuszálunk. Megtudhatjuk, hogy a zsidók miként vettek részt az 1848-as forradalomban. Szó lesz a zsidó honvédekről és tisztekről, valamint az önkéntes- és ápolói szerepvállalásukról is. Arról is hallhatunk, hogy milyen kapcsolatban áll a forradalom a zsidó emancipációval.
Kitérünk az akkori Kossuth-bankók készítőjének kilétére. Utunk során megtekintjük a forradalom utcai emlékeit. Sétánkat a Károlyi palotánál zárjuk.

Sétavezető: Deák Gábor

Szarvaska – oktatási program zsidóságról 6 és 10 éves gyerekeknek @ Bálint Ház
Már 25 @ 11:00 – 12:00

Új oktatási program zsidóságról 6 és 10 éves gyerekeknek

Pészahi Szarvaska

Év közben is nyári táborélmény kéthetente vasárnaponként. Mindazoknak a 6-10 éves gyerekeknek, akik már voltak és azoknak, akik még nem, de kipróbálnák kicsiben, hogy milyen is Szarvas, a tábor, esetleg szívesen megismerkednének, összebarátkoznának más jelenlegi és jövőbeni táborozókkal.
Játékosan tanulunk zsidóságról, közösségről, hagyományokról és identitásról.
Módszereink között szerepel a drámajáték, a művészeti foglalkozás, zene, sok beszélgetés, vetélkedő és játék.
A vasárnapi alkalom egy étkezést is tartalmaz.
A programot, a Szarvasi Tábor jelenlegi és volt madrichjai tartják.
A program ingyenes.
Szervezi: a Bálint Ház

 

Jelentkezés 

Amennyiben érdekel a program kérlek írj nekünk egy email.

Kőszegi Juci
[email protected]
+36 20 33 46 348

Szervező

 
 

A SZARVASKA főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.
Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 7 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI), Narancsliget Adományközpont és Női Egészségmegőrző Program.
Ingyenes program.

VIII. Rotary Futófesztivál
Már 25 @ 11:00 – 12:00


Minden évben a tavasz a Rotary futófesztivállal kezdődik Debrecenben. 2018. március 25-én immár nyolcadik alkalommal közel 7000 futó érkezik a rendezvényre. A fesztivál a Debreceni Kilométerek Sportegyesület és a Rotary Club Debrecen szervezésében valósul meg. Nem csak az ország különböző részeiről érkeznek az amatőr és profi sportolók a futófesztiválra, hanem a külföldről is egyre nagyobb számban, mint például Ausztria, Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Finnország, India, Izrael, Lengyelország, Románia, Svédország, Szlovákia… stb.

A rendezvény fővédnökei Dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város Polgármestere, Mészáros Zoltán Rotary Magyarország országos kormányzója
Kiss Miklós Debrecen Rotary Club elnöke

A futófesztivál legnépszerűbb eseménye a Jótékonysági Rotary futás, melynek távja 1993 méter, mivel a debreceni Rotary Club 1993-ban alakult meg újra. A legnagyobb létszámszámban részt vevő csapat egy LIFEPAK félautomata defibrillátort nyer. A csapatversenyre ebben az évben is óvodák, iskolák, alapítványok, sportegyesületek, és munkahelyi közösségek jelentkezését várjuk. A nevezés ingyenes. A célban mindenki befutóérmet, almát, édességet kap. Az idén a legnagyobb létszámmal eddig a Csokonai Gimnázium csapata nevezett, akik jótékony céllal futnak, és ha megnyerik a versenyt, a fődíjat a Kettesy Aladár vakok és csökkentlátók intézményének ajánlják fel.

A futás igazi szerelmesei a maratoni távokon 8 kategóriában állhatnak rajthoz.

– 42,195 km, MARATON futóverseny egyéniben

– 42,195 km MARATON futóverseny 5 fős váltóban

Távok: (10,648, 5,274, 10,578, 5,274, 10,478)

– 31.646 km 3/4 MARATON futóverseny egyéniben

– 21,097 km, 1/2 MARATON futóverseny egyéniben

– 10,548 km, 1/4 MARATON futóverseny egyéniben

– 5,274 km, MINIMARATON futóverseny egyéniben

– 42,195 km, kerekesszékes, handbike-os MARATON egyéniben

– 21,097 km, kerekesszékes, handbike-os FÉLMARATON egyéniben

A futás útvonala:

Rajt/ II. János Pál pápa tér (volt Vigadó tér) – II. János Pál pápa téren jobbra a Pallagi úton végig a Nagyerdei körúti kereszteződésig – a Nagyerdei Körúton balra végig körbe – a Hadházi úton balra – balra tovább a Nagyerdei körúton – az Ady Endre úton balra – az Ady Endre út végén visszafordulva, végig az Ady Endrén a Nagyerdei körúti kereszteződésig, ott balra a Nagyerdei Stadionon át vissza a II. János Pál pápa térre (volt Vigadó tér) /Cél

Jó hír, hogy az idén is Nagyerdei Stadionon keresztül futhatnak a sportolók.

