Kulturális városfelfedező séta a klasszikus zsidónegyedben

✡ Sétavezető: Cseh Viktor

Sétánkat az egykori Orczy-ház helyén kezdjük, ahol bevezetőt kapunk a pesti zsidóság történetéről és fejlődéséről. Ezután kívülről megtekintjük Európa legnagyobb zsinagógáját, megismerkedünk a neológ közösség Dohány utcai nagytemplomának, a Hősök Templomának és a Talmud-Tóra (Goldmark terem) építészeti és kulturális hátterével.Utunk során mesélünk a negyed ikonikus bérházairól és betekintést nyerünk Otto Wagner Rumbach utcai zsinagógájának történetébe, amely korának legdrágább zsidó imaháza volt.Sétánkat végül a Löffler-testvérek tervezte Kazinczy utcai zsinagóga előtt zárjuk, amely a hazai orthodox zsidóság központja.

A sétát összeállította a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület.

INGYENES

✡ Regisztráció:
www.satorfeszt.hu/mazsike-seta-20171008-1030

///////////////////////////////////////

Sátorfeszt / Október 5-8.
Madách téri szukot a Bálint Házzal
www.satorfeszt.hu

Különleges, részvételre hívó nagyvárosi sátoros fesztivállal indítjuk idei évadunkat, amely a zsidó közösség ősi hagyományát, a szukotot idézi. Szukot ünnepe arra az időszakra emlékeztet, amikor az Egyiptomból Izraelbe való sivatagi vándorlás során a zsidók sátrakban laktak és az isteni gondviselés tartotta őket életben. Évszázadokon át több vidám vallási szertartás, sok ének és tánc kísérte az örömünnepet, amely azúttal Budapest belvárosában sokszínű kulturális és közösségi programokkal várjuk sátrainkba a látogatókat. A négynapos programsorozat keretében szukoti városfelfedező barangolásokkal, kiállításokkal, koncerttel, filmvetítésekkel, workshopokkal, gyerekprogrammal, különleges szukoti stand-up és slam poetry produkciókkal is várjuk az érdeklődőket.
Zsidó közösségi központként egyik fő feladatunk, hogy megszólítsuk és a közösségbe integráljuk azokat a zsidó és nem zsidó egyéneket és családokat, akik jelenleg még nem aktívak a közösségi életben. Az első alkalommal megrendezésre kerülő évadnyitó Sátorfeszt jó lehetőség a találkozásra, a tapasztalatcserére, a közösségi jövő építésére.