Események

jan
22
vas
BéBiYO
jan 22 @ 16:30 – 18:00

BéBiYO-ban várjuk a 9-11 éves gyerekeket minden vasárnap 16:30-18:00 között a Frankelben.

Family Kabalat shabat

Két óra Tel Avivban – Vegán főzőworkshop Steiner Kristóffal
jan 22 @ 18:00 – 21:00


Kóstolj bele a ‘White City’ legszínesebb vegán fogásaiba Steiner Kristóffal, és tanuld meg hogyan készül a tökéletes humusz.
Minden, ami humusz – Ahány ház, annyi féle humusz – de mi is az, hogy ‘im gargerim’, ‘maszabeha’, vagy ‘szelek’? És amiket még közösen próbálunk elkészíteni: Zöld shakshuka tofu rikottával, ‘Briut’ saláta – Egészség egy tálon.

A részvétel díja 2.000 forint (mely hozzájárulás a program költségeihez) és regisztrációhoz kötött: goo.gl/forms/DxRr4Zvyv70TfX2Q2

jan
23
hét
Rejtő – Nádasi: Balfácánok -kabaré // Szabotázs Színházi Műhely
jan 23 @ 19:00 – 20:30


Rejtő Jenő életművének elfeledett részét alkotják kabaréjelenetei, derűs-borongós hangulatú egyfelvonásosai. A pesti folklórhumor kacsint vissza e jelenetekben. A darab három kacagtató bohózatot fűz egybe, megfűszerezve korabeli dalokkal és élő zongoraszóval.

A Szabotázs Színházi Műhely produkciója

Közreműködők:
Tóth Alex, Valu Rebeka, Tusnádi Márton, Szabó Eszter, Drexler Vajk, Szalféter-Torcom Borisz

Jegyár: 2000,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
www.spinoza.hu
T: +36 1 413 7488

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

jan
24
ked
Holokauszt-reflexiók: Holokauszt a művészetben és építészetben
jan 24 @ 18:00 – 19:00


Holokauszt-reflexiók: a hatvanas–hetvenes évek művészetétől a kortárs projektekig

Az előadás első fele azt mutatja be, kiemelkedő műalkotásokat vizsgáló esettanulmányokon keresztül, hogy a hatvanas–hetvenes évek magyar művészetében milyen feldolgozások és reakciók születtek a holokauszttal (korabeli szóhasználattal: a vészkorszakkal) kapcsolatban. Így szó lesz többek között arról, miért ég Miki egér alakja Kemény György festményén, hogyan viszonyult Bálint Endre a holokauszt logisztikai szakértőjéhez, Adolf Eichmannhoz, illetve arról is, mi volt a különbség a magyar és a jugoszláv állam múlthoz való viszonyában, valamint, hogy milyen akadályok gördültek a roma holokausztra való emlékezés útjába.
Az előadás második fele rövid áttekintést ad a jelenkor művészeti projektjeiről, amelyek a holokauszt megemlékezésekhez kapcsolódtak az emlékévek (2004 és 2014) kapcsán. Ezt követően két művészeti projekt kerül bemutatásra: a Csillagos házak, a Holokauszt velünk élő emlékművei című kortárs képzőművészeti kiállítás, amelyet az OSA csillagos házakkal kapcsolatos kutatása inspirált és A pesti gettó emlékezete / Tér–Trauma–Terápia, amely a Belső-Erzsébetvárosban felállított gettó áldozatairól emlékezett meg. A konkrét projektek bemutatása mellett az előzmények, a megvalósítás és a visszajelzések, tapasztalatok ismertetésére is sor kerül.

Előadók:
Véri Dániel, PhD
(1984, Budapest), művészettörténész
Doktori címét az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte meg; ugyanott korábban művészettörténetből, a Közép-Európai Egyetemen történelemből kapott MA diplomát. Kutatási területei közé tartozik az 1945 utáni közép-európai, illetve neoavantgárd művészet, a holokauszt és művészet kapcsolata, valamint a tiszaeszlári vérvád kultúrtörténete. Nemrégiben két kiállítás kurátora volt: a Holokauszt és művészet: magyar történetek (1945–1989) címűt 2014-ben a Párizsi Magyar Intézetben, míg „A halottak élén” – Major János világát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen rendezte (utóbbihoz azonos cím alatt kétnyelvű katalógus is megjelent).

Bársony István
(1979, Budapest), okleveles építészmérnök, művészeti kurátor
Mérnöki tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végezte. 2002 óta dolgozik tervezőként. Több hazai, illetve holland építészirodában szerzett szakmai gyakorlata után 2009 óta saját építészeti stúdióját vezeti. A Bársony Építész Stúdió középületek, ipari és kereskedelmi épületek, valamint lakóépületek és műemlék-rekonstrukciók teljes körű építészeti és belsőépítészeti tervezésével foglalkozik. Az építészeti diploma megszerzése után, 2007-ben színdinamikai szakmérnöki, 2010-ben becsüs végzettséget szerzett. Építészeti munkásságát tervpályázati jutalmakkal, Leonardo-ösztöndíjjal, Károly walesi herceg ösztöndíjával, ICOMOS-, Közönség- és Nívó-díjjal ismerték el. Képzőművészettel is folyamatosan foglalkozott az egyetemi képzésen belül és azt kiegészítően is. 2012-ben alapította és 2013-ig irányította a kortárs képzőművészettel foglalkozó Casati Galériát. Annak fennállása alatt nyolc csoportos kiállítást rendezett, több mint 40 művész bevonásával. 2013-tól a Latarka Galéria egyik alapítójaként és kurátoraként tíznél több kiállítást szervezett. Művészeti tevékenységét a Barsony Gallery honlapjának virtuális terében archiválja.