A célban a hosszútávokon futók egyedi tervezésű érmet kapnak.

Csárdás, walcer, kabaré, avagy a monarchia végnapjai @ Petőfi Irodalmi Múzeum előtt
Már 25 @ 14:00 – 15:30

Indulási időpont: 2018. március 25. 14.00
Jegyár: 1500 Ft, Mazsike kártyával 500 Ft
Találkozási hely: Petőfi Irodalmi Múzeum előtt
Előzetes regisztráció: [email protected]

Az első világháború közepén járta egy pesti mondás, miszerint a monarchia az ágyúk zajától és a Csárdáskirálynő vastapsától hangos. Dörögnek az ágyúk, összeomlik egy gigantikus birodalom, de a zsidó, német polgárság walcere versenyt harsog a vidékiesebb csárdással, no meg a kabaré kacagásával.
Mi volt az operett és a kabaré népszerűségének a titka? Kik voltak a legjelentősebb figurái? Hol mutatták be a legünnepeltebb operetteket s hol léptek fel a legbölcsebb humorú kabaré sztárok?
Bejárjuk a pesti belvárost, és az egykor volt színházak, lokálok nyomába eredve felfedezzük a monarchia végnapjainak különös történetét.

Sétavezető: Czékmány Anna

Klezmerészmese @ Csányi5
Már 25 @ 15:00 – 17:30

Mesél a Klezmerész Együttes
Vasárnap délutáni klezmer mese gyerekeknek és felnőtteknek

Szereted a meséket? Mit szólnál hozzá, ha a Klezmerész
Együttes tagjai mesélnének Neked egy igazi mesét és közben
még zenélnének is hozzá saját igazi hangszerükön. Mese közben
megismerkedhetnétek közelebbről egy-két hangszerrel is.
A zenés mese előtt pedig egy kézműves műhely vár.
Gyertek családostul – nagyik-nagyapák, gyerekek, szülők –
biztosan mindenki megtalálja azt, ami örömet hoz neki.
És mi lesz a mese? Most még legyen titok…
Jegy: 900 Ft/fő
Családi jegy 3 főtől 2500 Ft/család

A SÉTA
Már 25 @ 18:00 – 19:00

A SÉTA dokumentum-játékfilm vetítése,

Szereplő: Judit Havas, Rendező: Radó Gyula, Szakértő: Dr. Szita Szabolcs

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal.

www.havasjudit.hu/a-seta.php

Kántorkoncert a Goldmark teremben @ Dohány utcai Zsinagóga
Már 25 @ 19:00 – 20:45

A Dohány Zsinagóga Alapítvány Kulturális Páholya keretein belül vasárnap este hét órától kántor- és kórushangversenyre kerül sor a nagyzsinagógai zene kialakulásának korából a Goldmark teremben.

Az este során fellépő kántorok: Fekete László, Rudas Dániel és Nógrádi Gergely.

Énekel a Dohány utcai zsinagóga és az OR-ZSE Goldmark kórusa, Lázár Zsigmond és Ádám Mária karnagyok vezetésével, zongorán kísér Neumark Zoltán zongoraművész.

Az NKA támogatásával létrejött koncertre a belépés díjtalan.

Királyhegyi Pál: Első kétszáz évem @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
Már 25 @ 19:00 – 20:00

vidám magánbeszéd

„Ha igaz, hogy a háborús évek duplán számítanak, még le is tagadok a koromból, ha azt mondom, hogy kétszáz éves vagyok, hiszen már a főnököm volt I. Ferenc Jóska, Horthy Miklós, Szálasi, a nemzetvezető, sőt Hitler is…”

Előadja: Áron László
Gitáron közreműködik: APEY – Áron András

Rendezte: Czeizel Gábor

Az előadás hossza: 75 perc

Jegyár: 2500,-

Info
Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

Onczay Csaba, Hagai Shaham, Pascal Rogé, Bársony Péter @ Zeneakadémia
Már 25 @ 19:00 – 22:00

Antonín Dvořákról kevesen tudják, hogy brácsajátékos volt: valószínűleg ennek is köszönhette fantasztikus érzékét a kamarazenéhez, és az sem véletlen, hogy a műfaj egész életpályáján végigkísérte. A különleges Dvořák-esten a hazai kamara-sztárművészek mellett az izraeli hegedűvirtuóz, Hagai Shaham és a francia zongorista, Pascal Rogé lép színpadra. Rogé kiváló felvételeivel számos díjat szerzett, melyeket elegáns, stilisztikailag mélyen átgondolt és precízen tökéletesített játékával érdemelt ki, Hagai Shaham pedig a világ legnevesebb zenekarai közül jóformán az összessel koncertezett már szólistaként. Bársony Péter rangos szóló- és kamarakoncertjei mellett a világ legkiválóbb egyetemein tanít és tart brácsa mesterkurzusokat, Onczay Csaba csellóművészt pedig a nemzetközi sajtó többször egyenesen Casalshoz hasonlította.

