Calendar

Sze
21
csü
Szemrevaló Filmfesztivál
Sze 21 – okt 26 egész nap

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. 4 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több egészen új megvilágításban foglalkozik fontos témákkal. Az idei év egyik szenzációja a legendás rendező, Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller, továbbá látható lesz az első interaktív mozifilm, a Late Shift is, melyben a cselekmény alakulásáról a nézők szavazatai döntenek. Számos film alkotójával találkozhat is majd a közönség. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ-SEHENSWERT!

Szeptember 21-én 19.30-kor Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller nyitja az idei SZEMREVALÓT, melyben a legendás rendező alkalmas anyagot keres az első hangosfilmjéhez. A Fritz Lang tisztelgés a 41éve elhunyt rendező előtt: miközben a remekmű, az M – egy város keresi a gyilkost keletkezéséről szól, virtuóz módon szövi thrillerré a tényeket és a legendát. A Szemrevalón természetesen levetítik Fritz Lang 1931-ben készült klasszikusát is digitálisan felújított minőségben, miként az 1934-ben Molnár Ferenc műve alapján készült Liliomot is. A Fritz Lang újragondolva blokkban pereg majd a Caligaritól Hitlerig című dokumentumfilm film is, melyben Rüdiger Suchsland rendező a Weimari Köztársaság filmjeiből kiolvasható lélektani struktúrákat vizsgálja.

A Társadalmi törésvonalak válogatásban A fecske című filmben egy fiatal svájci nő gyökereit keresve az iraki Kurdisztánba utazik. A tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb Filmnek választott Tegnap virágai című bolondos, romantikus vígjátékban szintén a szerelemé a főszerep, amely egy holokauszt-kutató és egy zsidó származású, germanofóbiás francia lány közt szövődik. Az Ideges idegenekben két munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, az Isten hozott Németországban pedig egy jómódú család elhatározza, hogy befogad egy nigériai menedékkérőt. Végül a Marija című alkotásban egy fiatal ukrán nő takarítóként keresi kenyerét, közben saját fodrászszalonról álmodik és mindent ennek a célnak rendel alá.

A Válságok és választások blokk filmjei személyes sorsok törésvonalai mentén szerveződnek. Az első interaktív mozifilmben, az Éjszakai műszakban egy tehetséges egyetemistának kell bizonyítania ártatlanságát, miután arra kényszerítették, hogy részt vegyen egy londoni aukciós ház elleni rablásban. A Freddy/Eddy-ben a főhős élete legsötétebb napjait éli, amikor váratlanul felbukkan gyerekkori képzeletbeli barátja is. A kínálatban szerepel továbbá a nagy osztrák nevettető, Josef Hader Mérgezett egér című első rendezése, melyben a zenekritikus főhős elveszíti állását és éjjeli bosszúhadjáratba kezd volt főnöke ellen, amely apró anyagi károkozással indul, majd pár napra az élete teljesen kifordul a sarkaiból. A Napfogyatkozás gyöngéd, a legkevésbé sem mindennapi történet összetartozásról, valamint a sorsunk felvállalásáról.. A Tizenhét című film beteljesületlen vágyakról, a saját identitás fokozatos fölfedezéséről szól.

A Legendák nyomában szekcióban a Katharina Luther című filmben egy meglepően modern nőt ismerhetünk meg a nagy reformátor feleségeként. Igazi csemegének ígérkezik az idei Berlinálén debütáló, Beuys életét bemutató dokumentumfilm, valamint az idén 75 éves Büchner-díjas író, filmes berkekben a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként ismert Peter Handke életét kísérő alkotás. Végül a Dark Star A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott HR Giger különleges világába és házába vezeti el a nézőt.

Helyszín:
9.21.-30. Művész mozi (Budapest, Teréz körút 30.)
9.28.-10.4. Belvárosi mozi (Szeged, Vaszy Viktor tér 3.)
10.2.-6. Apolló mozi (Debrecen, Miklós u. 1.)
10.3.-7. Apolló mozi (Pécs, Perczel Miklós u. 22.)