HERZL // Gyabronka József, Makranczi Zalán, Hajdú László //
jan 24 @ 19:00 – 20:00


A Spinozától néhány csupán néhány méterre született Max Nordau és Herzl Tivadar. Két magyar zsidó, akiknek alapvető szerepük volt Izrael létrejöttében.
Hogyan? Mit csináltak? Hogy jutott el a színműíró Herzl a világ vezető politikusaihoz?
A mai Izraelen kívül melyik 10 ország jött még akkor szóba, mint a zsidók otthona?

Írta: Sándor Anna és Forgách András

Szereplők:
Herzl Tivadar – Makranczi Zalán
Max Nordau – Gyabronka József
Pincér – Hajdú László

Rendezte: Czeizel Gábor
Jelmez: Veréb Dia
Producer: Sándor Anna

Jegyár: 3000,- Ft

Spinoza Színház
1074 Budapest Dob u. 15.
Tel: 413-7488
spinozahaz@spinozahaz.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján a műsor kezdetéig
Hétvégén és ünnepnapokon: az előadások előtt egy órával

Kelemen Angelika Jazz Kvartett
jan 24 @ 20:30 – 23:00


KELEMEN ANGELIKA JAZZ KVARTETT A MAZEL TOVBAN!

Klasszikus dallamok, rendhagyó hangszerelés! A 2004-ben alakult zenekar rendszeres fellépőnek számít a budapesti jazz klubbok palettáján. A zenekar tagjai mind a Zeneművészeti Egyetem jazz szakán végeztek, és felléptek már számtalan jazz fesztiválon, külföldön és Magyarországon egyaránt. Amerikai jazz sztenderdek Kelemen Angelika hangjához illően, swing és blues stílusban.

A zenekar tagjai: Kelemen Angelika – ének
Dorogi Ákos – zongora
Gayer Ferenc – nagybőgő
Weszely János – dob
vendégszólista: Fritz József – klarinét

Asztalfoglalás: +36 70 626 42 80

jan
25
sze
Könyvbemutató Gáti Oszkárral
jan 25 @ 18:00 – 19:30


Mi köze lehet egymáshoz egy budapesti romkocsmában talán nem is véletlenül egymásra találó lánynak és férfinek, azon túl, hogy egymásba szeretnek? Kapcsolatukat, jövőjüket őseik múltja köti össze. A történet a XIV. századi Sevillába repíti vissza az olvasót, ahol egy zsidó orvos és keresztény szeretője nem szokványos viszonyán keresztül ismerkedhet meg a korral, szokásokkal, a spanyol középkor világával.
A tradíciók téren és időn át behálózzák a szereplők életét. Vajon a jelen és múlt szerelmi szálai átlépnek, átléphetnek e tradíciókon? Erre keresi a választ a szerző ebben a szókimondóan szórakoztató, izgalmas műben.

Dr. Sági Györggyel, a kötet írójával Dr. Sólyom Gábor beszélget, a regényből Gáti Oszkár olvas fel részleteket

A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható és dedikáltatható.

Időpont: 2017. január 25., 18:00 óra
Helyszín: RS9+ ‘Vallai kert’ (1075 Budapest, Rumbach S. u. 9.)
Részvételi díj: 2017-re érvényes Mazsike kártyával 1200 Ft, enélkül 1500 Ft.

Jegyek kaphatók: a helyszínen, és a Mazsike irodájában. Előzetes regisztráció és jegyigénylés: mazsike@gmail.com. Az előzetesen igényelt jegyek az előadás előtt, a helyszínen vehetők át.

Onczay Csaba és Vigh Andrea hangversenye
jan 25 @ 18:00 – 19:30


2017. január 25-én (szerdán) 18.00 órától
ONCZAY CSABA és VIGH ANDREA cselló-hárfa estje a Szegedi Zsidó Hitközség Dísztermében (Szeged, Gutenberg u. 20. I. emelet)

Műsor:
Bach: Arioso (cselló-hárfa)
Frescobaldi: Toccata (cselló-hárfa)
Donizetti: Lammermoori Lucia – Cadenza (hárfa szóló)
Kodály: Szólószonáta 2. tétel Adagio con espressione (cselló szóló)
Massenet: Meditation (cselló-hárfa)
Granados: Spanyol tánc (cselló-hárfa)
Saint-Säens: Fantázia Op. 95 (hárfa szóló)
Saint-Säens: Allegro appassionato (cselló-hárfa)