Műsor:
Dvořák:Az erdő csendje, op. 68/5
Dvořák:g-moll rondó, op. 94
Dvořák:g-moll szláv tánc, op. 46/2 (Kreisler átirata)
Dvořák:e-moll szláv tánc, op. 72/2 (Kreisler átirata)
Dvořák:4. (e-moll) zongoratrió, op. 90 („Dumky”)
SZÜNET
Dvořák:2. (Esz-dúr) zongoranégyes, op. 87

//

Few people know that Antonín Dvořák was a violist: most probably this is one of the reasons he had such an affinity for chamber music and it is no coincidence that this genre was evident throughout his career. This special Dvořák recital boasts Hungarian star chamber musicians plus the Israeli violinist virtuoso Hagai Shaham and French pianist Pascal Rogé. Wonderful recordings by Rogé have won him many prizes for his elegant, stylistically profoundly considered and precisely perfected play, while Hagai Shaham has performed as soloist in concerts with virtually all the best orchestras in the world. Péter Bársony has given countless solo and chamber concerts, added to which he teaches at top-class universities and holds viola masterclasses. For its part, the international media has paralleled cellist Csaba Onczay with none other than Casals on more than one occasion.

Repertoire:
Dvořák:Silent Woods, Op 68/5
Dvořák: Rondo in G minor, Op. 94
Dvořák:Slavonic Dance in G minor, Op. 46/2 (arrangement by Kreisler)
Dvořák: Slavonic Dance in E minor, Op. 72/2 (arrangement by Kreisler)
Dvořák:Piano Trio No. 4 in E minor, Op. 90 (‘Dumky’)
intermission
Dvořák:Piano Quartet No. 2 in E-flat major, Op. 87

Featuring:
Csaba Onczay (cello); Hagai Shaham (violin); Péter Bársony (viola); Pascal Rogé (piano)

Szentendrei Evangélium – szerb ortodox passiójáték @ Nemzeti Színház
Már 25 @ 19:00 – 20:00
Szentendrei Evangélium - szerb ortodox passiójáték @ Nemzeti Színház |  |  |

A mai Magyarországi Szerb Színház elődje 1991-ben alakult, amikor is Rusz Milán friss diplomásként színpadra vitte Mrozsek „Emigránsok” című darabját.

A színház elsődleges elnevezése a „Szerb-horvát Színház” volt. A társulat az Emigránsok című darabot először a budapesti Madách Színházban vitte színpadra, majd még ugyanabban az évben az előadás a belgrádi Nemzeti Színházban is bemutatásra került. A színháznak ekkor még csak kettő tagja volt – Rusz Milán alapító, igazgató, művészeti vezető, rendező és színész, valamint Matoricz József színművész.

A jugoszláviai politikai események érthető módon hatást gyakoroltak a színház életére is, így az hamar megszűnt működni. 1993-ban Rusz Milán átdolgozta a régi szentendrei pravoszláv írásos anyagokat és azokat alapul véve rendezte meg a „Szentendrei Evangélium” című passiójátékot, amelyet a „Szerb Színház Stúdió”, a Magyarországi Szerb Színház elődje mutatott be. Ezt a gondosan és szépen átgondolt darabot a társulat először a budapesti Nemzeti Színházban vitte színpadra, közel 60 szereplő közreműködésével. Az előadás és a kezdeményezés jelentőségéről többek között az az információ is tanúskodik, hogy a darab bemutatóján részt vett a Magyar Köztársaság akkori köztársasági elnöke, Göncz Árpád is.

A társulat a „Farkasok pásztora” című rock operával (Rusz Milán és Dujmov Dragomir szövege alapján) a társulat 1994-ben bejárta Magyarország szerbek lakta településeit és Szerbiát is. A darab zenéjét a híres jugoszláv „Nehézipar” rock együttes zenésze és a neves zeneszerző Lengyel Gábor írta.

A következő évben pedig sor kerül a színház intézményesítésére, amikor is a színházi stúdió nevét „Joakim Vujić Szerb Színházra” változtatja. Ebben az időben Rusz Milán megrendezi R. Dürrenmatt adaptációját, Shakespeare János király című darabját. A János király daraboz a színház új premier előadása követ, Milosevits Pééter magyarországi író és műfordító tollából, Avala expresz címmel, amelyet a társulat számos magyarországi településen és Belgrádban is bemutat.

Az 1997-es év új sikereket hozott. A színház ekkor viszi színpadra Ionescu Kopasz énekesnő című darabjáz Vencel Valentin rendezésében. Ugyanabban az évben a társulat sikeresen mutatja be a Régi pesti orfeum című kabaréját, ami a XX. századi régi magyar szövegeken alapuló mű. A ’97-es év a színház átszerveződését is meghozza, és egy rövid szünet után a keletkezett problémák megoldásával 1999-től a teátrum munkáját Lóréven folytatja, amely település helyet biztosít a színház további sikeres munkájához. A változások következtében a színház új, állandó helyre költözik, „állandó színpadot” kap, közel a fővároshoz, és ugyanekkor előző nevét Magyarországi Szerb Színházra változtatja, Lórév község székhellyel.

