Calendar

nov
8
sze
2017
It’s Always Tea-Time | illusztrációk 18 országból @ Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
nov 8 @ 17:00 – dec 16 @ 13:00

– nemzetközi illusztrációs kiállítás az “Alice Csodaországban” témájára –

MEGNYITÓ: 2017. november 8., 17:00
A kiállítást megnyitja:
VIIVE NOOR kurátor és KÉRCHY ANNA egyetemi docens (SZTE Angol-Amerikai Intézet)

A kiállítás ötlete 2014-ben született. Az észt kurátornak, aki maga is illusztrátor, szép kerek születésnapja közeledett, de mivel a barátai szanaszét élnek a világban, lehetetlen vállalkozás lett volna egy asztal köré ültetni őket. Ezért úgy döntött, hogy meghívja őket egy csésze teára, ám a teázást egy tárlat formájában valósítja meg. Valamivel később kiderült, hogy Alice-nak szintén szép kerek évfordulója közeleg, bár az ő esetében a szám jóval nagyobb: 150 év telt el a könyv első kiadása óta. Így magától értetődő volt, hogy a közös születésnapi teázást Alice-nak fogják szentelni. Mivel szinte minden illusztrátor álma, hogy képeket alkosson ehhez a világhírű műhöz, senki sem habozott sokat: Alice és az ő fura asztaltársasága lettek a kiállítás díszvendégei.
A tárlatra 18 ország 72 művésze, köztük a magyar Holló Anna, Rofusz Kinga és Szegedi Katalin küldte el a munkáját. Valamennyi illusztráció kifejezetten a felkérésre készült, születésnapi ajándékként Alíznak és a kurátornak. A képeken Alice mellett felbukkan a Kalapos, a Szívkirálynő, Vigyori úr, az elmaradhatatlan nyúl és sokan mások.
A rendkívül sokszínű anyag 2015 szeptemberében az Észt Gyermekirodalmi Központban mutatkozott be. Budapestre Riga, Berlin Gdansk és Varsó után érkezik, innen Oxford felé veszi az irányt.

A kiállítás az Észt Tervezőgrafikusok Szövetsége, az Észt Kulturális Alap és az Észt Gyermekirodalmi Központ támogatásával jött létre, a magyarországi bemutatkozást az Észt Intézet szervezte a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával együttműködésben.

nov
20
hét
2017
A zsidóság esszenciája – Raj Ferenc rabbi szemináriuma @ Mozaik Zsidó Közösségi Hub
nov 20 @ 18:00 – 18:00

Ez a rövid, háromszor 90 perces tanfolyam három egymást követő hétfő este megismerteti a résztvevőket a zsidóság legfontosabb tanításaival Istenről, a Tóráról és Izraelről, avagy más, modernebb frazeológiát használva a zsidó szellemiségről, etikáról és közösségről.

Ezt a kurzusunkat azoknak az érdeklődő, kutató és intellektuálisan nyitott személyeknek ajánljuk, akik formálisan még nem tanultak a zsidóságról, de ugyanakkor a téma érdekli őket. Ők többek között lehetnek azok, akik nemrég döbbentek rá zsidó származásukra, avagy keresztények, akiknek családtagjai között zsidó vallásúak is vannak.

Ez a rövid, csupán ízelítőt adó tanfolyam egy jó kezdet mindazoknak, akik a zsidóságban vélik felfedezni az élő Istenhez vezető spiritualitást, a mindennapi életre választ adó etikát és a szimpatikus és támogató közösséget.

Az órák hétfőnként 18:00-19:30 a Mozaik Hub-ban, Bp. V., Ferenciek tere 7-ben lesznek megtartva:

november 6, 13, 20.

A tanfolyam ingyenes, de helyszűke miatt regisztrálni kell.

Jelentkezés: [email protected]

Tanulás a Lativval november 20. és 22. között @ Lativ Kolel
nov 20 @ 18:00 – nov 22 @ 21:00

November 20. (hétfő):
18:00 – Szövegtanulás
19.00 – Muszár
Domán Sije: Mi a muszár?
20:10 – Lativ Plusz Szeminárium: Chumás

November 22. (szerda):
18:00 – Szövegtanulás
19:00 – Szidur
Goldman Elior: Bevezetés: az ima megközelítési módjai
20:10 – Lativ Plusz Szeminárium: Misna

A Védőbeszéd / Makranczi Zalán @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
nov 20 @ 19:00 – 20:15

Monodráma

’Ejnye, te athéni polgár, nem szégyelled magad, hogy mindig csak a vagyonod gyarapítására van gondod, meg a hírnevedre, de az igazságról és arról, hogy lelkedet a lehető legjobbá tedd,arról nem is gondolkodol?”

Szókratész: Makranczi Zalán

Rendező: Czeizel Gábor

Jegyár: 2500,-

Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

Gólem Színház: HALPERN/Székhelyi József és JOHNSON/Trokán Péter! @ Babits Mihály Kulturális Központ
nov 20 @ 19:00 – 20:40

www.szekszardagora.hu/program/golem-szinhaz-bemutatja-halpern-es-johnson
www.szekszardagora.hu/jegyvasarlas
Közkívánatra! A GÓLEM SZÍNHÁZ bemutatja; Lionel Goldstein: HALPERN és JOHNSON című színdarabját. Szereplők: SZÉKHELYI JÓZSEF, TROKÁN PÉTER. Rendezte: Borgula András.
Szeretettel várnak mindenkit a szervezők: a Magyar Vállalkozói Szalon és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság!
Jegyvásárláshoz még egyszer a nézőtér képre kell, kattintani!