A belépőjegy ára: 1.200 Ft
diákoknak, nyugdíjasoknak, valamint a Szegedi Zsidó Hitközség és a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság tagjainak: 800 Ft

Jegyek kaphatók 2017. január 10-től:
FILHARMÓNIA MAGYARORSZÁGI Nkft. Szeged, Klauzál tér 7.,
TOURINFORM Szeged (Dugonics tér 2.),
A SZEGEDI ZSIDÓ HITKÖZSÉG IRODÁJÁBAN nyitva tartási időben és a hangverseny előtt (Gutenberg u. 20. I. emelet)

Tabuk nélkül vendége: Kovács András professzor
jan 25 @ 18:00 – 19:30


A Szombat folyóirat és a Tom Lantos Intézet (Tom Lantos Institute) előadás- és beszélgetéssorozata izgalmas, érzékeny témákat jár körül, mint a magyar zsidó identitáspolitika dilemmái, az emlékezéspolitika, az antiszemitizmus vagy éppen a párbeszéd a szélsőjobboldallal.
A közönség kérdéseire, hozzászólásaira, szemléletformáló vitákra is számítunk.

KOVÁCS ANDRÁS professzor (a Közép-európai Egyetem Zsidó Tanulmányok Programjának vezetője) előadása: ANTISZEMITIZMUS ÉS ZSIDÓ IDENTITÁS A FRISS IDENTITÁSKUTATÁS TÜKRÉBEN január 25-én szerdán 18:00-kor a Bálint Házban.

■■ Tematika ■■

■ Gadó János szociológus (Szombat folyóirat): A migráció, a politikai korrektség és az antiszemitizmus paradigmaváltása
2016.09.28. csütörtök 18:00, Bálint Ház

■ Kovács Mónika szociálpszichológus, egyetemi docens (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar): Kollektív emlékezet és a holokausztmúlt Magyarországon: fájdalmak, bűntudatok és együttélés
2016.10.20. csütörtök 18:00, Bálint Ház

■ Hunyadi Bulcsú politikai elemző (Political Capital (HU)): Hogyan beszéljünk a szélsőjobboldalról? Beszéljünk-e a szélsőjobboldallal?
2016.11.02. szerda 18:00, Bálint Ház

■ Heisler András mérnök-közgazdász (MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnök): Zsidó érdekképviselet: politikai válaszok az antiszemitizmusra
2016.11.29. kedd 18:00, Tom Lantos Institute

■ Barna Ildikó szociológus, egyetemi docens (ELTE Társadalomtudományi Kar, Társadalomkutatások Módszertana Tanszék tanszékvezetője): Hogyan mérhető az antiszemitizmus?
2016.12.07. szerda 18:00, Bálint Ház

■ Köves Slomó vezető főrabbi (EMIH): Zsidó érdekképviselet: politikai válaszok az antiszemitizmusra
2016.12.12. hétfő 18:00, Tom Lantos Institute

■ Kovács András professzor (a Közép-európai Egyetem Zsidó Tanulmányok Programjának vezetője): Antiszemitizmus és zsidó identitás a friss identitáskutatás tükrében
2017.01.25. szerda 18:00, Bálint Ház

■ Szőnyi Andrea (Zachor Alapítvány, igazgató, a dél-kaliforniai Shoah Alapítvány nemzetközi oktatási főtanácsadója): Oktatással az antiszemitizmus ellen, jó gyakorlatok
2017.02.09. csütörtök 18:00, Bálint Ház

■ Helyszín ■
Tom Lantos Intézet – 1016 Budapest, Bérc u. 13-15.
Bálint Ház – 1065 Budapest, Révay u. 16.

■ Támogatók ■
The Pincus Fund for Jewish Education in the Diaspora
Külgazdasági és Külügyminisztérium

A részvétel ingyenes, de tekintettel a nagy érdeklődésre regisztrációhoz kötött: www.balinthaz.hu/

Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a sajto@balinthaz.hu címen.

Végszó Csáki Judittal, vendég: Béres Ilona
jan 25 @ 19:00 – 20:00


Csáki Judit Béres Ilonával beszélget

Végszó – ez a címe a beszélgetős est-sorozatnak, melyen Csáki Judit színikritikus, a Revizor kritikai portál főszerkesztője kérdez, és
általában végszóhoz szokott alanyok válaszolnak: színészek, színházi emberek, filmesek, írók.

Jegyár: 2000,-

Spinoza Színház
1074 Budapest Dob u. 15.
Tel: 413-7488
spinozahaz@spinozahaz.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján a műsor kezdetéig
Hétvégén és ünnepnapokon: az előadások előtt egy órával

jan
26
csü
Beszélgessünk az buddhizmusról – vallásokról közérthetően
jan 26 @ 18:00 – 20:00


Sorozatunkban kiválasztottunk 11 vallást illetve vallási irányzatot, amelyről az egyes vallások, egyházak, közösségek autentikus képviselői beszélnek saját meggyőződéseikről illetve a vallásuk legfontosabb kérdéseiről.

A sorozat hatodik beszélgetésének vendége Cser Zoltán rektorhelyettes (A Tan Kapuja Buddhista Főiskola), aki a buddhizmust mutataja be nekünk.