Strindberg, Júlia kisasszony című műve volt a társulat első, az új környezetben színpadra vitt műve. Tomasevity Zorka rendezésében e darabot a társulat állandó tagjai Jurkovity Zorica és Ember Tibor, valamint az újvidéki színház vendégművésze Križan Szilvia adták elő.

Szereposztás:

Krisztus Gyorgyev Bránimír

Mária Èoriæ Tina

Magdolna, bûnös asszony Jurkovits Zorica

Pásztorlány, Salome, menyasszony Vecic Jováná

Kajafás, Menyhért Matoricz József

Baltazár, beteg ember, farizeus Ember Tibor

Narrátor, Júdás Rusz Milán

Szent János Vukovits Dusán

Pilátus, Tamás Princz Tamás

Gábriel Arkangyal Karagits Gorán

Szent József Dujmov Deján

Gáspár, vámszedõ, beteg ember Ratko Kraljeviæ

Péter Apostol Krkeljic Mirkó Mitár

Harmonikás Gergev Rásztkó

Nép, zsidók, apostolok, pásztorok:

Èedomir Radlovaèki, Božidar Crnjanski, Vladimir Kusalo, Miloš Milojeviæ, Predrag Šepelj, Aleksandar Tolimir, Bojan Zdraviæ

 

Az elõadásban fellép a nagybecskereki Szent Serafim Sarovski kórus

Díszlettervezõ: Mezei Lajos – Magyar Teátrum díjas
Jelmeztervezõ: Molnár László
Világítás: Szabó Bogdán Árpád
Hang: Szabó Bogdán Árpád
Zeneszerzõ: Brczán Miroszláv – Kossuth-díjas
Koreográfus: Vukovits Dusan
Szcenikus: Prágai Tibor
Rendezõasszisztens: Bacsi Katarina
Rendezte és írta: Rusz Milán

A Magyarországi Szerb Színház vendégjátéka, szerb nyelven, magyar felirattal.

Modern Art Orchestra – Bartók: Tizenöt magyar parasztdal – Harcsa, … @ Budapest Music Center, Budapest Music Center_
Már 25 @ 19:30 – 20:30

A Tizenöt magyar parasztdal Bartók Béla műve. Az eredetileg szóló zongora darabokat a Modern Art Orchestra szólistái, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél dolgozták át nagyzenekarra, gondosan ügyelve a dalok eredeti formájának és szólamainak megőrzésére. A tizenöt folkmelódia megszólalása között a MAO kiváló zenészeinek vezetett improvizációja épít hidat.

A MAO tizenegy éves fennállása óta nemzetközileg is elismert nagyzenekarrá nőtte ki magát, mely számos zenei műfajban elkötelezett, így a jazz, pop, klasszikus és kortárs zenében is kiemelkedő. Az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott és számtalan koncertet adott: Budapesten rendszeresen fellép a Budapest Music Centerben, turnézik Európa-szerte, az Egyesült Államokban és Izraelben, valamint játszott már olyan legendás művészekkel, mint Tom Harrell, David Liebman, Chris Potter, James Morrison, Bob Mintzer, Rhoda Scott, Adam Nussbaum és Ennio Morricone.

Közreműködik:

Modern Art Orchestra
Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél
Harcsa Veronika – ének
David Liebman – szaxofon
Dresch Mihály – fuhun
Gőz László – harsona, basszustrombita
Lukács Miklós – cimbalom

Már
26
hét
2018
Álomból valóság – sikeres roma női sorsok @ Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute
Már 26 @ 17:00 – 18:00

17:00 – 18:00 Baranyi Mária (szabadúszó újságíró, mediátor-coach): “Álomból valóság” – sikeres roma női sorsok

A roma nők (és lányok) Magyarországon, illetve Európa más országaiban a társadalomban többszörös, illetve interszekcionális hátrányokkal szembesülhetnek. A hátrányos megkülönböztetés különféle „alapjai” (például a nem, a faji-etnikai hovatartozás, a társadalmi osztályhoz tartozás), illetve az ezek által meghatározott csoportok ugyanis nem egymástól elszigetelten, nem légüres térben léteznek egymás mellett. A Tom Lantos Intézet megbízásából a bemutatandó projekt során négy videóinterjú készült el. A felvett beszélgetésekből megismerhettük az interjúalanyok hátterét: hogy milyennek látták a közösséget, ahonnan elindultak; milyen előzetes tapasztalatokkal és várakozásokkal vágtak neki a pályájuknak; kiktől kaptak ösztönzést, támogatást. Beszámoltak arról, hogy milyen kétségeken kerekedtek felül, és hogy milyen akadályokkal küzdöttek meg – nőként, romaként, illetve roma nőként. Mérlegre tették a sikereiket és a kevésbé látványos eredményeiket, a várt és a kapott elismerést – mind a szűkebb roma közösségüktől, mind a nem roma ismerőseik, közegük részéről. Megosztották tapasztalataikat a nyilvánossággal kapcsolatban: hogy hogyan tudnak láthatóságot biztosítani a munkájuknak, illetve a szakmai eredményeiknek; továbbá, hogy milyennek találták a képet, amelyet a média rajzol róluk. Az interjúk választ kerestek arra a kérdésre is, hogy miként lehet a roma közösségekben most felnövő generáció tagjait – köztük különösen a lányokat – úgy nevelni, olyan tanácsokkal és példákkal ellátni, hogy eredményes, öntudatos és elégedett felnőtt váljon belőlük. A projekt teljes mértékben romák közreműködésével valósult meg.
A projektben készült interjúk közül kettő kerül majd levetítésre a workshop során, amelyet kötetlen beszélgetés követ majd.