A Müncheni Bach Kórus és a Liszt Ferenc Kamarazenekar @ Müpa - BBNH
nov 20 @ 19:30 – 20:30


Bach: Ein feste Burg ist unser Gott, BWV 80
Bach: III. (D-dúr) zenekari szvit, BWV 1068
Händel: Sába királynőjének érkezése
Händel: Dettingeni Te Deum, HWV 283

Ünnepélyesség és szellemi elmélyültség, egyházi és világi zene, slágerek és különlegességek, Bach és Händel – ez mind belefér egy hangversenybe. Négy mű, négy lendület, de ugyanaz az élmény: régi zene nem vén zene. Az ötszáz éves reformáció apropóján a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Müncheni Bach Kórus ad közös koncertet.

Az est első felében Bach, a másodikban Händel előtt tiszteleg a két együttes. S bár egyetlen opera részlete sem csendül fel, mégis úgy érezhetjük, hogy a műfajra oly jellemző komplexitást kapjuk a darabok által. Hiszen Bach olyan magas művészi szintre fejlesztette a passió és a kantáta műfaját, hogy alkotásait nem túlzás koncertszerű operáknak nevezni. Erős vár a mi Istenünk – köszöntik egymást az evangélikusok, s melyik Bach-mű lenne alkalmasabb a reformáció jubileumának megünneplésére, mint a lutheri korált feldolgozó és szebbnél szebb áriákat tartalmazó Ein feste Burg ist unser Gott című kantáta? A koncert első felét a III. zenekari szvit zárja, melynek nem csak Air tételét érdemes sűrűn hallgatni.

Händel egyik utolsó oratóriuma, a Salamon, mely derűs hangvétellel mutatja be a zsidó király udvarát, ugyancsak lehetne opera. Mégis, leghíresebb, önállósult tétele tisztán hangszeres közjáték, Sába királynőjének érkezése. A két oboára és vonóskarra írt sinfonia után egy tulajdonképpeni dicshimnusz, a Dettingeni Te Deum zárja a hangversenyt. A szóló és kórustételeket egyaránt tartalmazó mű II. Györgynek a dettingeni csatában aratott győzelme tiszteletére készült, bemutatóján maga a király is részt vett.

Flamencos de Jerez @ Fonó Zeneház
nov 20 @ 19:30 – 20:30


A flamenco múltunk és korunk egyik kulturális olvasztótégelye. Andalúziában az ottani cigány, spanyol, mór, bizánci és szefárd zsidó hagyományokból évszázadok során érett egésszé az a zenei és táncművészeti világ, amit flamencoként ismerünk. Ma ugyanilyen élő szövetként szívja magába az őt körülvevő jazzt, népzenei irányzatokat, modern és kortárs tendenciákat. mindennek alapja azonban a tradíció, ami meghatározza és varázslatosan vonzóvá teszi a flamencot a ma emberének.

A flamenco őshazájából, Jerez de la Fronterából érkező művészek mindezt a varázslatot és hagyományt hozzák el Budapestre. A tradícionális flamenco koncert az ének, a gitár, a taps és a tánc négyesén alapszik.

Antonio Nunez – ének
Marc Ruíz de Ana – gitár
El Zorri – taps, tánc
Emilie Pathenay – tánc, taps

nov
21
ked
2017
Nyílt nap a Scheiber Iskolában @ Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium
nov 21 @ 08:00 – 12:00

www.scheiber.hu
Nyílt napunkon megismerkedhet minden érdeklődő szülő iskolánk színes életével.

Capa in Israel @ Capa Központ
nov 21 @ 15:00 – 16:30

CAPA IN ISRAEL

Robert Capa a világhírű magyar fotóriporter mindenütt ott volt a világban, ahol történt valami. Híres mondása volt: “Ha nem jó a felvétel, akkor nem voltál elég közel.”, ennek szellemében élt és dolgozott. Ott volt a spanyol polgárháborúban, a japán-kínai háborúban, a szicíliai és a normandiai partraszállás első vonalában, a lebombázott és felszabadult Budapest, Sztálingrádban, a számára végzetes vietnami háborúban. És végül, de nem utolsósorban: Izrael állam születésekor.

Válogatás Robert Capa Izraelben készült képeiből. Egyesületünk tagjai és az érdeklődők számára közös tárlatlátogatást szervezünk.

A kiállítás megtekintése után a Capa Központ szalonjában beszélgetünk a látottakról Féner Tamás Kossuth-díjas fotóművésszel és Gábor György vallásfilozófussal.

A kiállításra a belépődíj 1.000 Ft. Kérjük, hogy részvételi szándékát a [email protected] címen november 20-ig jelezze.

Cím: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.
Időpont: 2017. november 21-én, kedd 15 óra

JazzGlobus, nemzetközi jazz és alternatív zenei fesztival Jeruzsálemben
nov 21 @ 19:30 – nov 29 @ 20:30


Jazz fesztivál jazz fesztivál hátán a szent városban! November 21-29 között 14. alkalommal rendezik meg a nemzetközi seregszemlét, ahol Japán, Oroszország, Hollandia, Lengyelország, Egyesült Államok és Izrael képviselteti magát 50 zenész közreműködésével. Egy este két koncert, 100 sékelért cserébe, a Rechov Hilel 27. szám alatti Művelődési házban Jeruzsálemben.
Az eseményről itt olvashatsz bővebben: http://www.jazzglobus.com/he