A beszélgetéseket SZUNYOGH SZABOLCS író, újságíró vezeti, akinek a Jákob csillaga – Zsidóság – vallás, hagyomány, kultúra című, a zsidóságról írt könyvét 2015-ben jelentette meg a Noran Libro kiadó.

A sorozatot Nagy Erzsébet közgazdász, teológus, a Bálint Ház külső munkatársa szerkeszti.

Dátum ■ Téma ■ Vendég
2016. szeptember 22. ■ Ortodox kereszténység – Román ortodoxia ■ Magyar Máriusz esperes
2016. október 6. ■ Katolicizmus ■ Beer Miklós római katolikus püspök
2016. november 10. ■ Református egyház ■ Karsay Eszter lelkipásztor
2016. december 1. ■ Evangélikus egyház ■ Csepregi András teológus
2017. január 5. ■ Iszlám ■ Sulok Zoltán vallásjogász és dr Anwar Zsuzsanna
2017. január 26. ■ Buddhizmus ■ Cser Zoltán rektorhelyettes
2017. február 16. ■ Krisna Tudatú Hívők Közössége ■ Pálok Péter
2017. március 9. ■ Baptisták ■ Mészáros Kálmán teológia tanár
2017. március 30. ■ Pünkösdi Közösség ■ Pataky Albert
2017. május 4. ■ Hit Gyülekezete ■ Mészáros István László jogász
2017. május 25. ■ Bahá’i Közösség ■ Selyem Gyöngyi képviselő

Belépő: 900 Ft
Kedvezmények: Bálint Ház tagságival: 700 Ft;
Nyugdíjas és felsőoktatási diákigazolvánnyal: 700 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.
Középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a sajto@balinthaz.hu címen.

ENSZ holokauszt emléknapi megemlékezés
jan 26 @ 18:00 – 19:30
Frankel Baráti Kör
jan 26 @ 18:00

Frankel Baráti Kör A Frankel Baráti több mint tíz éve találkozik a Micve Klubban minden csütörtök este. Házi készítésű finom vacsora, kártya és traccs party a fő program.

Az orosz zene varázsa
jan 26 @ 19:00 – 21:00
jan
27
pén
Nemzetközi Holokauszt Emléknap
jan 27 @ 13:00 – 14:30


A Holokauszt Emlékközpont, Izrael Állam Nagykövetsége és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
tisztelettel meghívja Önt
a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából
2017. január 27-én 13 órakor kezdődő megemlékezésre.
Helyszín: Budapest, Páva utca 39.
PROGRAM
Köszöntő:
Prof. Dr. Grósz Andor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke
Emlékbeszédet mond
Magyarország kormánya képviselője,
Izrael Állam budapesti nagykövete
valamint a MAZSIHISZ elnöke
Zenei műsor Teszter Nelli, Nógrádi Gergely és Horváth Gyula előadásában
Az emléknap tiszteletére rendezett kiállítást Prof. Dr. Szita Szabolcs DSc, a
Holokauszt Emlékközpont igazgatója méltatja
Kádis, mécsesgyújtás és tiszteletadás az áldozatok emlékfalánál
A megemlékezésre minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Részvételi szándékát kérjük jelezze a regisztracio@hdke.hu címen.

Gyertyagyújtás
jan 27 @ 16:20 – 16:20
Kabalat Sabat – Szombatfogadó istentisztelet
jan 27 @ 18:00 – 19:00
Szombatköszöntő foglalkozás, Talmud Tóra gyerekeknek
jan 27 @ 18:00 – 19:15

Minden péntek este, az Istentisztelet ideje alatt Szombatköszöntő foglalkozást tartunk a gyerekeknek.

A foglalkozáson megismerkednek a zsidó hagyományokkal, ünnepekkel, kézműveskednek, énekelnek.

A gyerekek elmesélik, milyen jó dolgok történtek velük a héten, meggyújtják a szombati gyertyákat, elmondják

az áldást a kalácsra. Ezzel a kis ünnepségel zárják le a hetet és köszöntik a Szombatot.

Ezután csatlakoznak a zsinagógai Istentisztelethez, résztvesznek a Kiduson.

IMG_3299

 

Vaera
jan 27 @ 18:00 – 19:00
First Moisheversary
jan 27 @ 20:00 – 23:59


Sziasztok!

Egy év, 365 nap, megszámlálhatatlan üveg pesto szósz, több mint ezer résztvevő a programokon, ijesztően sok másnapos reggel után és egyetlen megbánt pillanat nélkül érte Bálintot bentlakásának első évfordulója. Ennek örömére szeretnénk meghívni Titeket az első Moisheversary esténkre.

Egy év hosszú idő az ember életében, főleg ha az első egy évet vesszük figyelembe. Itt csodálkozunk rá a világra, örülünk a jól működő emésztőrendszer első jeleinek, vagy mosolygunk rá először testvéreinkre, és ijesztjük halálra a szüleinket mikor bele akarunk nyalni a konnektorba.