A belépés díjtalan. // Free entrance
Magyar nyelvű előadás // This workshop will be held in Hungarian.

A program a Conference: Women in a Multicultural Society esemény része

Feldenkrais Mozgásműhely Márciustól a Bálint Házban @ Bálint Ház
Már 26 @ 17:00 – 18:15

A Bálint Ház kitárja újra kapuit, mi pedig visszatérünk a Feldenkrais órákhoz, Hétfőnként 17 órától.
Mozogva kapcsolatot teremteni magunkkal, befelé vezet, és új lehetőségeket nyit meg. Ha eléggé lelassulunk kifinomodik az érzékelésünk. Elmúlhatnak testi fájdalmaink, új megözelítésben láthatjuk magunkat, ami segít akár tovább lépni, akár megpihenni. .. A jelenlétben eltöltött idő új minőséget hoz az Életünkbe.
Várunk szeretettel a foglalkozáson.
A honlapon keresztül tudsz jelentkezni:
www.feldenkrais-tanfolyam.hu

Eszterház Könyvklub – Madárország @ Bálint Ház
Már 26 @ 18:00 – 21:00

ESZTERHÁZ Könyvklub, IV. Évfolyam, 7. Klub

Időpont:2018. március 26-án, 6 órakor
Helyszín: Bálint Ház (VI. Révay u. 16)
Bevezeti és moderálja: Lángh Júlia

Végre újra a Bálint Ház Salom termében találkozunk!

Nyíri János 1932-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendezői szakának elvégzése után pályakezdő rendezőként Kecskemétre, ezután Szegedre került. 1956-ban Párizsban telepedett le. Tanulmányai folytatására Jean-Louis Barrault-tól kapott ösztöndíjat, majd három és fél éven keresztül egy marseille-i színház művészeti igazgatója volt. Egy évtizedes franciaországi tevékenysége után a modern színház forradalma Nagy-Britanniába szólította.
Első regénye, Az utca egy csapásra az angliai regényirodalom nagyjai közé emelte. Ezt követte a Madárország angol fordítása: Battlefields and Playgrounds, amely több kritikus szerint korunk egyik legkiemelkedőbb regénye.

A moderátor 3 orientáló kérdése:

1. Mit jelent a magyar cím: Madárország?
2. Mi a szerepe a szókimondó pimaszságnak? és a humornak?
3. Mennyiben lép ki – ha kilép – az elbeszélő a gyerek-szerepből?

Golden Dawn Girls – Gender Against Multiculturalism @ Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute
Már 26 @ 18:00 – 20:00

18:00 – 18:30 Presentation on ‘Gender against multiculturalism – Women in far-right organizations’ by Anikó Félix (Tom Lantos Institute, ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem)

Although numerous studies on the far right have been conducted, some aspects of the topic are still under-researched. One of these aspects is the gender dimension of far-right movements and parties. The presentation reveals this poorly researched topic, while seeking women’s participation and activism in the far-right movements, focusing on women’s roles in political parties, movements, and the surrounding subculture. Firstly, the lecture presents how the (Western) far right uses gender equality and women’s rights to express anti-Muslim, anti-immigrant attitudes. Secondly, it will discuss the possible female participation on the far right and their role to evolve the rhetoric and mobilization against multiculturalism with the special focus on the Greek and Hungarian cases.

18:30 – 20:00 Debut screening of the documentary ‘Golden Dawn Girls’
In recent years, Greece’s image as a country of sunny beaches and friendly people has been overshadowed by political ideologies that are terrifyingly close to Nazism. With many prominent members of the far-right Golden Dawn party now behind bars, a daughter, a wife and a mother continue to propagate its message—and all three of them are seasoned enough to avoid any slips of the tongue during interviews. But while they regularly stop the interview to make sure it went as they want, Bustnes, the director just leaves the camera running. The resulting material, supplemented with archive footage that leaves no room for doubt about the depraved side of this political party, reveals an ever-widening gulf between clear facts and political image-making.

Trailer:

The subtitles to Golden Dawn girls and the presentation will be in English.
Entry is free.

The event is part of the Conference: Women in a Multicultural Society program.

Má nistáná? Miben különbözik? – Raj Ferenc rabbi szemináriuma @ Bálint Ház
Már 26 @ 18:00 – 19:30

Egy futballmeccs idejének megfelelő 90 percben március 26-án, hétfőn 18:00 órától 19:30-ig a Bálint Ház Gombóc termében szinte mindent megtanulhatunk a világ legelső szabadság ünnepéről, a zsidó Pészachról.