Sze
25
hét
A Pál utcai fiúk nyomában-a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében @ Holokauszt Emlékközpont
Sze 25 – okt 8 egész nap

Molnár Ferenc világhírű regénye, a Pál utcai fiúk alapján barangoljuk be a 8. és 9. kerület helyszíneit.
Ellátogatunk a regényben szereplő helyszínekre, miközben felelevenítjük a mű cselekményét és játékos feladatokat oldunk meg.
Programidőpontok:
2017. SZEP 25. 14:00 – 15:30
2017. OKT 02. 14:00 – 15:30
2017. OKT 09. 14:00 – 15:30
A meghirdetett időpontok mindegyikén minimum 5 és maximum 15 főt tudunk fogadni.
Időjárás függvényében a program időpontjának változtatásai jogát fenntartjuk.
Jegyár: 700 Ft/fő
Részvételi szándékát a program megnevezésével és a választott időpont feltüntetésével kérjük e-mailben jelezze: [email protected].

Múzeumok Őszi Fesztiválja
Sze 25 – okt 26 egész nap
Múzeumok Őszi Fesztiválja @  |  |

Az országos rendezvénysorozat idei jelmondata: ‘Az ajtó nyitva áll’.

Programelemek:
‘Nyitott ajtó’ – Pincétől a padlásig
A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája
Óvodapedagógusok napja
Irodalmi találkozások a múzeumban
Mestrek és alkotók
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Irodalmi (cool)túra
Utazó múzeum
16+ múzeumi találkozások – rejtély a múzeumban
Múzeumi szünetelő
Múzeumi őszbúcsúztató
Szakmai programok

A múzeumok teljes programkínálatában keresni itt lehet.

Ízelítő a Zsidó Múzeum programjaiból: Lesz levéltárpedagógiai foglalkozás a Látványraktárban, séta a zsinagóga-kertben, a Tanárok éjszakája keretében Pedagógus műhely, és beszélgethetnek Darvas István rabbival. Minden program ingyenes és regisztrációhoz kötött és jelentkezési sorrendben telnek be a helyek, ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni a [email protected] email címen.

Sze
26
ked
Pénzügyi menedzsment civil szervezeteknek @ Mozaik Zsidó Közösségi Hub
Sze 26 @ 16:00 – 19:00

Ahhoz, hogy egy szervezet sikeres legyen, elengedhetetlen tudnia, hogy működésének és tevékenységének milyen pénzügyi hatása van. Sokan úgy gondolják, a pénzügyi menedzsment nem más, mint hogy egy szervezet könyvelése rendben legyen. Pedig ennél sokkal többről van szó.

Szerinted sikeres lehet egy szervezet, amely nem tudja megfelelően követni és rendben tartani pénzügyeit? Vajon nem az a stabil, biztonságos és átlátható működés egyik záloga, hogy értsük, modellezni és tervezni tudjuk tevékenységünk pénzügyeit?

A képzés keretében a résztvevők elméleti és gyakorlati betekintést kapnak a pénzügyi menedzsment alapjaiba. Megmutatjuk, hogyan rögzíthetjük és mérhetjük egy nonprofit szervezet pénzügyeit, vagy hogyan foglalhatjuk össze azt meggyőző módon beszámolókba vagy jelentésekbe; áttekintjük a költségvetés készítésének és kiértékelésének folyamatát; bemutatjuk, miért van szükség ellenőrző mechanizmusokra egy szervezeten belül.

3 X 3 óra, 16.00-19.00
1. képzési nap: szeptember 26.
2. képzési nap: szeptember 28.
3. képzési nap: október 3.

Tréner: Harsányi András, pénzügyi szakember

A képzés díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: mozaikhub.hu/hu/events/penzugyimenedzsment-2017osz

Séta a zsinagóga kertjében @ Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár - Hungarian Jewish Museum and Archives
Sze 26 @ 16:00 – 17:30

Az a gondolat, hogy egy múzeum nem csak a kiállításai miatt lehet érdekes, kevésbé van jelen a köztudatban. Sokszor nem is gondolunk arra, hogy az épületét is érdemes megfigyelni, mert számos olyan részletet hordozhat magán, mely történetéről mesél. Így van ez a Dohány utcai épületegyüttessel is. Sokan nem tudják, hogy a 170 x 50 méternyi terület nem csak a zsinagógát és a múzeumot, de más érdekes kincseket is rejt: épületeit, emlékhelyeit (és kiállításait) végigsétálva megismerheted a pesti zsidó közösség és a történelmi pesti zsidónegyed történetét. Jó bóklászást és felfedezést kívánunk!

