A láthatatlan kéz: mit csinál a restaurátor?


A Zsidó Múzeum hétfőn is nyitva tart. Járjon hétfőn is múzeumba, különleges előadásokkal várjuk Önöket!

Végignézve egy kiállítást, legtöbb esetben az jut eszünkbe, melyik tárgy tetszett, melyik volt különleges, melyik ismerős. De vajon a látottak alapján hány emberben merül fel a kérdés, hogyan jutott az adott darab a kiállíthatóságig. Egy láthatatlan ember valahol elfeledett állapotában megtalálta, majd egy láthatatlan kéz eljuttatta a múzeumba, egy másik kicsit megtisztogatta és végül egy újabb betette, és bezárta a vitrinbe. Egy kiállítás rengeteg ember megfeszített munkája révén képes beszélni múltunkról. Tisztelet mindegyiküknek. Ezeken a hétfőkön SKRACH ÉVA restaurátor mutatja be azoknak a kezeknek a tulajdonosait, akikről valószínűleg a legkevesebb ismerettel rendelkezünk a múzeumi dolgozók közül: a restaurátorokat. Ezen belül is: a tárgyrestaurátorokat.

Mi is a restaurálás és felújítás között a különbség? Milyen restaurátorok vannak? Mit restaurálnak a tárgyrestaurátorok? Hol és hogyan lehet ezt tanulni? Szilikát tárgyalkotók ismertetése restaurátor szemszögből, a Zsidó Múzeum és Levéltár idetartozó tárgyain keresztül. A restaurálás alapkérdéseiben a látogatókat Skrach Éva restaurátor vezeti be.

IDŐPONT: 2017. április 24.
HELYSZÍN: Múzeum, II. emelet

További időpontok

Az élet fája – tekerhető történet
Időpont: 2017. május 8.
Szerves anyagok közül elsőként a fa és a bőr tárgyalkotók ismertetése restaurátor szemszögből a Zsidó Múzeum és Levéltár idetartozó tárgyain keresztül.

Ünnepek fényei – elrejtő textil
2017. május 29.
Szerves anyagok közül a textil és nem szerves anyagként a fém tárgyalkotók ismertetése restaurátor szemszögből a Zsidó Múzeum és Levéltár idetartozó tárgyain keresztül.

Mi van a leváltárban? – papír és bőr
2017. június 12.
Szerves anyagok közül utolsónak a papír és emlékeztetőként a bőr tárgyalkotók ismertetése restaurátor szemszögből a Zsidó Múzeum és Levéltár idetartozó tárgyain keresztül.