Ezt felidézve egy kis játékra szeretnék invitálni minden kedves lehetséges résztvevőt. A játék neve Baba Bingó. A lényeg, hogy küldj magadról egy képet, amin lehetőleg egy éves vagy ahhoz igen közeli korban vagy. Mi ezeket ki fogjuk ragasztani, alá pedig a képhez tartozó neveket, természetesen összekeverve. Mindenki kap egy kitöltő lapot, ahol megtippelheti, hogy melyik baba melyik névhez tartozik. A helyesen tippelők között pedig kisorsolunk valami meglepetést,!

Ehhez viszont szükség van rátok! Ha szeretnétek játszani, és viszont látni az édes kis húsos baba arcotokat, küldjétek el nekünk a képeket szerda éjfélig! Természetesen a Mózesek fent lesznek a falon, úgyhogy mi mindenképpen megmutatjuk az áramvonalasnak nehezen mondható bébi verzióinkat.

Gyertek el, és ünnepeljük meg az egy éves évfordulót! Lesz babatáp, alkohol cumisüvegben, polaroid képek, és persze Baba Bingó! Szokás szerint, mindenkit arra kérünk, hogy hozzon egy üveg valami és rágcsálnivalót, vagy amit gyerekkorában imádott rágcsálni ebéd előtt (ha ez a kis takaród volt, akkor csak abban az esetben hozd el, ha azt szeretnéd, hogy más is megcsócsálja)

BTR

jan
28
szo
Parashat Vaera
jan 28 egész nap
Parashat Vaera @  |  |

Torah: Exodus 6:2 – 9:35
Maftir: Numbers 28:9 – 28:15 | Shabbat Rosh Chodesh
Haftarah: Isaiah 66:1 – 66:24 | Shabbat Rosh Chodesh

hebcal.com/s/vaera

Rosh Chodesh Sh’vat
jan 28 egész nap
Szombati Istentisztelet
jan 28 @ 10:00 – 12:30

Szombati Istentiszteleteken várunk szeretettel minden érdeklődőt.

Reggeli ima, Tóra olvasás, ima után Kidus.

Kinevetsz a végén! Közéleti dumadélután
jan 28 @ 15:00 – 17:00


A Gólem Színház és a Klubrádió közéleti dumadélután sorozatunkban a világ dolgait, a közélet visszásságait, hétköznapi örömeinket és bosszúságainkat, híreket, álhíreket, rémhíreket beszélünk meg és reméljük, a végén ki is nevetjük őket (magunkat). Ha kell, még Brüsszelnek is üzenünk!

A Kinevetsz a végén! egyben nyilvános rádiófelvétel is, amelyben a nézők is szerephez jutnak!

A hírhozó:
BORGULA ANDRÁS

Akik hozzászólnak/kommentálnak/véleményt mondanak:
KEREKES VIKTÓRIA
ARATÓ ANNDRÁS
KÁLMÁN LÁSZLÓ
KÁLID ARTÚR

Helyszín: Bálint Ház (1065 Révay u. 16.)

Jegy: 1 600 Ft
Jegyvásárlás: golemszinhaz.hu/jegyek
(+36) 20 776 0744 / jegy@golemszinhaz.hu

Havdalah (50 min)
jan 28 @ 17:29 – 17:29
Venus in Fur presented by esō theatricals
jan 28 @ 19:00 – feb 4 @ 19:00


Venus in Fur
by David Ives

In original English, with Hungarian Supertitles
Eredeti Angol nyelven, Magyar felirattal

Thomas, a beleaguered playwright/director, is desperate to find an actress to play Vanda, the female lead in his adaptation of the classic sadomasochistic tale Venus in Fur. Into his empty audition room walks a vulgar and equally desperate actress—oddly enough, named Vanda. Though utterly wrong for the sophisticated part, Vanda exhibits a strange command of the material, piquing Thomas’ interest with her seductive talents and secretive manner. As the two work through the script, they blur the line between play and reality, entering into an increasingly serious game of submission and domination that only one of them can win. A mysterious, funny, erotic drama that represents yet another departure for the multifaceted David Ives. [excerpt from DPS]

Vanda: Karen Gagnon
Thomas: Tamás Lengyel

Directed By: Mario Coss

Presented by esō theatricals

Tickets: 2500 HUF
This amateur production is presented by arrangement with Joseph Weinberger Limited

jan
29
vas
BBYO
jan 29 @ 10:00 – 12:00

Várunk minden 12-16 közötti tinédzsert, aki szeretne részt venni egy most induló, fantasztikus fiatal zsidó közösség építésében! Info: info@hillel.hu

A BBYO a Bnei Brit Youth Organization rövidítése, de ma már függetlenül működik a nevében szereplő Bnei Brit szervezettől. A BBYO egy pluralista zsidó ifjúsági világszervezet, melynek célja, hogy a 12-16 éves tinédzserek számára a következőket nyújtsa:
zsidó közösségi élmény (heti rendszeres tallkozók)
közösség iránti felelősségre tanítás (minden tag betölt egy feladatkört a szervezetben, amiért felelőséget vállal)
zsidó hagyományok, értékek őrzése (zsidó ünnepek közös megünneplése, tanulás, micve programok)
zsidó identitás építése
Junior vezetőképzés ( szakemberek bevonásával alapszintű vezetői képességek elsajátítása, pl. program és rendezvény felépítése és lebonyolítása, közönség előtti beszéd gyakorlása, angol nyelv gyakorlása más országbeli BBYO tagokkal).
nemzetközi szintű kapcsolat építés a BBYO tagjai között.