Regisztráció: [email protected]

www.oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=285

A Weiss Manfréd család c. film – Teltház @ Spinoza Színház / Spinoza Theatre
Sze 26 @ 19:00 – 20:35

Történelmi dokumentum-film

Mottó: történelmi önismeret nélkül nincs nemzeti identitás

Weiss Manfréd lekvár- és húskonzervek készítésével kezdte a Lövölde téren, s a 20. század elejére, 40.000 alkalmazottjával és modern gépeivel, Európa legnagyobb gyáróriássá nőtte ki magát. A katolizált zsidó Weiss Manfréd család 1890 és l944 között a magyar legfelsőbb úri osztály kivételezett életét élte.

A Weiss Manfréd Művek egyedülálló munkás-jóléti intézkedéseket vezetett be (nyugdíj, kórház, üdülés, munkás-lakónegyedek, stb.). A hitleri idők alatt vagyonukkal az életüket megmentették. Hitler rábólintásával és vagyonuk német kézbe adásával a család Portugáliába menekülhetett. . Ezért aztán a kommunisták a háború után árulókká nyilvánították a családot. Történelem!
(93 perc)

Rendező: Katona Zsuzsa
Operatőr: Dala István
Hangmérnök: Belovári Tibor
Gyártó: Aster Film 2017

Jegyár: 1500,-

Info:
Spinoza Színház
1074 Budapest, Dob u. 15.
+36 1 413 7488
[email protected]
www.spinoza.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján az előadás végéig
Hétvégén: az előadások előtt egy órával

A Weiss Manfréd család film @ Spinoza Színház; Spinoza terem
Sze 26 @ 19:00 – 20:00

Mottó: történelmi önismeret nélkül nincs nemzeti identitás

Weiss Manfréd lekvár- és húskonzervek készítésével kezdte a Lövölde téren, s a 20. század elejére, 40.000 alkalmazottjával és modern gépeivel, Európa legnagyobb gyáróriássá nőtte ki magát. A katolizált zsidó Weiss Manfréd család 1890 és l944 között a magyar legfelsőbb úri osztály kivételezett életét élte.

A Weiss Manfréd Művek egyedülálló munkás-jóléti intézkedéseket vezetett be (nyugdíj, kórház, üdülés, munkás-lakónegyedek, stb.). A hitleri idők alatt vagyonukkal az életüket megmentették. Hitler rábólintásával és vagyonuk német kézbe adásával a család Portugáliába menekülhetett. . Ezért aztán a kommunisták a háború után árulókká nyilvánították a családot. Történelem!
(93 perc)

Rendező: Katona Zsuzsa
Operatőr: Dala István
Hangmérnök: Belovári Tibor
Gyártó: Aster Film 2017

A film után Váradi Juli beszélget a rendezővel, Katona Zsuzsával.

Színház, film, irodalom és koncert egy helyen – Idén 15 éves a Spinoza Zsidó Fesztivál!

Immár tizenötödik alkalommal szervezi meg zsidó fesztiválját a Spinoza Színház szeptember 9. és 24. között. A több mint kéthetes fesztivál alatt a négy bemutató mellett számos zenés program, színházi előadás, koncert és filmvetítés is látható a Dob utcai teátrum színpadán. A Spinoza tizenöt napos fesztiválján 78 művész lép fel, köztük olyan nevek, mint Gyabronka József, Hábetler András, Hegedűs D. Géza, Herczenik Anna, Klein Judit, Makranczi Zalán, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, Fellegi Balázs, Derzsi György, Masa Tamás. Az idei fesztiválon a zenés játékok dominálnak. Ebből a műfajból négy saját produkciót is láthatnak a fesztivállátogatók a Spinozában. A Díva című, Karády Katalinról szóló zenés játék premierként kerül bemutatásra, emellett a Frida, a Spinoza & Rembrandt és a Poppera is szerepel a kínálatban.

