Calendar

Már
25
vas
2018
Conference: Women in a Multicultural Society @ Izraeli Kulturális Intézet / Israeli Cultural Institute
Már 25 @ 10:00 – Már 26 @ 20:00

The conference `Women in Multicultural Society: Dilemmas of Gender and Culture’ addresses intersecting issues of gender and multiculturalism. It will offer a unique opportunity to examine women’s position and challenges in both traditionally multicultural societies, such as the Hungarian society, in which different ethnic groups have lived side by side for centuries; and in societies that attempted, with greater or lesser success, to be a melting-pot primarily of immigrants arriving from a variety of cultures, such as the American and Israeli societies.

Among the conference topics are: Ethnic groups and Gender, Education and Gender in a multicultural environment, Perceptions of Gender in a multicultural society.

The conference talks will be delivered by speakers from Israel, USA and Hungary.

For the final agenda click here:
bit.ly/2GonedV

March 25th 10 am – 6 pm: Day Conference, Kossuth Klub
(the whole day program will be held in English):
The Day Conference talks will be delivered by Ildikó Barna (ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem), Janan Faraj Falah (Arab College For Education- Haifa), Dorit Geva (Central European University), Lee Kahaner (Oranim Academic College and IDI – Israel Democracy Institute), Angéla Kóczé (CEU), Monika Kovacs (ELTE), Erzsébet Anita Német (Polgár Foundation), Marcy L. Paul (The University of Texas at Austin), Szilvia Rézműves (Partners Hungary), Julia Schwartzman (האקדמית גליל מערבי), Haim Sperber (האקדמית גליל מערבי)

March 26th 5 pm – 8 pm: Afternoon workshops and film screening, Israeli Cultural Institute (the program will be held in Hungarian):
Will be delivered by Anikó Félix (ELTE, Tom Lantos Institute), Mária Baranyi (freelancer journalist, mediator-coach)

Organisers:
The conference is initiated by the Western Galilee & Central Area Consortium Partnership of the Partnership2gether, and organised by the Israeli Cultural Institute in Budapest in collaboration with the Western Galilee College.

Partners:
Western Galilee College
Mozaik Zsidó Közösségi Hub
Tom Lantos Institute

Free entrance

Peszach Köszöntő Karnevál @ Alef Kids
Már 25 @ 10:00 – 12:00

Peszach Köszöntő Karnevál az MKZ szervezésében! Tarts velünk egy valódi AlefKids Bulira, és Széder estén TE leszel a legokosabb!
Belépő 1000Ft/gyermek.

Vonalgubanc – múzeumpedagógia gyerekeknek Fábián Noémivel @ síp 12 Galéria és Közösségi Tér
Már 25 @ 10:00 – 13:00

FIGYELEM! A helyszín NEM a múzeum, hanem a Síp12 Galéria és Közösségi Tér (1075 Síp u. 12).

A síp12 Galériában nemrég nyílt kiállításhoz kapcsolódóan, a kiállító művész Fábián Noémi tart foglalkozást két alkalommal. Noémi 1994 óta tanít a Budai Rajz- és Szakközépiskolában, 1998 óta pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME).
Játék a vonallal, folttal, felülettel. Tapintunk, érzékelünk, irkálunk-firkálunk, nyomot hagyunk.
A foglalkozáson a képek felületének labirintusában kalandozunk — különböző rajzeszközökkel a papíron hagyott nyomok jelentése után eredünk.

A foglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet a [email protected]-ra várunk március 20-ig. A foglalkozásra 6-16 éves korig várunk gyerekeket.

1848 és a Dávid csillag – Elmarad! @ Dohány utcai zsinagóga előtt
Már 25 @ 11:00 – 12:30

1848 és a Dávid csillag

Időpont: 2018. március 25., 11.00
Jegyár: 1500 Ft, Mazsike kártyával 500 Ft
Találkozási hely: Dohány utcai zsinagóga előtt
Előzetes regisztráció: [email protected]

Sétánk során az 1848-as forradalomra és annak zsidó vonatkozásaira fókuszálunk. Megtudhatjuk, hogy a zsidók miként vettek részt az 1848-as forradalomban. Szó lesz a zsidó honvédekről és tisztekről, valamint az önkéntes- és ápolói szerepvállalásukról is. Arról is hallhatunk, hogy milyen kapcsolatban áll a forradalom a zsidó emancipációval.
Kitérünk az akkori Kossuth-bankók készítőjének kilétére. Utunk során megtekintjük a forradalom utcai emlékeit. Sétánkat a Károlyi palotánál zárjuk.