 

14183736_1192148870806254_8935608483892837366_n

Talmud Tóra
jan 29 @ 10:00

TALMUD TÓRA

 

Óvodás korosztályt várunk szeretettel! Szilágyi Judit tartja a foglalkozásokat!

BéBiYO
jan 29 @ 16:30 – 18:00

BéBiYO-ban várjuk a 9-11 éves gyerekeket minden vasárnap 16:30-18:00 között a Frankelben.

Family Kabalat shabat

Gólem Színház: Anyám Mondta (Mamelosn*)
jan 29 @ 19:00 – 20:30


A Kleist-díjas német Marianna Salzmann darabja a Bálint Házban!

*egy közösség által használt kommunikációs jelrendszer, amivel meg kellene értenem, hogy mi a fenét akar tőlem az anyám, jiddis, ejtsd: mámelos

„Egy zsidó elmegy a pszichológusához.
– Hogyan telt a hétvége? – kérdezi a pszichológus.
– Ó köszönöm, nagyon jól, tényleg nagyon jól. Bár azt hiszem, volt egy freudi elszólásom.
– Ó hadd segítsek, mi történt? – így a pszichológus.
– Hát, ööö. Éppen együtt vacsorázott az egész család. Mindenki ott ült az asztalnál…
– Igen.
– Mindenkinek jó kedve volt, igazából nekem is, de amikor meg akartam sózni a levest, és meg akartam kérni az anyámat, hogy adja oda a sót….
– Igeeeen? – kérdezi a pszichológus.
– Hát, igazából azt akartam mondani, hogy anya, ideadnád a sót, légy szíves?
– És ehelyett mit mondott?
– Anya, az Isten verjen meg, tönkretetted az életem.’

★ ★ ★

A Mamelosn egy család nőtagjainak három generációját, konfliktusaikat és összefonódásukat mutatja be. A fiatal Rahel tanulmányait New Yorkban végzi, a nagymama túlélte a koncentrációs tábort, és az NDK-ban lett később meggyőződéses kommunista, Rahel édesanyja, Clara pedig sem a judaizmussal, sem a sikertelen kommunista kísérlettel nem tud azonosulni. Ő már igazi német.

Nők férfiak nélkül, szembenézés a múlt szenvedéseivel és a szülők-nagyszülők hibáival, rossz döntéseivel. Egy remek humorral fűszerezett, igazán európai családi és társadalmi dráma a 21. század történelmi díszletei között.

A Marianna Salzmann darabjai az osztrák és német színpadokon nagyon népszerűek, 2012-ben megkapta a fiatal drámaíróknak járó Kleist-díjat.

Játsszák:
★ Huzella Júlia
★ Kerekes Viktória
★ Kiss Mari

Író: Marianna Salzmann
Fordító: Varsányi Mari
Dramaturg: Németh Virág
Zene: Gazda Bence
Látványtervező: Galántai Zita
Produkciós vezető: Marcsa Barbara
Rendezőasszisztens: Kern Dóra
Rendező: Borgula András

A darab magyar fordítását a Goethe-Institut Budapest „Theaterbibliothek’ programja támogatta.
A darab a Thália Színház, a Független Thália Projekt – FTP és a Füge Produkció támogatásval valósult meg.

★ ★ ★

JEGYVÁSÁRLÁS ONLINE: www.golemszinhaz.jegy.hu
JEGYVÁSÁRLÁS SZEMÉLYESEN: A Bálint Ház pénztárában

Info ★ 20-776-07-44 ★ jegy@golemszinhaz.hu

jan
30
hét
Cybertech 2017
jan 30 @ 13:00 – feb 1 @ 17:00


Cybertech is the most significant conference and exhibition of cyber technologies outside of the United States.

Cybertech provides attendees with a unique and special opportunity to get acquainted with the latest innovations and solutions featured by the international cyber community. The conference’s main focuses are on networking, strengthening alliances and forming new connections. Cybertech also provides an incredible platform for Business to Business interaction.

EszterHáz Könyvklub – Forgách András: Zehuze
jan 30 @ 18:00 – 20:00


Bevezető gondolatok és moderálás: Huszár Ágnes
Vendég: Forgách András író

EszterHáz Könyvklub, III. Évad, 5. est: 2016.január 30. 18.00
Helyszín: Bálint Ház, Salom Klub, Révay u.16.

Forgách András: Zehuze

Forgách András ZEHUZE című regénye 2007-ben jelent meg a Magvető Kiadónál. A szöveg 1947-től 1976-ig tudósít egy két világrendszer peremvidékén élő család életéről egyetlen személy, a Palesztinában – később Izraelben – élő nagyanya szempontjából. Az imádott lányához címzett, véget nem érően indázó mondatok beszámolnak “Apus” politikai tevékenységéről, a – nemcsak meteorológiai értelemben – forró, izraeli mindennapokról. A levelek írója a(z ön)cenzúrázott válaszlevelekből próbál fogalmat alkotni magának a “létező szocializmus”-ról. Ez a kép az olvasás előrehaladtával egyre sötétebbnek tűnik.