Az Első kétszáz évem című előadás az idei fesztivál másik fontos premierje, a Királyhegyi Pál életéről szóló keserédes monodráma mellett a Spinoza közönség kedvence, a Herzl is látható lesz, Makranczi Zalán főszereplésével.

Ebben az évben igazi filmkuriózumokkal készülnek a szervezők, a magyar zsidóság 2000 éves történetét filmen elbeszélve részben már bemutatta a Spinoza, azonban Dénes Gábor filmsorozatának legújabb részeit, a magyar zsidóság háború utáni életéről most láthatja először a közönség. Továbbá Weiss Manfréd családjának életébe is betekintést kaphatunk, illetve egy több száz éves kántordallamokat bemutató is szerepel a kínálatban.

Zene nélkül nem múlhat el fesztivál, Leonard Cohen, Seress Rezső és Gershwin dalai, valamit a klezmerkoncertek kimaradhatatlanok a Spinoza Zsidó Fesztiváljának ez évi programjából is.

Végül, de nem utolsó sorban az előadások sem maradhatnak el a fesztiválról. Idén Heller Ágnes, Gábor György és Ungvári Tamás gondolatait hallhatják az érdeklődők. Ami pedig a humort illeti, kiderül, hogy a zsidó Bibliában kinek van a legjobb humora (persze, hogy az Örökkévalónak!), és arról is képet kapunk, hogy Karinthytól napjainkig kik voltak a legnagyobb zsidó humoristák.

Sze
27
sze
1945 c. film vetitese es Mensch Dijkiosztas @ Théâtre cinématographique national Uránia
Sze 27 @ 18:00 – 21:00

1945 – MENSCH ALAPÍTVÁNY ADOMÁNYGYÜJTŐ VETÍTÉSE

2017. szeptember 27. 18:00 – 21:00

Helyszín: Díszterem

A MENSCH ALAPÍTVÁNY által szervezett díjátadással és beszélgetéssel egybekötött adománygyűjtő vetítés a a magyarországi Holokauszt túlélői számára.

DÍJAZOTTAK: Török Ferenc rendező, Szántó T. Gábor író és Rudolf Péter színművész

A BESZÉLGETÉS RÉSZTVEVŐI: Frölich Róbert országos főrabbi és Prof. Dr. Szita Szabolcs a Holokauszt Emlékközpont igazgatója

A ‘MENSCH’ Nemzetközi Alapítvány egy kiemelten közhasznú szervezet, melynek célja olyan toleráns társadalmi értékrend, demokratikus történelmi tudat formálása, amely értékeli, tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, a felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletkeltés valamennyi megnyilvánulását.

Laudalok:
Szanto T. Gabort laudalja Torok Petra

pim.hu/hu/users/dr-torok-petra

Torok Ferencet laudalja Gelencser Gabor

1945 filmvetítés
Sze 27 @ 18:00 – 21:00
1945 filmvetítés @  |  |

Dear Mensch Friend,

The Mensch Foundation would like to have a large attendance as we had when we screened ‘Exodus’ in 2013.

We are screening ‘1945’ and giving a Mensch Award to Torok Ferenc,Szanto T. Gabor and Rudolf Peter 2 days before Yom Kippur.

We hope to raise money from the sale of the tickets and from other donations to aid needy Holocaust Survivors and their families living in Hungary.

We hope that you can come but if you can not we would appreciate your donation.

We our very proud to have received the support of the Tom Lantos Foundation and the wife and daughter of Tom Lantos. He and his wife Annette were the first to receive the Mensch Award in the US in 2005,

Our official e-mail address is [email protected] .

Please view the youtube below: It is the screening of ‘Exodus’ iin 2013. It was the first time that it played in a Cinema in Hungary. Do not forget to see the

attachment below this youtube which is about our upcoming screening of ‘1945’.

drive.google.com/file/d/0ByHNLg5pBBAMeVZWdGJkTm1tRUk/edit

Thank You,
Steve Andras Geiger
www.menschfoundation.org
www.facebook.com/MenschInternationalFoundation/

BML – Beit Midrash Lavi @ Lavi house Budapest
Sze 27 @ 18:00 – 20:00

Come and learn about the secrets of Yom Kippur!
Pizza & Beer will be served.
Waiting for you!
Yaniv & Maayan