Sétavezető: Deák Gábor

Szarvaska – oktatási program zsidóságról 6 és 10 éves gyerekeknek @ Bálint Ház
Már 25 @ 11:00 – 12:00

Új oktatási program zsidóságról 6 és 10 éves gyerekeknek

Pészahi Szarvaska

Év közben is nyári táborélmény kéthetente vasárnaponként. Mindazoknak a 6-10 éves gyerekeknek, akik már voltak és azoknak, akik még nem, de kipróbálnák kicsiben, hogy milyen is Szarvas, a tábor, esetleg szívesen megismerkednének, összebarátkoznának más jelenlegi és jövőbeni táborozókkal.
Játékosan tanulunk zsidóságról, közösségről, hagyományokról és identitásról.
Módszereink között szerepel a drámajáték, a művészeti foglalkozás, zene, sok beszélgetés, vetélkedő és játék.
A vasárnapi alkalom egy étkezést is tartalmaz.
A programot, a Szarvasi Tábor jelenlegi és volt madrichjai tartják.
A program ingyenes.
Szervezi: a Bálint Ház

 

Jelentkezés 

Amennyiben érdekel a program kérlek írj nekünk egy email.

Kőszegi Juci
[email protected]
+36 20 33 46 348

Szervező

 
 

A SZARVASKA főtámogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az The American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.
A MAZS Alapítvány hazánk legnagyobb zsidó humanitárius szervezete. Küldetése 26 éve változatlan: jóléti és szociális programok keretében segítséget nyújt elsősorban idős holokauszt-túlélőknek és rászoruló gyermekes családoknak. Ezenfelül közösségépítő és önkéntes programjaival erősíti a zsidó identitást és összetartozást. Az elesettek iránti felelősségvállalást évről évre nagyobb energiákkal, ám kifinomultabb eszköztárral valósítja meg, amely a támogatottak testi és lelki egészségét egyaránt szem előtt tartja.
A JDC/Joint „újkori” története Magyarországon, 38 év illegalitás után 1991-ben indult újra, ekkor hozta létre a nemzetközi szervezet a ma is működő MAZS Alapítványt. Elsőként az idős túlélők megsegítésére megalakult a Holokauszt Túlélők Programja. Kezdetben a legfontosabb feladat a segélyek folyósítása volt, de fokozatosan előtérbe került a rászorulóknak nyújtott szolgáltatáscsomagok kidolgozása, bevezetése és rendszerbe foglalása, valamint a kapcsolatépítés és a közösségi élet felélesztése is.
Az alapítvány jelenleg három fő területen – Szociális támogatás, Közösségépítő programok és Általános humanitárius programok – 7 programot működtet: Bálint Ház, Holokauszt Túlélők Programja, Intergenerációs Program, Jaffe Zsidó Családsegítő, Judafest Utcafesztivál és Zsidó Filmfesztivál (ZSIFI), Narancsliget Adományközpont és Női Egészségmegőrző Program.
Ingyenes program.

VIII. Rotary Futófesztivál
Már 25 @ 11:00 – 12:00


Minden évben a tavasz a Rotary futófesztivállal kezdődik Debrecenben. 2018. március 25-én immár nyolcadik alkalommal közel 7000 futó érkezik a rendezvényre. A fesztivál a Debreceni Kilométerek Sportegyesület és a Rotary Club Debrecen szervezésében valósul meg. Nem csak az ország különböző részeiről érkeznek az amatőr és profi sportolók a futófesztiválra, hanem a külföldről is egyre nagyobb számban, mint például Ausztria, Egyesült Királyság, Dél-Afrika, Finnország, India, Izrael, Lengyelország, Románia, Svédország, Szlovákia… stb.

A rendezvény fővédnökei Dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város Polgármestere, Mészáros Zoltán Rotary Magyarország országos kormányzója
Kiss Miklós Debrecen Rotary Club elnöke

A futófesztivál legnépszerűbb eseménye a Jótékonysági Rotary futás, melynek távja 1993 méter, mivel a debreceni Rotary Club 1993-ban alakult meg újra. A legnagyobb létszámszámban részt vevő csapat egy LIFEPAK félautomata defibrillátort nyer. A csapatversenyre ebben az évben is óvodák, iskolák, alapítványok, sportegyesületek, és munkahelyi közösségek jelentkezését várjuk. A nevezés ingyenes. A célban mindenki befutóérmet, almát, édességet kap. Az idén a legnagyobb létszámmal eddig a Csokonai Gimnázium csapata nevezett, akik jótékony céllal futnak, és ha megnyerik a versenyt, a fődíjat a Kettesy Aladár vakok és csökkentlátók intézményének ajánlják fel.

A futás igazi szerelmesei a maratoni távokon 8 kategóriában állhatnak rajthoz.