Dr. Raj Ferenc rabbi a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség Alapító Rabbija dalokkal, mesékkel, viccekkel és komoly tanításokkal fűszerezett előadása nagy segítséget ad azoknak, akik majd a családdal vagy közösséggel szeretnék megünnepelni a Pészachot.

A tanfolyam ingyenes, de helyszűke miatt regisztrálni kell.

Jelentkezés: [email protected]

Lefitymálva – 82. előadás / Gólem Színház @ Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
Már 26 @ 19:00 – 20:40

Vinnai András: Lefitymálva

A darab kritikus hangvételű, és a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról szól. A zsidó kultúrával foglalkozó, független színház szerint társadalmunkban a „zsidó vs. nem-zsidó” hivatkozású diskurzus ördögi köröket fut. Ezért fontos, hogy próbáljunk nyitni egymás felé mégpedig úgy, hogy saját közösségünkhöz is kritikai szemmel közelítünk. A darab előkészületeként a színház felhívást intézett a nyilvánosság irányába: mindenki beküldhetett zsidósággal kapcsolatos közhelyeket, majd vegyes kulturális hátterű fiatalokból álló csapatot verbuvált a darab megvalósítására. A cél, hogy a különböző látószögből közelítő, sokszor öröklött előítéleteit hordozó felek mindegyikét szembesíteni lehessen abszurd berögződöttségeivel. Mindezt rengeteg humorral!

A Lefitymálva című darabban mindenkit kinevethetünk, önmagunkat is. Nevethetünk a két baráton, akik nem tudnak beszélgetni, mert az egyikük mindig attól fél, hogy antiszemitának, rasszistának bélyegzik majd: „Vigyázz, hogy mit mondasz, nagyon vigyázz!” – ismételgeti. Nevethetünk azokon, akiknek rögeszméje a „zsidó konspiráció”. Kinevethetjük a sok zsákutcába torkolló, békítő kezdeményezést: „Kuss legyen már! Itt a lehetőség, hogy végre közelebb hozzuk egymáshoz a kurva kultúrákat! Kuss legyen! Koncentráljunk!” – kiabálja a darabban a fiatal riporter miközben zsidókat és antiszemitákat próbál kibékíteni. A darab igen kritikus a zsidó közösséggel szemben is, nagy adag (ön)iróniával láttatja a zsidóságon belüli mániákat, amelyeket részben két karakter – Rosenzweigberger, holokauszt-szakértő és Horovitzné, számos zsidó szervezet vezetőségi tagja – közvetítenek.

„Kedves Emberek!
A LEFITYMÁLVA az utóbbi 5000 év második legizgalmasabb zsidó produkciója! Olyan vicces, hogy akkor is megnézném, ha nem én rendeztem volna!
Üdv: Jóisten!”
BORGULA ANDRÁS

Színészek: Bánki Gergely, Kiss Eszter, Nagy Mari, Schmied Zoltán, Tamási Zoltán

Dramaturg: Németh Virág
Díszlet, jelmez: Juristovszky Sosa
Zene, film: Szabó Simon
Fény: Szilágyi Yvette
Rendező: Borgula András

Vinnai András: Lefitymálva @ Gólem Színház, Jurányi Inkubátorház - Színházterem
Már 26 @ 19:00 – 20:00

A Lefitymálva előadás a Gólem Színház hagyományaihoz híven mindenből, tabukat nem tisztelve humort csinál, kigúnyolja a túlzottan politikailag korrektet, az önimádó zsidókat, de kapnak az antiszemiták is, és kapnak azok is, akik meggyőződésesen hisznek abban, hogy a zsidók át fogják venni a világ feletti uralmat, és tudják, hogy a Tesco-k azért laposak, mert a zsidó inváziókor ott fognak leszállni a harci helikopterek. Vinnai András szövegíró az előítéleteket, az antiszemita, holocausttagadó blog- és facebookposztokat, illetve a zsidóság túlzásait, negatívumait gyúrta össze fergeteges vígjátékká.

A Lefitymálva nemcsak a közönség osztatlan tetszését nyerte meg, hanem a szakma is elismeréssel jutalmazta. A 2012-es Vidor Fesztiválon Nagy Mari és Bánki Gergő kapott díjat, míg maga a darab a Thália Színház 2013-as Humorfesztiválján a Legjobb színházi előadás díját nyerte el.

„A színdarab egyszerre szimpatizál és gyűlölködik minden szélsőséggel, miközben önmagának is folytonosan gáncsot vet. Bevállaltan antiszemita és zsidóbérenc, egyértelműen antinacionalista és fajvédő. Egyszerre holokauszt-tagadó és tartja a holokausztot az aduásznak, amit bármikor elő lehet rántani a pakliból. Addig szeretnénk püfölni a fogalmakat és a kategóriákat, a félelmeket és a fájdalmakat, amíg azok teljesen el nem veszítik eredeti jelentésüket és funkciójukat.” – írja a szerző Vinnai András.