Huszár Ágnes a következő kérdéseket ajánlja átgondolásra:

1. Hogyan értelmezhető a regény címe, az ‘ez van, ezt kell szeretni’ jelentésű zehuze a regény poétikája szempontjából?
2. Hogyan jut el a levél írója a szocialista rendszer kritikátlan elfogadásától annak a kérdésnek a feltevéséig, hogy “Meghibbant az életalap, a reális léted?”
3. Miben ragadható meg a női-anyai-nagyanyai pozíció a műben?

A Pulitzer-ügy // Fodor Tamás, Szinetár Dóra, Makranczi Zalán //
jan 30 @ 19:00 – 20:30


Doku-dráma
Egy makói New Yorkban

A tizenhét éves makói zsidó fiatalember egy szó angol tudás és egyetlen cent nélkül 1864-ben elindul Amerikába. 22 évesen már szenátor, felküzdi magát a leggazdagabb amerikaiak közé, megépíti New York első felhőkarcolóját. Megteremti a modern újságírást, korrupció miatt perli Amerika elnökét, küzd a sajtószabadságért és a demokráciáért. A pert megnyeri.

Joseph Pulitzer: Fodor Tamás
Theodore Roosevelt/
Albert Pulitzer Makranczi Zalán
Bírónő/újságírónő Szinetár Dóra

Írta: Sándor Anna
Dramaturg: Szeredás András
Jelmez: Veréb Dia
Rendezte: Czeizel Gábor

Jegyár: 3000,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
www.spinoza.hu
T: +36 1 413 7488

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

jan
31
ked
Gábor György: Talmud, Tóra és a többiek
jan 31 @ 19:00 – 20:00


Gábor György előadás sorozata

Bibliai idegenvezetés értelmiségi analfabétáknak

Idegenvezető: Gábor György, filozófus
Beszélgetés-sorozat

’Én semmit nem tudok a Bibliáról’
A Spinoza ezt most könnyedén és humorral pótolja.

Beszélgetőtárs: Sándor Anna

Jegyár: 2000,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
www.spinoza.hu
T: +36 1 413 7488

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

Szakácskönyv a túlélésért / Hay Anna, Nagy Mari, Radnay Csilla
jan 31 @ 19:00 – 20:30


Hogyan múlatja az ember az idejét egy fogolytáborban, miközben éhezik? Milyen étel jellemző leginkább a magyar kommunista évekre? Milyen is az igaz magyar desszert? Lehet-e a szombati kalácsot zsírral készíteni?

Előadásunkban a XX. század magyar történelmét recepteken keresztül mutatjuk be. Hédike/Hédi/Hédi néni konyhája eleinte játékokból, a táborban töltött hónapokban képzeletbeli eszközökből és alapanyagokból, az azt követő években ételjegyekből, majd a Magyar Szocialista Népköztársaság termékeiből, végül ’89 után igazi magyar hozzávalókból állt.

Hédi vacsorára látja vendégül a 35-40 fõs közönséget, akik a nagy családi asztal mellett hallgatják-nézik-eszik végig az elmúlt évszázadot.

A Centrópa Alapítvány 2013-ban kiadott életinterjúja és receptgyűjteménye a „Szakácskönyv a túlélésért’ a tavalyi könyvpiac egyik legizgalmasabb kiadványa volt. Ez a könyv adja az alapját a darabnak, amit további túlélők és rokonaik visszaemlékezéseiből az előadás rendezője és dramaturgja írtak színpadra.

Játsszák:
Hay Anna
Nagy Mari
Radnay Csilla

Írók: Németh Virág, Borgula András
Dramaturg: Németh Virág
Díszlet: Borgula András
Jelmez: Gyarmati Dóra
Produkciós vezető: Marcsa Barbara
Rendezőasszisztens: Kern Dóra
Rendező: Borgula András

Fotó: Toldy Miklós

Az előadás alatt felszolgált ételek a Kőleves vendéglő és a Szövetség utcai cukrászda konyhájában készülnek, nem kóserek, de sertéshúst még nyomokban sem tartalmaznak.

feb
1
sze
Szép jó estét, Mr. Green!
feb 1 @ 19:00 – 22:00


Jeff Baron: Szép jó estét, Mr. Green!
anti-xenofób kettős két részben, klezmerrel

Egy átlagos new yorki napon a 86 éves Mr. Green lelép a járdáról és Ross Gardiner autója kis híján elgázolja. A fiatalembert gondatlan vezetésért hat hónapnyi társadalmi munkára ítélik, amelyet balszerencséjére épp Mr. Green-nél kell letöltenie: hetente egyszer meg kell látogatnia öreg áldozatát, hogy gondoskodjon róla. A kényszer szülte vizitek természetesen egyik félnek sincsenek ínyére, amely remek helyzetkomikumra ad lehetőséget a mogorva, szűkszavú özvegyember és a dinamikus fiatal irodista között. A hetek múlásával persze megolvad az a bizonyos jég. Miközben vélemények ütköznek családról, hagyományról, vallásról, a két férfi rég elhallgatott titkokat is megoszt egymással. És mindez olyan elbűvölő formában történik, hogy a darab végére már nem csak a nevetéstől csordul ki a néző könnye…