– 42,195 km, MARATON futóverseny egyéniben

– 42,195 km MARATON futóverseny 5 fős váltóban

Távok: (10,648, 5,274, 10,578, 5,274, 10,478)

– 31.646 km 3/4 MARATON futóverseny egyéniben

– 21,097 km, 1/2 MARATON futóverseny egyéniben

– 10,548 km, 1/4 MARATON futóverseny egyéniben

– 5,274 km, MINIMARATON futóverseny egyéniben

– 42,195 km, kerekesszékes, handbike-os MARATON egyéniben

– 21,097 km, kerekesszékes, handbike-os FÉLMARATON egyéniben

A futás útvonala:

Rajt/ II. János Pál pápa tér (volt Vigadó tér) – II. János Pál pápa téren jobbra a Pallagi úton végig a Nagyerdei körúti kereszteződésig – a Nagyerdei Körúton balra végig körbe – a Hadházi úton balra – balra tovább a Nagyerdei körúton – az Ady Endre úton balra – az Ady Endre út végén visszafordulva, végig az Ady Endrén a Nagyerdei körúti kereszteződésig, ott balra a Nagyerdei Stadionon át vissza a II. János Pál pápa térre (volt Vigadó tér) /Cél

Jó hír, hogy az idén is Nagyerdei Stadionon keresztül futhatnak a sportolók.

A célban a hosszútávokon futók egyedi tervezésű érmet kapnak.

Csárdás, walcer, kabaré, avagy a monarchia végnapjai @ Petőfi Irodalmi Múzeum előtt
Már 25 @ 14:00 – 15:30

Indulási időpont: 2018. március 25. 14.00
Jegyár: 1500 Ft, Mazsike kártyával 500 Ft
Találkozási hely: Petőfi Irodalmi Múzeum előtt
Előzetes regisztráció: [email protected]

Az első világháború közepén járta egy pesti mondás, miszerint a monarchia az ágyúk zajától és a Csárdáskirálynő vastapsától hangos. Dörögnek az ágyúk, összeomlik egy gigantikus birodalom, de a zsidó, német polgárság walcere versenyt harsog a vidékiesebb csárdással, no meg a kabaré kacagásával.
Mi volt az operett és a kabaré népszerűségének a titka? Kik voltak a legjelentősebb figurái? Hol mutatták be a legünnepeltebb operetteket s hol léptek fel a legbölcsebb humorú kabaré sztárok?
Bejárjuk a pesti belvárost, és az egykor volt színházak, lokálok nyomába eredve felfedezzük a monarchia végnapjainak különös történetét.

Sétavezető: Czékmány Anna

Klezmerészmese @ Csányi5
Már 25 @ 15:00 – 17:30

Mesél a Klezmerész Együttes
Vasárnap délutáni klezmer mese gyerekeknek és felnőtteknek

Szereted a meséket? Mit szólnál hozzá, ha a Klezmerész
Együttes tagjai mesélnének Neked egy igazi mesét és közben
még zenélnének is hozzá saját igazi hangszerükön. Mese közben
megismerkedhetnétek közelebbről egy-két hangszerrel is.
A zenés mese előtt pedig egy kézműves műhely vár.
Gyertek családostul – nagyik-nagyapák, gyerekek, szülők –
biztosan mindenki megtalálja azt, ami örömet hoz neki.
És mi lesz a mese? Most még legyen titok…
Jegy: 900 Ft/fő
Családi jegy 3 főtől 2500 Ft/család

A SÉTA
Már 25 @ 18:00 – 19:00

A SÉTA dokumentum-játékfilm vetítése,

Szereplő: Judit Havas, Rendező: Radó Gyula, Szakértő: Dr. Szita Szabolcs

A vetítés után beszélgetés az alkotókkal.

Havas Judit Phd, előadóművész, irodalomtörténész

előadóművész, irodalomtörténész

Kántorkoncert a Goldmark teremben @ Dohány utcai Zsinagóga
Már 25 @ 19:00 – 20:45

A Dohány Zsinagóga Alapítvány Kulturális Páholya keretein belül vasárnap este hét órától kántor- és kórushangversenyre kerül sor a nagyzsinagógai zene kialakulásának korából a Goldmark teremben.

Az este során fellépő kántorok: Fekete László, Rudas Dániel és Nógrádi Gergely.

Énekel a Dohány utcai zsinagóga és az OR-ZSE Goldmark kórusa, Lázár Zsigmond és Ádám Mária karnagyok vezetésével, zongorán kísér Neumark Zoltán zongoraművész.

Az NKA támogatásával létrejött koncertre a belépés díjtalan.