A Dohány utcai seriff @ Móricz Zsigmond Színház, Krúdy Kamaraszínpad
Már 26 @ 19:30 – 20:30

A színdarab szövegét Mohácsi János és a szereplők közösen válogatták. Gerincét személyes visszaemlékezések adják, Claude Lanzmann Shoah című filmjének textusán kívül – mint az Mohácsi János előadásaiban megszokott – számos vendégszöveg is található benne. Az esettanulmányok, túlélők visszaemlékezései, szépirodalmi művek, naplórészletek, történelmi források, jegyzőkönyvek és személyes gyűjtések segítenek a korabeli atmoszféra és a történelmi kor bemutatásában. A vallomások és írott anyagok közé ismétlődően önirónikus és karakteres zsidó viccek ékelődnek, amelyekben ugyanez a sors fogalmazódik meg, a humor érthetőbbé teszi a tragikus történelmi hátteret is – mint minden igazi színházban: a tragikum a nevetésen sejlik át.

 

Alkotók: Kovács Márton, Mohácsi János

 

Szereplők: Bánfalvi Eszter / Radnay Csilla, Boros Anna, Keresztény Tamás, Kovács Márton, Lakatos Máté / Király Dániel / Formán Bálint, Lábodi Ádám / Nagy Zsolt, Némedi Árpád, Rainer-Micsinyei Nóra / Grisnik Petra, Takács Nóra Diána / Bíró Kriszta, Tolnai Hella / Sodró Eliza

Mindent semmivel @ 2B Galéria
Már 26 @ 20:00 – 21:00

Tánc – performansz – koncert

Lakozunk. Ha nem így volna, élni sem tudnánk.
Mert nem vagyunk ám talajtalan lények. De talajunk ingatag és hánykolódó. Lakozunk? De vajon hol? Még vannak ágyak. A szó szigorú, szoros és pontos értelmében vett lakhelyek. A szó szigorú, szoros és pontos értelmében ugyanis ágyban lakunk.
( Vilém Flusser )

Előadók:
Tánc: Gál Horváth Bernadett
Zene: Czitrom Ádám

Czitrom Ádám, a budapesti jazz és underground szcéna sokoldalú gitárosa, Izraelben kezdett zenélni.Magyarországra való költözését követően több évig hallható volt különböző jazz és világzenei formációkban. 2008-ban ösztöndíjat nyert a Berklee College of Music gitár-zeneszerzés szakára. Állandó zenekarai (Czitrom-Porteleki Duó,Jazzekiel, Templedrake ) mellett turnézott Valerie June amerikai country-blues énekesnővel, valamint Barabás Lőrinc formációinak gyakori vendége volt.Zeneszerzőként számos film- és reklámzenét írt. Az utóbbi években több színházi és kortárstánc-
produkcióban is közreműködött.

Kapcsolat: [email protected]

Támogatók: NKA, Műhely Alapítvány

Külön köszönet: Duda Éva Társulat

Már
27
ked
2018
Izraeli arcok – Keller Zoli fotókiállítása @ Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár
Már 27 @ 17:00 – 18:00

Keller Zoli neve a legtöbb taglitos számára ismerősen csenghet. Idegenvezetőként az elmúlt 20 évben rengeteg magyar csoportot vitt körbe Izraelben. Sokan az ő “iránymutatásával” szembesülhettek azzal, hogy Izrael milyen sok színű és milyen összetett ország. Az elmúlt években nem csak a rá bízott turisták, de ő maga is körbefotózta az országot. Legjobb képeiből március 27-én nyílik kiállítás a Csányi utca 5-ben.

Izraeli arcok Keller Zoltán fotókiállítása @ Csányi5
Már 27 @ 17:00 – 19:00

A vetítéssel egybekötött megnyitón Keller Zoltán fotóművésszel
Surányi J. András fotográfus beszélget.
(A belépés ingyenes)

A zsidóság művelődéstörténete – Raj Ferenc rabbi szemináriuma @ Bálint Ház
Már 27 @ 18:00 – ápr 3 @ 19:30

A ZSIDÓSÁG MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETE A „PIRKÉ ÁVOT” (PA), AZ ATYÁK FEJEZETEI ÉRTELMEZÉSÉNEK TÜKRÉBEN

Ez a minikurzus keddenként a Misna, a szóbeli posztbiblikus zsidó tanítás legnépszerűbb traktátusát, a „Pirké Ávot”, az Atyák Fejezeteit fogja megtárgyalni. A hallgatók megismerkedhetnek a rabbinikus irodalom kiemelkedő alakjaival, és betekintést nyerhetnek a korabeli, a polgári időszámítás első két évszázadának különleges gondolat és eszmevilágába. A történelmi események figyelembevétele mellett a hagyományos írásmagyarázók e könyvhöz fűzött legfontosabb kommentárjait is megbeszéljük és elemezzük.