Jeff Baron díjnyertes komédiáját 22 nyelvre fordították le, s a világ 46 országában már több mint 500 alkalommal mutatták be. A Szép jó estét, Mr. Green! magával ragadó színmű, amely egyszerre gazdag szívhez szóló és önfeledten szórakoztató pillanatokban. A sodró cselekmény, a két szereplő hátterének lépésről lépésre történő kibontása folyamatos hatás alatt tartja a közönséget.

A darab páratlan lehetőségeket rejt a színészek számára is: mindkét szerep igazi jutalomjátékkal ér fel. A zsémbes-vonalas Mr. Green alakjában a Jászai Mari-díjas Székhelyi József, Ross Gardiner szerepében pedig Pál Tamás készülhet a nézők kegyeinek elnyerésére.

Szereplők:
Mr. Green – Székhelyi József
Ross Gardiner – Pál Tamás

Fordította: Esze Dóra
Látvány: Gedeon Boróka
Rendező: Molnár Kristóf

feb
2
csü
Az 1920-as évek német filmjei
feb 2 @ 18:00 – 19:30


Az 1920-as években Berlinben különféle avantgárd irányzatok (expresszionizmus, konstruktivizmus, új tárgyiasság, kubizmus, szuprematizmus) éltek egymás mellett. Berlin „Európa fővárosa” volt. A képzőművészet mellett az avantgárd művészek az új, izgalmas művészetben, a némafilmben is kísérleteztek.
Tavaszi berlini kulturális utazásunk előtt virtuális utazásra indulunk a német film világába, kitekintéssel a kor képzőművészetére és társadalmi hátterére. Az előadást filmrészletekkel színesítjük (pl. Caligari, Nosferatu, Metropolis, Kék angyal)
Külön szót ejtünk az est címadó filmjéről (Berlin – egy nagyváros szimfóniája, r. Walter Ruttmann), mely a híres „városkeresztmetszetfilm” műfajának alapjait rakta le 1927-ben.

Előadó: Bárdos Judit filmesztéta
Időpont: 2017. február 2., csütörtök, 18:00 óra
Helyszín: Bálint Ház, 1. emeleti Macesz terem (1065 Budapest, Révay u. 16.)
Részvételi díj: érvényes Mazsike-kártyával vagy Bálint Ház Hűségkártyával 1000,- Ft, anélkül 1200,- Ft.
Jegyek vásárolhatók a Mazsike irodájában vagy az előadás előtt, a helyszínen.
Regisztráció és további információk: mazsike@gmail.com

Frankel Baráti Kör
feb 2 @ 18:00

Frankel Baráti Kör A Frankel Baráti több mint tíz éve találkozik a Micve Klubban minden csütörtök este. Házi készítésű finom vacsora, kártya és traccs party a fő program.

Gera Gyula emlékkiállítás
feb 2 @ 18:00 – 19:00


A kiállítást megnyitja: Borbély László művészettörténész

Gera Gyula 1915. július 27-én született Makón, egy 7 gyermekes mélyen szegény vallásos zsidó család legkisebb fiaként. Kisgyermekkora óta szenvedélyesen fest és rajzol. Makói nyaralásai idején a kiváló festő, Rudnay Gyula foglalkozik a fiúval, a gyermekkori rajzórák hatása a művész későbbi munkásságában is iránymutatónak számít majd. Tehetségét látva egy mecénás felajánlja, hogy művészeti tanulmányait finanszírozza, de ő büszkeségből ezt visszautasítja. Helyette Pestre költözik és címfestőnek tanul. Közben képezi önmagát, olvas és kapcsolatba kerül a munkásmozgalommal. A háború alatt munkaszolgálatot teljesít, a fronton szovjet hadifogságba esik. Hazatérve megházasodik, két lánya születik. Meggyőződéses kommunistaként rendőrtiszt lesz, de minden szabadidejét a festészettel tölti. Tájképeit, csendéleteit gazdag színvilággal, biztos formaérzékkel és szuggesztivitással viszi vászonra.

Első, és mint utóbb kiderült, életében egyetlen kiállítására 1960-ban kerül sor. Alig pár hónappal később a művész súlyosan megbetegszik. Nyugdíjasként, nagy betegen, emberfölötti erővel alkotja újabb képeit. Téma választásában visszatér gyermekkora helyszínére, Makóra és a Maros partjára. Halála után két évvel, 1970 augusztusában a Magyar Nemzeti Galériában festményeiből nagy sikerű emlékkiállítást rendeztek.

Ingyenesen megtekinthető:
2017. március 7-ig minden nap 9:00-20:00-ig, programjainktól függően. Látogatása előtt kérjük, tájékozódjon: +361 791 0100