Misna idézetek és ajánlott témák

Március 27
„Ő (Hillél) szokta mondani: Ha én nem vagyok magamért, ki lesz én érettem, de ha csak magamért vagyok, akkor mi vagyok, s ha nem most, akkor mikor?” (PA 1:14)
Az egyén és a közösség egymáshoz való viszonya

Április 3
„Szép, ha a Tóra tanulása valami gyakorlati munkával kötődik össze.” (PA 2:2)
Az ideális ember, ahogy a rabbik elképzelték

Április 10
„Imádkozzál az állam jólétéért, mert ha nem félnének az emberek tőle, akkor az egyik a másikat elevenen elnyelné.” (PA 3:2)
Zsidóság és politika a diaszpóra országaiban

Április 17
„Nincs módunkban megtudni (az okát) sem a gonoszok jólétének, sem az igazak szenvedéseinek.” (PA 4:15)
Teodicea – filozófiai istenigazolás

Április 24
„Minden vita, amely Isten nevében folytatódik, eredményhez vezet, de ami nem; az nem vezethet eredményhez.” (PA 5: 17)
Hillél és Sámmáj az ideális vitapartnerek

Május 1
„Aki társától akár csak egy fejezetet, vagy egy törvényt, vagy egy bibliai mondatot, vagy egy szót, vagy akár csak egy betűt is tanul, köteles iránta tisztelettel viseltetni.” (PA 6:3)
Plágium a zsidó jog megítélésében

Az órák keddenként 18:00-19:30 a Bálint Házban, Bp., Révay utca 16-ban lesznek megtartva.

A tanfolyam ingyenes, de helyszűke miatt regisztrálni kell.

Jelentkezés: [email protected]

A közelgő választás a zsidó hagyomány tükrében @ Kazimír
Már 27 @ 19:00 – 20:15

Április 8-án választ Magyarország, mi pedig megnézzük még előtte, mit tanít nekünk a zsidó politikai hagyomány 2018-ban.
Úgy tarja a mondás, hogy két zsidó, három vélemény… Leszel Te a harmadik?

Tudtad, hogy Svédországban vagy Angliában a zsidó közösségek a mai napig imáiba foglalják az uralkodó nevét? Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Ferenc Józsefnek is “kijárt” ez a fajta tisztelet. Ennek hagyománya a “diná demálkhutá diná” talmudi törvényen alapszik. Az állam törvénye kötelez minket is. De vajon mit jelent ez a gyakorlatban a világban és hazánkban?

Megvizsgáljuk azt is, hogy magyar zsidóként, a hazai zsidó közösség tagjaként hogy lehet/kell-e egyáltalán bárhogyan is viszonyulni a mindenkori politikai hatalomhoz? A zsidó jog és politikai hagyomány szempontjából problémás-e, ha egy zsidó szervezetnek egyértelmű pártpolitikai preferenciája van? A szervezett zsidó közösségek, a zsidó jog és a zsidó kulturális örökség szerint milyen határig kötelesek lojálisnak lenni a mindenkori kormányhoz?
Mit jelent egy zsidó ember számára magyar polgárnak lenni, hogyan kell/kell-e imádkoznunk – Jeremiás prófétát követve – a város – vagyis az ország – békéjéért?

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ BEDŐ VIKTÓRIA rabbihallgató és dr. BALÁZS GÁBOR eszmetörténész segítségével. Úgy tarja a mondás, hogy két zsidó, három vélemény… Leszel Te a harmadik?
Aki kérdez: BORGULA ANDRÁS, a Gólem Színház vezetője

Az alkohol öl?! / Szabotázs Színház @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
Már 27 @ 19:00 – 20:00

Kabaré

Van-e élet a borosüvegen túl? Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut az alkoholfogyasztásra, ezért vegye kézbe már ma saját sorsát, igyon többet! Az esetleges mellékhatásoktól ne féljen, ne kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze véleményét, bízzon szerettei jóindulatában, hiszen a család MINDENRE képes.

A Szabotázs Színház Műhely előadása

Szereplők:
Jáger Szabolcs, Venczel Hajnalka, Tulipán Katalin,
Valu Rebeka/ Szabó Eszter, Tusnádi Márton, Drexler Vajk

Rendező: Tóth Alex

Jegyár: 2500,-

Megtelt! Gábor György: Mózestől Jézusig @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
Már 27 @ 19:00 – 20:00

A Tórától a keresztény Szentírásig
Bibliai túra értelmiségi analfabétáknak
Túravezető: Gábor György

Gábor György közkedvelt “Talmud, Tóra és a többiek” bibliaismereti sorozatának folytatása.
Az Ószövetség évadokon át tartó tanulmányozása után belevágunk Újszövetségi túránkba.

Jegyár: 2000,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

Már
28
sze
2018
Szociális ételosztás a CEDEK szervezésében @ Almássy tér, Budapest 1077, Magyarország
Már 28 @ 14:00 – 16:00

Márciusban is folytatjuk ételosztásunkat, 500 adag meleg étellel várjuk a kedves vendégeket.
A menü: sólet, tea és friss kenyér, valamint gyümölcs.
Várunk mindenkit nagy szeretettel!
Helyszín: Budapest, VII. kerület, Almássy tér
Időpont: 2018. március 28, szerda, 14 óra (jegyosztás 13.30-tól)